Στην εξομολόγηση πεντάχρονου προς τη νηπιαγωγό του ότι βίωνε σεξουαλική κακοποίηση, υπήρξε μάρτυρας η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία μίλησε για το περιστατικό στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής με αφορμή συζήτηση για «το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση».

«Ήμουν παρούσα όταν παιδί πέντε χρονών είπε στη νηπιαγωγό “κυρία τούτο που λες μου το έκανε ο παππούς”. Εγώ δεν γνώριζα τι έπρεπε να κάνω, η νηπιαγωγός, όμως, ήξερε», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Όπως υπογράμμισε η Υπουργός, διαδόθηκε πλήθος ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρηση σε σχέση με τη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, η οποία προσφάτως κατέστη υποχρεωτική.

«Από την πρώτη στιγμή βιώσαμε τον πόλεμο. Ήταν πολύ άδικο οι γονείς και οι μαθητές να γίνονται δέκτες αυτής της παραπληροφόρησης», είπε και πρόσθεσε ότι λανθασμένα διαδόθηκε ότι δεν διδάσκονταν μέχρι πρότινος, ενώ ήταν στα αναλυτικά προγράμματα τα τελευταία 12 χρόνια στην Προδημοτική, τη Δημοτική και τα γυμνάσια και ότι διδάσκονταν από τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους της εκάστοτε τάξης. Πλέον, διδάσκεται και στα λύκεια και τις τεχνικές σχολές.

«Αναρτήσαμε όλο το υλικό του αναλυτικού προγράμματος στο διαδίκτυο για λόγους διαφάνειας», εξήγησε ακόμη η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε ότι οι πολέμιοι συχνά διέδιδαν άλλο υλικό από άλλες χώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ισχυρίζονταν ότι ήταν στα σχολεία μας.

«Στις ενότητες περιλαμβάνεται ο σεβασμός, η ισότητα, η αποδοχή, το γνωρίζω το σώμα μου, το να σπάνε τη σιωπή, να προστατεύονται», είπε ακόμη η Υπουργός και υπογράμμισε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση διδάσκεται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα από τη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, υπογράμμισε ότι αυτά είναι ενθαρρυντικά. «Η καλύτερη αξιολόγηση είναι οι καταγγελίες. Τα περιστατικά που έφτασαν στο Σπίτι του Παιδιού δείχνουν ότι τα παιδιά έσπασαν τη σιωπή τους».

Επιπλέον, είπε, ότι το μάθημα αγκαλιάστηκε από τους μαθητές. «Φαίνεται ότι χρειάζονται αυτές τις συζητήσεις και ειδικά οι μεγαλύτεροι ζητούν περισσότερες ώρες».