Ως ένα «υπερόπλο» χαρακτηρίζει ο Ντίνος Παστός, ειδικός για θέματα ασφάλειας διαδικτύου, το κατασκοπευτικό βαν, αξίας εννέα εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και κατασχέθηκε από την Αστυνομία.
 
Μιλώντας στον ACTIVE και την εκπομπή Ατζέντα, ο κ. Παστός εξήγησε πως πρόκειται για ένα υπερόπλο, στο οποίο πατάς ένα κουμπί και ξέρεις ότι άμεσα θα έχεις το αποτέλεσμα εκεί.
 
Τι ακριβώς είναι αυτό το βαν;
 
Όπως εξήγησε, το βαν αυτό είναι ένας συνδυασμός από υπολογιστές και εξοπλισμό που εκπέμπει, είτε σήματα wifi, είτε άλλων ενδοεπικοινωνιών, για να μπορέσει να καταλάβει τη συσκευή και να αντλήσει πληροφορίες από πάνω της. Όπως εξήγησε, σημαντικό ρόλο παίζει, και το πόσα κενά ασφαλείας μία συσκευή και ποιες εφαρμογές «τρέχει» την συγκεκριμένη ώρα.
 
 
Παράλληλα, είπε ότι τα λογισμικά δημιουργούνται είτε από τα άτομα που εργάζονται στο βαν, είτε από τρίτους. «Ο συνδυασμός τους καταλήγει στο να δημιουργηθεί ένα “υπερόπλο” που όταν στοχεύσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, τότε έχεις πρόσβαση».
 
«Οι τεχνολογίες που χτίζονται στα συγκεκριμένα οχήματα μπορούν να δουλεύουν και σε γραφεία και κτίρια. Δεν είναι κατ’ ανάγκη σε αυτοκίνητα.
 
Στην περίπτωση αυτή είναι, κατά κύριο λόγο, για να ακολουθεί στόχους», πρόσθεσε.
 
Τι πληροφορίες μπορεί να συλλέξει
 
«Όταν στοχεύσουν κάποιο άτομο και πάρουν πρόσβαση, τότε μπορούν να τραβήξουν όλες τις πληροφορίες. Μηνύματα, τοποθεσίες, ηχογραφημένες κλήσεις κ.α», εξήγησε. Μάλιστα πρόσθεσε πως εφόσον «μολυνθεί» μία συσκευή, τότε μπορεί να παρακολουθείται ακόμη και εξ’ αποστάσεως.
«Στα τηλέφωνα έχουμε πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευές και δύο που κατασκευάζουν λογισμικό. Δυστυχώς κάποιες συσκευές δεν έχουν τη δύναμη να προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια», σημείωσε, τονίζοντας πως στην περίπτωση των ακριβών τηλεφώνων, δεν σημαίνει πάντα πως σημαίνει ότι η ασφάλεια είναι καλύτερη. «Ο καταναλωτής να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ των κινητών που θα διαλέξει και τις διαφορές στα λογισμικά», πρόσθεσε, τονίζοντας πως δεν παίζει πάντα ρόλο η συσκευή, αλλά και η εφαρμογή, δίνοντας το παράδειγμα  με το Whats App.
 
Με πόση ταχύτητα εξασφαλίζουν στοιχεία;
 
«Αν μιλάμε για το βαν το συγκεκριμένο, τότε είναι θέμα το πόσο προσεχτικοί και αναβαθμισμένοι είναι οι στόχοι του. Εάν θεωρητικά δεν υπάρχει προστασία, τότε είναι θέμα μερικών λεπτών», δήλωσε ο κ. Παστός.
Μάλιστα, εξήγησε πως ο εξοπλισμός χρησιμοποιεί κενά που δεν είναι ασφαλισμένα. «Είναι λες και έχεις ένα “όπλο που δεν έχει αντίμετρο”. Και αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, και κυρίως αφορά εφαρμογές που δεν έχουν ασφάλεια. Δεν υπάρχει όριο στο πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε είναι κρατικές πληροφορίες, είτε προσωπικές», κατέληξε.
 
Πηγή: philenews