Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) προκάλεσε η εξουσία που διαθέτει σήμερα το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να καθορίζει, μεταξύ άλλων, τις αμοιβές (κατώτατες και/ή προκαθορισμένες) των δικηγόρων για εξωδικαστηριακές υποθέσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι συνεδριάσεις-συνεντεύξεις για προετοιμασία υποθέσεων. Η κατώτατη αμοιβή των δικηγόρων καθορίζεται ανάλογα με τον αναλωθέντα χρόνο καθώς και το πού λαμβάνουν χώρα αυτές οι συνεδριάσεις (εντός ή εκτός γραφείου), ενώ προβλέπεται η υποχρέωση απαίτησης οδοιπορικών από τους δικηγόρους εάν αυτές οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται εκτός της πόλης όπου βρίσκεται το δικηγορικό τους γραφείο. 

Η εν λόγω εξουσία που διαθέτει σήμερα το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου πηγάζει από τον περί Δικηγόρων Νόμο, την τροποποίηση του οποίου απαίτησε η Κομισιόν, υποδεικνύοντας ότι με τον τρόπο αυτό πλήττεται ο ανταγωνισμός. Για τα πιο πάνω προηγήθηκε ανταλλαγή σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ της Κομισιόν και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από διαδικασία που κίνησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν εναντίον της Δημοκρατίας μέσω του συστήματος EU Pilot.

Τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έπεισαν τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμμένοντας στην αρχική τους θέση, ότι δηλαδή η εξουσία καθορισμού από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο κατώτατων και/ή προκαθορισμένων αμοιβών των δικηγόρων για εξωδικαστηριακές υποθέσεις, πλήττει τον ανταγωνισμό και δεν επιτρέπεται να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για χρόνια οι ίδιοι δικηγόροι σε ημικρατικούς

Το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, μη έχοντας άλλη επιλογή, υποχρεώθηκε να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή προς συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Κομισιόν με σκοπό να αποτρέψει την έναρξη επίσημης διαδικασίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παραπομπή της στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο καταργείται η εξουσία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να καθορίζει με Κανονισμούς τις αμοιβές (κατώτατες και/ή εφάπαξ) των δικηγόρων για εξωδικαστηριακές υποθέσεις και αντικαθίσταται με την εξουσία του να ρυθμίζει με Κανονισμούς τον τρόπο και τη διαδικασία επίλυσης των όποιων διαφορών προκύψουν αναφορικά με τις αμοιβές των δικηγόρων για εξωδικαστηριακές υποθέσεις.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με την παράκληση όπως τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος για ψήφιση το συντομότερο, προτού η Κομισιόν προχωρήσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν την παραπομπή της Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαικής Ένωσης, όπου είναι σαφές ότι θα επιβληθούν σημαντικά πρόστιμα σε βάρος του κυπριακού κράτους.