Πυρά εξαπέλυσε ο Γενικός Ελεγκτής για τις αλλαγές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ελέγχοντος λειτουργού προϋπολογισμού, τις οποίες δεν θα ασκεί, πλέον, ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών.

Μιλώντας για στρεβλώσεις, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης καλεί τους βουλευτές όπως καταψηφίσουν την επίμαχη αλλαγή καθηκόντων, η οποία σημειώνει ότι δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο, επιβραβεύει αυτούς που μεθόδευσαν μία σκανδαλώδη ρύθμιση και τιμωρεί λειτουργό που στάθηκε στο ύψος της θέσης του.

«Διαφωνούμε πλήρως με το ενδεχόμενο στο ΤΕΠΑΚ ή σε άλλο κρατικό οργανισμό, να οριστεί ως ελέγχων λειτουργός οποιοσδήποτε άλλος από τον διευθυντή διοίκησης και οικονομικών», αναφέρει υπόμνημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που κατατέθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, το οποίο εξασφάλισε το philenews.

Ο ελέγχοντας λειτουργός, αναφέρεται, αποτελεί «ισχυρή δικλίδα διασφάλισης της λογοδοσίας και της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Ο ελέγχων λειτουργός είναι εξ ορισμού ταυτισμένος με τον διοικητικά ιεραρχικά ανώτερο λειτουργό σε κάθε οργανισμό», σημειώνεται και διευκρινίζεται σε άλλο σημείο του υπομνήματος ότι σε αντίθετη περίπτωση ο ανώτερος λειτουργός «τίθεται υπό την κηδεμονία του υφιστάμενου του».

Ειδικά για την περίπτωση του ΤΕΠΑΚ, επισημαίνει:

α) Το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ αποφάσισε την καταβολή κατ’ αποκοπή επιδόματος οδοιπορικών και επιδόματος εκτός έδρας για καθηγητές και διοικητικό προσωπικό που θα μεταβαίνει στη σχολή της Πάφου. «Στη βάση επιστολής του πρύτανη του ΤΕΠΑΚ στις 3.11.2023 προκύπτει ότι, για τα επόμενα 29 χρόνια δηλαδή μέχρι το έτος 2052 που θα συνταξιοδοτηθεί και ο τελευταίος, το ΤΕΠΑΚ θα επωμιζόταν σημαντικά αυξημένο κόστος το οποίο, μεταξύ άλλων, θα καταβαλλόταν σε πρόσωπα τα οποία δεν θα μεταβαίνουν στην Πάφο. Αυτό σήμαινε ότι για τα πρόσωπα αυτά, παράνομα και κατά τρόπο που φαίνεται ότι ενδεχομένως να συνιστά κατάχρηση εξουσίας, το Συμβούλιο αποφάσισε να παράσχει χαριστικό επίδομα».

β) Ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών, συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, πολύ ορθά διαφώνησε με την πιο πάνω απόφαση του Συμβουλίου. Η θέση του, την οποία εξ αρχής στήριξε η Υπηρεσία μας, δικαιώνεται με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία και το ΤΕΠΑΚ συμμορφώθηκε όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί, για αποζημίωση των καθηγητών που θα ταξιδεύουν στην Πάφο με το χιλιόμετρο, και όχι με κατ’ αποκοπή ποσό.

γ) Λόγω της ενέργειας αυτής, ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών δέχθηκε ανηλεή πόλεμο από μεγάλη μερίδα μελών ΔΕΠ και ΕΕΠ και δυστυχώς και από θεσμικά όργανα του ΤΕΠΑΚ. Απαίτησαν, δε, την αφαίρεση από αυτόν της ιδιότητας του ελέγχοντος λειτουργού. Με αυτό τον τρόπο, ο διευθυντής τιμωρείται και εξευτελίζεται, αφού ουσιαστικά θα υπαχθεί κάτω από τις οδηγίες υφισταμένου του.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αρχικά απέρριψε την απαίτηση αυτή αλλά τελικά υπέκυψε και την υιοθέτησε.

Το μέγεθος της στρέβλωσης γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς το τι θα γίνεται όταν απουσιάζει ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας, τον οποίο το ΤΕΠΑΚ και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισαν να ορίσουν ως ελέγχοντα λειτουργό. Όταν θα απουσιάζει, υπογράμμισε, θα τον αναπληροί κάποιος υφιστάμενος του (κλίμακας Α13 ή χαμηλότερης), αυτός θα είναι ο ελέγχων λειτουργός του ΤΕΠΑΚ και αυτού την έγκριση θα πρέπει να λαμβάνει ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών για κάθε απόφασή του.

δ) Η Υπηρεσία μας έχει ήδη διαβιβάσει την υπόθεση των οδοιπορικών που ανέδειξε ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ώστε να εξετάσει κατά πόσο προκύπτει το ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας από οποιοδήποτε πρόσωπο. Τονίζουμε ότι η αναφορά μας αυτή ουδόλως σημαίνει ή θα πρέπει να εκληφθεί ότι διατυπώνουμε κατηγορία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου για τη διάπραξη ποινικών ή άλλων αδικημάτων.

ε) Ο περί της Προστασίας Προσώπων που Αναφέρουν Παραβάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου Νόμος, γνωστός ως ο νόμος για προστασία των πληροφοριοδοτών (whistleblowers), απαγορεύει τη λήψη αντιποίνων εναντίον προσώπου που καταγγέλλει υπόθεση διαφθοράς. Τα αντίποινα περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση καθηκόντων και την περιθωριοποίηση.

«Καλούμε την Βουλή να καταψηφίσει την πρόνοια που κατά πρωτοφανή τρόπο εισήχθη στον ενώπιον της προϋπολογισμό και να μην δημιουργήσει τέτοιο αρνητικό προηγούμενο, το οποίο ταυτόχρονα θα δώσει το εντελώς εσφαλμένο μήνυμα ότι επιβραβεύει αυτούς που μεθόδευσαν μία σκανδαλώδη ρύθμιση και ότι τιμωρεί ένα λειτουργό που στάθηκε στο ύψος της θέσης του και ο οποίος, παρά τις αφόρητες πιέσεις, δεν υπέκυψε στη ρύθμιση που προωθούσε το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ.