Η κατάσταση στην οποία θα βρισκόμαστε το Φθινόπωρο σε ό,τι αφορά την πανδημία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το πόσο ασφαλείς θα καταφέρουμε να μείνουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών και του Δεκαπενταυγούστου. «Η άποψη ότι οι μολύνσεις είναι ευεργετικές για την ενίσχυση της ανοσίας, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη και επιπόλαια», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον «Φ» ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, προσθέτοντας ότι «επιβάλλεται να αρχίσουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού». 

«Μπορεί το τρίτο καλοκαίρι μας με την COVID-19 να μας φαίνεται ευκολότερο και πιο διαχειρίσιμο, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε σημαντικά πράγματα που έχουμε μάθει, όπως και κενά στη γνώση και ορισμένες αρχές που πρέπει να αποδεχτούμε και να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας» πρόσθεσε. 

Αναφέροντας ότι «η ανοσία που χτίσαμε και συνεχίζουμε να χτίζουμε, εξασφαλίζει μία ανοικτή κοινωνία αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας συνεχίζει και επηρεάζεται», εξήγησε: «Κόσμος μένει εκτός εργασίας λόγω νόσησης, η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι μεγάλη, ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει, ειδικά σε κλειστούς χώρους και χώρους με συνωστισμό, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι εξ ορισμού ευπαθείς, με αυξημένο ρίσκο σοβαρών συμπτωμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο

Ταυτόχρονα, «έχουμε την ευχέρεια των τεστ και τη φαρμακευτική αγωγή που βοηθάνε σε πάρα πολλές περιπτώσεις», ωστόσο, «η ατομική προστασία, ήταν, είναι και θα είναι, εξίσου σημαντική και η έννοια της ατομικής ευθύνης, δεν είναι πολιτικό σλόγκαν, ούτε πρέπει να εργαλειοποιείται για αποποίηση ευθυνών από κανέναν, είτε πρόκειται για αρχές δημόσιας υγείας, είτε για την κυβέρνηση, είτε για τον καθένα ατομικά. Όλοι μας θα έπρεπε να εφαρμόζαμε απλά πράγματα, αυτά που γνωρίζουμε, για να μην ρισκάρουμε ούτε να κολλήσουμε ούτε να μεταδίδουμε σε άλλους». 

Σε ό,τι αφορά τις Υγειονομικές Αρχές, «οφείλουν να διατηρήσουν σημαντικές λειτουργίες ώστε η επιτήρηση να παραμείνει σε καλά επίπεδα, να διατηρηθεί η ετοιμότητα του συστήματος υγείας, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό και δυστυχώς δεν έχει λάβει την αναγκαία σημασία, να βελτιωθούν οι υποδομές γενικά». 

Για παράδειγμα, «αφού γνωρίζουμε ότι η μετάδοση είναι αυξημένη σε κλειστούς χώρους και σε συνωστισμό, δεν έχει νόημα να συζητάμε για περιορισμό χωρητικότητας και λειτουργίας, αν δεν κάνουμε κάτι δραστικό και μόνιμο ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης εντός των χώρων αυτών. Για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο, θα επιστρέψουμε στην εργασία και θα ανοίξουν τα σχολεία. Απαιτείται προετοιμασία, γιατί ο ιος SARS CoV2 μας έχει δείξει ότι είναι αρκετά απρόβλεπτος και γιατί, είναι νωρίς να μιλάμε για τέλος της πανδημίας. Η προετοιμασία περιλαμβάνει πρακτικές λύσεις για βελτίωση του αερισμού, συνέχιση της επιτήρησης και της επάρκειας τεστ, αλλά και ενσωμάτωση στην καθημερινότητα μας των μέτρων ατομικής προστασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κορωνοϊός – Εμβόλια mRNA: 9 πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Με αυτά τα δεδομένα, «βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε με δύο ξεχωριστές μεν, αλληλένδετες δε, περιόδους. Την περίοδο των διακοπών, κατά την οποία πρέπει να κρατήσουμε τις μεταδόσεις όσο χαμηλότερα γίνεται, ώστε ούτε οι διακοπές μας να επηρεαστούν, αλλά -κυρίως- να είναι ασφαλής όλη η κοινωνία μας. Και την περίοδο του φθινοπώρου, όπου πρέπει να μπούμε όσο πιο έτοιμοι γίνεται και με όσο μικρότερη επιβάρυνση της υγείας του πληθυσμού γίνεται».

«Η άποψη ότι, οι μολύνσεις (και η νέα πραγματικότητα των επαναμολύνσεων) είναι ευεργετικές για την ενίσχυση της ανοσίας είναι τουλάχιστον επικίνδυνη αν όχι επιπόλαια. Μπορεί να έχουμε δεδομένα από πολλές μελέτες που δείχνουν την χαμηλή -ως ποσοστό- θνητότητα της λοίμωξης COVID-19, αλλά ταυτόχρονα, έχουμε πλέον πάρα πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν τις έμμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες της λοίμωξης». 

Επιπτώσεις σε όλους τους τομείς

⦁    «Επηρεάζεται το εργατικό δυναμικό. 

⦁    Είναι αυξημένες οι δαπάνες για επιδόματα και αναρρωτικές άδειες. 

⦁    Το συνολικό ποσοστό ανθρώπων με μακροχρόνια συμπτώματα συνεχίζει και αυξάνεται και δεν φαίνεται να μειώνεται αφού τα συμπτώματα αυτά μπορούν να παραμείνουν για μήνες έως και χρόνια επηρεάζοντας τη λειτουργικότητα των ανθρώπων αυτών. 

⦁    Τα φάρμακα που έχουμε δεν είναι πανάκεια και έχουν μεγάλο κόστος. 

⦁    Το σύστημα υγείας παραμένει επιβαρυμένο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας αλλά και νοσηλευτηρίων, ενώ οι δομές υγείας καλούνται να οργανωθούν και επίσημα πλέον για να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με long covid, τους ασθενείς που έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στην υγεία τους μετά τη νόσηση με COVID-19».

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική

Για κάποιο λόγο, που σίγουρα δεν έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες πανηγυρισμούς ότι έπεσαν τα κρούσματα. Μου κάνει εντύπωση γιατί τα κρούσματα είχαν πέσει το περασμένο Σαββατοκύριακο αλλά το ποσοστό θετικότητας μια χαρά ήταν στα ύψη. Είναι το τρίτο καλοκαίρι που η Κύπρος πανηγυρίζει ότι κερδίζει τη μάχη με την πανδημία. Θα θυμίσω ότι το περσινό καλοκαίρι θρηνήσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές και να επισημάνω ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες θάψαμε 23 ανθρώπους.