Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας τίναξε τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου στον αέρα, αμφισβητώντας τη διαδικασία που ακλουθεί το Τμήμα για να εκτιμήσει ακίνητα, θέση η οποία στηρίχθηκε και από βουλευτές. Μάλιστα, τέσσερις εξ αυτών έσπευσαν να απαγορεύσουν διά νόμου (κατατέθηκε ήδη πρόταση νόμου) την πώληση του «φιλέτου του Κατάρ», του οποίου η αξία μειώθηκε κατά περίπου €82 εκατ. μεταξύ δύο εκτιμήσεων (2013-2018).
 
Ο διευθυντής Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους είπε περίπου «γράψτε λάθος» στην εκτίμηση του φιλέτου, ενώ το Τμήμα ισχυρίστηκε πως οι εκτιμήσεις 45.000 κρατικών ακινήτων το 2013 ήταν φουσκωμένες.
 
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο διευθυντής Κτηματολογίου, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε, πως διαπράχθηκε μια λάθος εκτίμηση ανάμεσα σε 1.700.000 που επανεκτιμήθηκαν και ότι, άλλο η «γενική εκτίμηση» και άλλο η «ειδική εκτίμηση». Αντιδρώντας ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε και τα εξής:
 
«Η αξία γενικής εκτίμησης δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία. Να θυμίσω ότι στον περί μεταβιβάσεων και ιδιοκτησιών Νόμο αναφέρεται, ότι ο ενυπόθηκος οφειλέτης μπορεί να ζητήσει όπως η αξία γενικής εκτίμησης θεωρηθεί ότι είναι η εκτιμημένη αγοραία αξία. Άρα δεν μπορούμε να λέμε δεν πειράζει, θα τη χρησιμοποιούμε μόνο για να επιβάλουμε αποχετευτικά τέλη.
 
Θα σας πω ακόμη ένα παράδειγμα που αφορά ανταλλαγή γης κρατικής με ιδιωτική γη στη Βάσα Κελλακίου. Η αξία κρατικού τεμαχίου (το οποίο προοριζόταν για ανταλλαγή με ιδιωτικό) στο πλαίσιο γενικής εκτίμησης το 2013 καθορίστηκε στο €1,1 εκατ. Ακολούθησε ειδική εκτίμηση οπόταν η αξία καθορίστηκε σε €1,76 εκατ.
 
 
Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε γενική εκτίμηση με βάση την οποία η αξία μειώθηκε σε €460.00, δηλαδή περίπου κατά 75%. Η θέση μας είναι ότι, ναι αμφισβητούμε τη θέση του κ. Σωκράτους πως «επειδή βρέθηκε ένα τεμάχιο στο εκατομμύριο (φιλέτο Κατάρ) δεν επηρεάζεται η αξιοπιστία της διαδικασίας. Εμείς θέτουμε θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας. Όσα ακίνητα ελέγξαμε όπως το κρατικό τεμάχιο στη Γερμασόγεια που ανταλλάγηκε με ιδιωτικό, αυτό τη Βάσας Κελλακίου και αυτό του Κατάρ, δείχνουν πως οι γενικές εκτιμήσεις είναι, ας μου επιτραπεί, “ό,τι νάναι”.
 
Δεν μπορεί ένα ακίνητο να εκτιμάται €90 εκατ. και ύστερα €5 εκατ. Ναι, θέτουμε θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας εκτίμησης του Κτηματολογίου και αμφισβητούμε κατά πόσον η γενική εκτίμηση ικανοποιεί την απαίτηση της νομοθεσίας που προβλέπει πως πρέπει να είναι όσον το δυνατόν κοντά στην αξία του ακινήτου. Το λέω επίσημα».
 
Φρενάρουν με νομοθεσία πώληση του φιλέτου του Κατάρ
 
Εισάγοντας το θέμα η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως προκάλεσε μεγάλα ερωτήματα ο τρόπος που εκτιμήθηκε κυρίως η κρατική περιουσία και ειδικότερα το φιλέτο του Κατάρ έναντι του ξενοδοχείου Χίλτον. Η μεγάλη διαφοροποίηση μάς οδήγησε να καταθέσουμε πρόταση νόμου (κοινοβουλευτικές ομάδες ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι) ώστε να απαγορεύεται στην Κυβέρνηση να πουλήσει το συγκεκριμένο ακίνητο, κάτι το οποίο επιτρέπεται με υφιστάμενη νομοθεσία. Πλήρωσα εκτιμητή και μου είπε πως το φιλέτο του Κατάρ αξίζει κατ’ ελάχιστο περίπου €40 εκατ., είπε η κ. Χαραλαμπίδου.
 
Η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά επέκρινε όσους δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί η επένδυση του Κατάρ και υπέδειξε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την τότε στάση του.
 
Η βουλευτής Άννα Θεολόγου ζήτησε ενημέρωση ως προς το εύρος της μείωσης της αξίας των ακινήτων στην περιοχή του φιλέτου του Κατάρ.
Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης παρατήρησε πως η κοινωνία ενοχλήθηκε για την υποτίμηση της αξίας, ειδικά της κρατικής περιουσίας. Ζήτησε να απαντηθεί κατά πόσον η μείωση των αξιών των κρατικών ακινήτων θα έχει επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά ή αν στο Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο προικοδοτήθηκε με ακίνητα, θα πρέπει να προστεθούν και άλλα ακίνητα, ώστε να ανέλθει η αξία τους στα €100 εκατ., με βάση τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 

Ένα λάθος στα 1.700.000 ακίνητα 

Ο διευθυντής Κτηματολογίου, Ανδρέας Σωκράτους, είπε ότι δεν θα απαντήσει σχετικά με το φιλέτο του Κατάρ διότι δεν είναι έτοιμος και πρόσθεσε: Διαπιστώνουμε ότι εκ πρώτης όψεως υπάρχει λάθος. Έγινε λάθος αλλά ευτυχώς η νομοθεσία προβλέπει διόρθωση. Αποτελεί μία περίπτωση στα 1.700.000 ακίνητα και δεν μπορεί να κρίνει ούτε την ποιότητα ούτε την αξιοπιστία του εγχειρήματος.
Είπε, επίσης, πως άλλο είναι η αγοραία αξία, άλλο η ειδική εκτίμηση και άλλο η γενική (όπως η τελευταία) που έγινε κυρίως για σκοπούς επιβολής τελών και δεν ταυτίζεται με την πραγματική αξία των ακινήτων.

Το ΔΝΤ στήριξε το Κτηματολόγιο 

Η αναπληρώτρια διευθυντής, Έφη Σαββίδου, ανέφερε ότι η μεθοδολογία του Κτηματολογίου θεωρήθηκε ικανοποιητική από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είπε, επίσης, πως την περίοδο της Τρόικα (όταν θα καταρτιζόταν κατάλογος ακινήτων προς πώληση) έγινε εκτίμηση 45.000 ακινήτων του Δημοσίου και ελήφθη υπ’ όψιν η προοπτική ανάπτυξής τους, οπόταν εκτιμήθηκαν υψηλότερα. Τώρα, με την εκτίμηση του 2018, η εκτίμηση έγινε με βάση της ζώνες ανάπτυξης, οπόταν οι τιμές είναι μειωμένες, είπε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων, Κυριάκος Ταλαττίνης, παρατήρησε πως οι αξίες του 2013 είχαν σχέση με τα προ της κρίσης δεδομένα, οπόταν οι τιμές ήταν διογκωμένες.