Χρειάστηκαν τρεις ακυρωτικές αποφάσεις από το Διοικητικό Δικαστήριο, για να συμμορφωθεί η ΕΔΥ και να προσφέρει τη θέση σε αιτήτρια η οποία στο μεσοδιάστημα συνταξιοδοτήθηκε.

Πρόκειται για τη μόνιμη θέση επιμελητή Α’ τάξης στο Υπουργείο Παιδείας για την οποία η ΕΔΥ προχώρησε στην επιλογή άλλων αντί της αιτήτριας Χ.Χ., σε τρεις διαδοχικές επαναξιολογήσεις, παρά τις διαπιστώσεις των δικαστηρίων.

Η αρχική απόφαση της ΕΔΥ λήφθηκε το 2013 και προσβλήθηκε με προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο την έκρινε άκυρη και αναιτιολόγητη, αφού δεν είχε ληφθεί υπόψη το επιπρόσθετο προσόν που είχε η αιτήτρια, δηλαδή το πτυχίο στη δημόσια διοίκηση.

Μετά την ακύρωση των διορισμών για πρώτη φορά, η ΕΔΥ προχώρησε στην επαναξιολόγηση και διόρισε τα ίδια πρόσωπα αντί την αιτήτρια, η οποία καταχώρησε νέα – δεύτερη προσφυγή η οποία και έγινε δεκτή από το Δικαστήριο. Το ίδιο σκηνικό συνέβη και με την τρίτη απόφαση της ΕΔΥ, η οποία και προσβλήθηκε με νέα προσφυγή.

Το Διοικητικό Δικαστήριο προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής για τρίτη φορά τον Οκτώβριο του 2023, σημειώνοντας ότι «πέραν της διαπίστωσης περί εκ νέου παραβίασης του δεδικασμένου, κρίνω ότι η απόφαση της καθ’ ης η αίτηση πάσχει και υπόκειται σε ακύρωση ως μη επαρκώς αιτιολογημένη, ενώ δεν φαίνεται να προηγήθηκε αυτής η δέουσα έρευνα ως προς το κριτήριο των προσόντων. Συνακόλουθα, και το ενδεχόμενο εμφιλοχωρήσασας πλάνης κατά τη λήψη της εν λόγω απόφασης, δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΕΔΥ χρειάστηκε πέντε σχεδόν μήνες και εν τέλει συμμορφώθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου, αφού στις 28 Μαρτίου προσφέρθηκε στην ενδιαφερόμενη η μόνιμη θέση επιμελητή Α’ τάξης στο Υπουργείο Παιδείας, αναδρομικά από την 1/4/2013 μέχρι και την 1/5/2023, ημέρα αφυπηρέτησης της.

Σε σχόλιό του στον «Φ», ο δικηγόρος της αιτήτριας Δημοσθένης Στεφανίδης ανέφερε ότι συνεπεία της αναδρομικής προαγωγής της, από 1.4.2013, δικαιούται να υποβάλλει αίτημα στην ΕΔΥ για να επανεξετάσει την προαγωγική διαδικασία στην επόμενη θέση, στην οποία θα ήταν υποψήφια, καθώς πλέον διαφοροποιήθηκε το πραγματικό καθεστώς, λόγω της αναδρομικότητας, με την  επιτυχούσα αιτήτρια να θεωρείται ότι προήχθη από την 1.4.2013, προς αποκατάσταση της σταδιοδρομίας της, όπως αυτή θα εξελισσόταν αν δεν μεσολαβούσε η ακυρωτική απόφαση, χωρίς δική της υπαιτιότητα, στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας (Καραγιώργης κ.α. ν. Δημοκρατίας  (1990).

Αυτό, πέραν του ότι δικαιούται εντόκως, τη διαφορά μεταξύ των μισθών που θα ελάμβανε εάν προαγόταν κανονικά από την 1.4.2013.