Για την εγκατάστασή της οικογένειας του στη Σμύρνη, τον «τουρκισμό» του και τον «ατατουρκισμό», μίλησε o κατηγορούμενος για μεγάλης κλίμακας σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό φιλοκυβερνητικό κανάλι NTV.

Μάλιστα, στις αναφορές του, παρουσιάζεται να εμπλέκει και υπηρεσία πληροφοριών στα κατεχόμενα, παραπέμποντας βασικά στην MIT (Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας).

Η τηλεοπτική συνέντευξη του Αϊκούτ προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στο γνωστό ειδησεογραφικό κανάλι της Τουρκίας, με αφορμή κατηγορίες που φέρονται να διατυπώθηκαν σε βάρος του 73χρονου επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, φαίνεται να του καταλογιζόταν από τουρκικής καταγωγής πρόσωπα ότι με τις παράνομες αναπτύξεις στα κατεχόμενα εξυπηρετεί ταυτοχρόνως σιωνιστικά συμφέροντα και πως με τη δράση του προωθεί τον εποικισμό των εδαφών της Κύπρου από Ισραλινούς, όπως έγινε και στην Παλαιστίνη.

Η παρουσία του στο NTV, λοιπόν, αποσκοπούσε στο να απαντηθούν τα πιο πάνω. Και είναι σ’ αυτήν την προσπάθειά του που ο Αϊκούτ αυτοπαρουσιάζεται ως θιασώτης του Ατατούρκ, αλλά και ως ο άνθρωπος πίσω από τις επενδύσεις στο κατεχόμενο Τρίκωμο, με την ανέγερση συνολικά 3.500 οικιστικών μονάδων.

Ο Αϊκούτ εμφανίζεται να λέει πως μόνο 105 από τις 3.500 οικιστικές μονάδες έχουν πωληθεί σε Ισραηλινούς, θέλοντας προφανώς να καταρρίψει τους ισχυρισμούς περί σιωνιστικής φιλοσοφίας. «Εμείς κι εγώ προσωπικά δεν έχουμε καμία σχέση με το Σιωνισμό ή οτιδήποτε άλλο και το δηλώνω κατηγορηματικά», λέει, μεταξύ άλλων, στον Τούρκο δημοσιογράφο του NTV.

Το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο της εν λόγω συνέντευξης συνολικά τεσσάρων λεπτών προβλήθηκε χθες στη δικαστική αίθουσα όπου συνεδριάζει το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας (Χριστιάνα Παρπόττα, Χρίστος Ρασπόπουλος, Παναγιώτης Σαββίδης). Κατέθεσε ενόρκως και ο αρμενικής καταγωγής, Λέων Αρατζιάν, ο οποίος έκανε για λογαριασμό των ανακριτών τη διερμηνεία.

Να σημειωθεί ότι μια από τις θέσεις της υπεράσπισης σε προδικαστικά ζητήματα που είχαν εγερθεί, ήταν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο Αϊκούτ συνδέεται ως φυσικό πρόσωπο με τον εταιρικό όμιλο που όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο έχει την ευθύνη για τις παράνομες αναπτύξεις.

Ήταν προφανές ότι ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, Ανδρέας Αριστείδης, παρουσίασε την εν λόγω μαρτυρία, θέλοντας να στηρίξει τη γραμμή της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο Αϊκούτ είναι το μεγάλο αφεντικό πίσω από τις παράνομες αναπτύξεις.

Ο μάρτυρας αντεξετάστηκε από τη δικηγόρο Μαρία Νεοφύτου, η οποία ανέλαβε το ποινικό κομμάτι της υπεράσπισης του Σιιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ. Η κ. Νεοφύτου υπέβαλε ερώτημα στον μάρτυρα κατά πόσον είναι ορκωτός μεταφραστής, με τον τελευταίο να απαντά αρνητικά. Γενικότερα, με τις ερωτήσεις της επιχείρησε να υποβάλει ότι το προϊόν της μετάφρασης δεν είναι ακριβές. Όπως αναφέρθηκε στη διαδικασία το πρόσωπο που παρέδωσε τη συνέντευξη στις Αρχές είναι ο Προκόπης Θουκυδίδης.

«Όπως και στην Παλαιστίνη»

Ο Τούρκος δημοσιογράφος-παρουσιαστής εμφανίζεται στα αρχικά στάδια της συνέντευξης να εισάγει το θέμα με την ακόλουθη αναφορά: «Στην “ΤΔΒΚ” ισραηλινές εταιρείες κτίζουν διαμερίσματα αγοράζοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Αναφορικά με τις ισραηλινές εταιρείες που κτίζουν διαμερίσματα, αυτές πουλούν ακίνητα στους Εβραίους, μια κίνηση που αποσκοπεί στο να αποκτήσουν ακίνητα οι Εβραίοι, κάτι που έγινε και στην Παλαιστίνη. Ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ που είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης εβραϊκής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην “ΤΔΒΚ”, αξιολογεί αυτούς τους ισχυρισμούς στο NTV. Η οικογένεια του Σιμόν Αϊκούτ μετανάστευσε από την Ισπανία και εγκαταστάθηκε στην Τουρκία πριν από περίπου 600 χρόνια. Ο Σιμόν Αϊκούτ μας αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί που αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Κύπρο βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο μεταξύ των αγοραστών. Ο Αϊκούτ, ο οποίος είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ”, λέει ότι δεν έχει καμία εταιρεία στο Ισραήλ».

Όλες οι δουλειές στα κατεχόμενα

Στη συνέχεια, παρατίθενται θέσεις του Αϊκούτ: «…Έχω μια εταιρεία που είμαι συνέταιρος στην Τουρκία και εκτός απ’ αυτό όλες οι δουλειές και εταιρείες μου είναι στην “ΤΔΒΚ”. Τα 105 από τα 3.500 σπίτια που κτίσαμε αγοράστηκαν από Ισραηλινούς και, δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες ένιωσα, ως μέρος της Τουρκίας, σαν Τούρκος, ότι οι κατηγορίες αυτές με προσβάλλουν. Εμείς, όταν ήμασταν μικροί, μας μεγάλωσαν ως άτομα με τουρκισμό και ατατουρκισμό. Με αυτό το θέμα δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να συμβεί από αυτή την άποψη και ότι με κατηγορούν είναι κάτι που με ενοχλεί πάρα πολύ. Εκείνο που θέλουμε πάντα για το μέλλον είναι να κάνουμε όλες τις επενδύσεις μας στη βόρεια Κύπρο και να νιώσουμε ότι είμαστε κομμάτι της βόρειας Κύπρου. Εμείς κι εγώ προσωπικά δεν έχουμε καμία σχέση με τον Σιωνισμό ή οτιδήποτε άλλο και το δηλώνω κατηγορηματικά».

3.500 μονάδες στο Τρίκωμο

Ακολούθως, ο δημοσιογράφος ακούγεται να λέει: «Ο Σιμόν Αϊκούτ δήλωσε ότι 105 από τα 3.500 σπίτια που έκτισε στο Τρίκωμο, αγοράστηκαν από Ισραηλινούς πολίτες. Δηλώνοντας ότι τα έργα του έχουν προσελκύσει ενδιαφέρον και από την Τουρκία. Ο Αϊκούτ δηλώνει ότι οι Ιρανοί, οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι οι κορυφαίοι ξένοι που αγοράζουν ακίνητα από την “ΤΔΒΚ”». Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ συνεχίζεται με προβολή ενισχυτικών θέσεων του Αϊκούτ.

Αναφορά σε υπηρεσίες πληροφοριών και για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»

Ο παρουσιαστής δίνει πάσα στον Αϊκούτ προκειμένου να τοποθετηθεί σε ισχυρισμούς, όπως φέρεται να λέει, ότι οι ισραηλινές εταιρείες στα κατεχόμενα παρακάμπτουν τους νόμους. Ο Αϊκούτ σχολιάζει σχετικά ότι υπάρχει έλεγχος και εμπλέκονται υπηρεσίες πληροφοριών στην όλη διαδικασία, χωρίς τις οποίες δεν παραχωρείται άδεια για αγορά οικιστικής μονάδας στα κατεχόμενα.

«Μπορούν να αγοράσουν ένα ακίνητο μετά από μια ολοκληρωμένη έρευνα. Τέλος πάντων, ο ιδιοκτήτης κάθε σπιτιού που αγοράζει εδώ μπορεί να είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού, αφού ελεγχθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να πουλήσουμε διαμερίσματα εδώ για ό,τι θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Ας πούμε την αλήθεια, κανείς δεν ήξερε τη βόρεια Κύπρο όταν ήρθαμε εδώ, τι θέλουμε να είμαστε; Θέλουμε να είμαστε Βόρεια Κορέα ή θέλουμε να είμαστε μέρος της Ευρώπης; Για να είμαστε μέρος της Ευρώπης, κάνουμε τις απαραίτητες επενδύσεις και τις απαραίτητες διαφημίσεις. Με αυτά τα ψέματα και αυτές τις φήμες οι πελάτες θα φύγουν και δεν θα έρθουν ξανά. Κάνουμε κακό στον εαυτό μας, κάθε κάτοικος γίνεται πρεσβευτής της “ΤΔΒΚ” στο εξωτερικό».

Ακολούθως, ο παρουσιαστής δημοσιογράφος σχολιάζει: «Ο Αϊκούτ τόνισε ότι η αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου ως ισότιμου, κυρίαρχου και ξεχωριστού κράτους θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στο νησί αλλά σε ολόκληρη την περιοχή». Ο κατηγορούμενος για σφετερισμό παρουσιάζεται να δηλώνει: «Είναι πολύ καλό για όλους μας να έχουμε αναγνώριση και ειρήνη εδώ, για τον νότο, για τον βορρά, για να αναγνωρίζονται όλοι, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, αν μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό, ως επιχειρηματίες (…)».

Θα καταθέσει ο Σάββας Κάκος

>> Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, Σάββας Κάκος, ο οποίος ασχολείται με ανάπτυξη γης θα καταθέσει στη σημερινή διαδικασία όπως προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Ανδρέας Αριστείδης. Ο κ. Κάκος σε προηγούμενες δικαστικές διαδικασίες για τον Αϊκούτ, παρουσιάστηκε να έδωσε μαρτυρία στην Αστυνομία που φέρει τον τελευταίο να παρουσιάζεται ως το μεγάλο αφεντικό πίσω από τις παράνομες αναπτύξεις στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

>> Το NTV παρουσιάζεται στην Τουρκία ως φιλοκυβερνητικό κανάλι. Να σημειωθεί ότι το NTV είχε επικριθεί για τον τρόπο που κάλυψε τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί το 2013. Η απόφαση του να μην καλύψει εκτενώς τις διαδηλώσεις οδήγησε σε διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία του καναλιού και σε παραιτήσεις δημοσιογράφων. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Doğuş, Φερίτ Σαχένκ, παραδέχθηκε ότι οι επικρίσεις ήταν «σε μεγάλο βαθμό δίκαιες».