Ο γραμματέας  και ο υγειονομικός υπεύθυνος του του Δήμου Λεμεσού φαίνεται να υποδείκνυαν ότι δεν είχαν υλοποιηθεί οι κύριοι σκοποί της σύμβασης για αποκατάσταση του χώρου και απομάκρυνση αδρανών υλικών στη Μονάδα Διαχείρισης και Επεξεργασίας Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) στη Φασούλα, πριν ανανεωθεί η σύμβαση με τον εργολάβο για ακόμα πέντε έτη (2023-2027).

Η συγκεκριμένη πτυχή ερευνάται πλέον από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ζήτησε να της κοινοποιηθούν τα σχετικά σημειώματα των δύο πιο πάνω στελεχών του Δήμου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, με επιστολή της στις 13 Μαΐου ζητά επίσης ενημέρωση για τους  παράγοντες/λόγους που λήφθηκαν υπόψη και οδήγησαν στην απόφαση για τυχόν ανανέωση της σύμβασης.

Παράλληλα, ζητείται ενημέρωση για τους λόγους που δεν απαιτήθηκε η αποκατάσταση του χώρου (του πρώην σκυβαλότοπου Φασούλας) πριν την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου της σύμβασης ή πριν την ανανέωσή της.

Με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή ζητούνται απαντήσεις και για τα  ακόλουθα:

 (α) Τους παράγοντες, λόγους και τυχόν περιστατικά, που λήφθηκαν υπόψη και οδήγησαν στην απόφαση για τυχόν ανανέωση της σύμβασης , καθώς και το καθεστώς με βάση το οποίο ανανεώθηκε για ακόμη πέντε χρόνια (2023-2027) αναφέροντάς συγκεκριμένα το σχετικό άρθρο της σύμβασης και τη σχετική νομοθετική διάταξη με βάση τα οποία ανανεώθηκε η σύμβαση.

(β) Την υποχρέωση του Αναδόχου για αποκατάσταση του χώρου του σκυβαλότοπου, σύμφωνα με τον όρο του συμβολαίου για την απομάκρυνση των αδρανών υλικών, και τους λόγους που δεν απαιτήθηκε η υλοποίησή του πριν την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου της σύμβασης ή πριν την ανανέωσή της.

(γ) Τα σχόλια του Δήμου αναφορικά με τα εσωτερικά υπηρεσιακά σημειώματα του Δημοτικού Γραμματέα και του Προϊστάμενου Υγειονομικού Υπεύθυνου του Δήμου Λεμεσού, τα οποία υποδείκνυαν ότι δεν είχαν υλοποιηθεί οι κύριοι σκοποί της σύμβασης, και κατά πόσο αυτά λήφθηκαν υπόψη κατά την απόφαση ανανέωσης.

(δ) Κατά πόσο λήφθηκε έγκριση από το αρμόδιο όργανο  Τμηματική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΤΕΑΑ/ΚΕΑΑ) για την αλλαγή που επήλθε στη σύμβαση με την πενταετή ανανέωσή της.