Ακόμη δύο μάρτυρες κατηγορίας απομένουν να καταθέσουν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, στην πολύκροτη δίκη του Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ο οποίος κατηγορείται πως επιτέθηκε άσεμνα στο γραφείο του σε γυναίκα το 1981, όταν η ίδια ήταν 16 χρόνων. Ακολούθως θα παρουσιάσει την υπόθεσή της, η πλευρά της υπεράσπισης που θα περιλαμβάνει και ένορκη κατάθεση του κατηγορούμενου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισής του, Μιχάλης Πικής. 

Υπενθυμίζεται ότι στη δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, όπου ήταν κατηγορούμενος για βιασμό ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου και στην οποία αθωώθηκε, ο κ. Πικής είχε θέσει θέμα «έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών», λέγοντας πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Θέση που απέρριψε τότε το δικαστήριο. Σε εκείνη τη διαδικασία, ο 84χρονος, είχε προβεί σε ανωμοτί δήλωση (χωρίς όρκο).

Την Παρασκευή, ο συνήγορος υπεράσπισης τού τέως Κιτίου αντεξέτασε κλινική ψυχολόγο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η οποία προέβη σε ψυχολογική αξιολόγηση της παραπονούμενης, ως θύματος άσεμνης επίθεσης, τον Ιούνιο του 2021 μετά την καταγγελία της στην Αστυνομία. Ο κ. Πικής επιχείρησε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της έκθεσης της ψυχολόγου, υποβάλλοντάς της πως η έκθεσή της στερείται επιστημονικής εγκυρότητας, λόγω του ότι δεν έκανε ψυχομετρικό τεστ στην παραπονούμενη, όπως προβλέπεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η κλινική ψυχολόγος διαφώνησε με τη θέση του, απαντώντας πως με βάση την εκπαίδευση και την εμπειρία της ακολούθησε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τις κλινικές συνεντεύξεις στην 57χρονη, σήμερα, παραπονούμενη. Επρόκειτο, όπως είπε, για μια «διαδικασία μετρήσιμη» και «πολύπλοκη» προσθέτοντας πως ακόμα κι εάν χρησιμοποιούνταν ψυχομετρικά εργαλεία, δεν θα συνέβαλλαν στην εγκυρότητα της έκθεσης.  

Επιπρόσθετα, ο κ. Πικής, επιχείρησε να αμφισβητήσει το συμπέρασμα της ψυχολόγου, πως συμβολή στην υποβολή καταγγελίας από την παραπονούμενη 40 χρόνια μετά το επίδικο περιστατικό, είχαν το παγκόσμιο κίνημα #metoo και άλλες παρόμοιες καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κύπρου. Η μάρτυρας απάντησε πως συναντά πολύ συχνά περιπτώσεις θυμάτων που κακοποιήθηκαν πριν από πολλά χρόνια, τα οποία αναφέρουν πως προέβησαν τώρα σε καταγγελία λόγω του #metoo και άλλων κινημάτων, αλλά και υποθέσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Η εμπειρία μου δείχνει ότι χρειάζεται μια αφορμή για να προχωρήσει κάποιος σε καταγγελία, όπως είναι για παράδειγμα ένα κίνημα, ένα δημοσίευμα κ.λπ.», υπέδειξε η ψυχολόγος.

Η υπόθεση θα συνεχιστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στις 23 Σεπτεμβρίου.