Σε μία σημαντική διαφοροποίηση του συστήματος που ίσχυε μέχρι σήμερα, προχωρεί το υπουργείο Παιδείας από τη νέα σχολική χρονιά, επιλύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολούσε τους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, το υπουργείο αποφάσισε όπως τερματίσει το έντυπο για τις βεβαιώσεις αντικατάστασης στη Δημοτική Εκπαίδευση και να εφαρμόσει νέα διαδικασία, η οποία αφορά την ηλεκτρονική καταχώρηση του διαστήματος, κατά το οποίο εργάστηκαν σε σχολεία οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί. 

Όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο που απεστάλη από τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριο Στυλιανίδη, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, το έντυπο για τις βεβαιώσεις αντικατάστασης αποσύρεται και αρχίζει η ηλεκτρονική διαδικασία. 

Πρόκειται για μια απόφαση που ικανοποιεί πλήρως την ΠΟΕΔ καθώς επίσης και τους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς, αφού θεωρείται πλέον βέβαιο πως η νέα, ηλεκτρονική διαδικασία θα τερματίσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνταν όλα αυτά τα χρόνια και οι αντικαταστάτες θα έχουν εγκαίρως τις βεβαιώσεις τους. Κάτι που θα συμβάλει θετικά και στην έγκαιρη πληρωμή τους καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα έντυπα χάνονταν και παρατηρούνταν καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Ενδεικτικές είναι και οι σχετικές επιστολές της ΠΟΕΔ, οι οποίες χρονολογούνται καθώς η οργάνωση αρκετά συχνά, έθετε προς το υπουργείο Παιδείας το συγκεκριμένο πρόβλημα που προέκυπτε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΠΟΕΔ ζητά όπως υιοθετηθεί η ίδια πρακτική, δηλαδή αυτή της ηλεκτρονικής διαδικασίας, και για τις ανάγκες που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες για αντικαταστάσεις. Δηλαδή, τα σχολεία να μπορούν ηλεκτρονικά να αποστέλλουν τις ανάγκες τους σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας χωρίς να χρειάζεται να περιπλέκονται σε χρονοβόρες διαδικασίες.