Προσκόμματα στη διαδικασία διενέργειας νεκροτομής επί της σορού της 72χρονης μητέρας της που απεβίωσε την περασμένη Τετάρτη, 14 Αυγούστου, στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και παραμένει άταφη, καταγγέλλει η θυγατέρα της αποβιώσασας. Η κηδεία της 72χρονης γυναίκας έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη και ενώ αρχικά είχε οριστεί ότι η νενομισμένη νεκροτομή θα διενεργείτο την περασμένη Παρασκευή από τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους εκ μέρους του κράτους, στην παρουσία και του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού εκ μέρους της οικογένειας, μέχρι στιγμής αυτό δεν κατέστη δυνατό.
 
Η περιπέτεια της υγείας της 72χρονης γυναίκας ξεκίνησε στις 28 Μαϊου, ημερομηνία κατά την οποία είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με αφόρητους πόνους στο στομάχι. Μετά από αλλεπάλληλες ιατρικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έφερε υγρό στον πνεύμονα και ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο θώρακα και νοσηλεύτηκε μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Ακολούθως μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, από όπου πήρε εξιτήριο την περασμένη Τετάρτη, 14 Αυγούστου μετά από μακρά νοσηλεία. Η 72χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Αποκατάστασης EDEN στην Τερσεφάνου, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα μεταφέρθηκε εκ νέου στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου τελικώς απεβίωσε μετά από ανακοπή καρδιάς.
 
Για την υπόθεση έχει αποσταλεί επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου από τον οποίο η οικογένεια ζητεί όπως διευθετηθεί άμεσα και εντός της ημέρας η διενέργεια της νενομισμένης νεκροτομής, αίτημα που ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί, καθώς πριν από λίγο εκδόθηκε δικαστικό διάταγμα για τη διενέργεια της νεκροτομής αύριο το πρωί.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η Αστυνομία ενημέρωσε την οικογένεια της θανούσας ότι η νενομισμένη νεκροτομή θα διενεργείτο κατά πάσα πιθανότητα την περασμένη Παρασκευή. Ακολούθως η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε για σήμερα Δευτέρα, ενώ μόλις χθες το απόγευμα η οικογένεια με ανεπίσημη ενημέρωση που έλαβε από τον Πανίκο Σταυριανό πληροφορήθηκε ότι η νεκροτομή θα διενεργηθεί αύριο το πρωί, ημέρα ωστόσο κατά την οποία ο ιατροδικαστής που έχει διοριστεί εκ μέρους της οικογένειας, κωλυόταν να παραστεί στη διαδικασία λόγω υποχρέωσης παρουσίας του ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
 
Σημειώνεται ότι η οικογένεια καταγγέλλει ότι στις μέρες που προηγήθηκαν δέχθηκε πιέσεις, προκειμένου να αποσύρει το αίτημα για διενέργεια νεκροτομής, σύσταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την οικογένεια της θανούσας. Σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό της οικογένειας, η ημερομηνία διενέργειας της νενομισμένης νεκροτομής μετατίθεται συνεχώς λόγω διαφόρων κωλυμάτων που επικαλείται ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους. Η οικογένεια απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στο διορισμό άλλου ιατροδικαστή ή ακόμη και στη μετάκληση ιατροδικαστή από το εξωτερικό.
 
Η οικογένεια της θανούσας αφήνει σαφείς αιχμές για ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια στην περίπτωση θανάτου της 72χρονης, ενώ στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας διατυπώνει υπόνοιες ότι τα προσκόμματα που παρεμβάλλονται ενδεχομένως να μην είναι άσχετα με την προσπάθεια άσκησης πίεσης στην οικογένεια, ώστε να αλλάξει την απόφασή της για τη διενέργεια νεκροτομής ή ακόμη και για να παρεμποδιστεί η παρουσία του Πανίκου Σταυριανού στη διαδικασία και ως εκ τούτου να παρακωλυθεί το έργο της δικαιοσύνης.
 
Θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, θέτει ο Σοφοκλής Σοφοκλέους
 
Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, η Διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού, Αναστασία Ανθούση ανέφερε στο philenews ότι από ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους, ο οποίος ηγείται της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, η καθυστέρηση που υπήρξε στη διενέργεια της νεκροτομής σχετίζεται με την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο κ. Σοφοκλέους ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας ότι λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων της αποθανούσας θα πρέπει να γίνει κατάλληλη απολύμανση του νεκροτομείου και προετοιμασία του χώρου, ώστε να προστατευθεί το προσωπικό, πράγμα που δεν ήταν εφικτό να γίνει τις προηγούμενες ημέρες λόγω των αργιών του Δεκαπενταύγουστου.
 
Ερωτηθείσα για τις σοβαρές καταγγελίες που διατυπώνει η οικογένεια ότι ασκήθηκαν πιέσεις για ματαίωση της νεκροτομής, η κα. Ανθούση ανέφερε πως ήδη έχει ζητηθεί από τον Διευθυντή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας να τοποθετηθεί γραπτώς στη βάση των καταγγελιών.
 
Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου τελεί σε άδεια και επιστρέφει αύριο κανονικά στα καθήκοντά του.