Τροπολογίες επί των κανονισμών του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων κατέθεσαν οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, με το Υπουργείο να αναφέρει ότι αν περάσουν συγκεκριμένες από αυτές, τότε θα αποσύρει τους κανονισμούς.

Οι κανονισμοί που είχε καταθέσει στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας για τα τετράμηνα, κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Η μια αφορά τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στα τετράμηνα και η άλλη τη μείωση των διαγωνισμάτων.

Η πρώτη τροπολογία εκ μέρους του Προέδρου της Επιτροπής και Βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά και του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύσανθου Σαββίδη, προσθέτει στα εξεταζόμενα μαθήματα της Α και Β Λυκείου πρακτικής κατεύθυνσης τα μαθήματα είτε της Βιολογίας είτε της Χημείας.

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, Ανδρέας Καυκαλιάς και Χρίστος Χριστόφιας, προνοεί την κατάργηση των ενδιάμεσων εξετάσεων με τη λήξη του Α΄ τετραμήνου της σχολικής χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράλληλα, τροπολογία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων εισάγει ρητή αναφορά στην υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να παρέχει διαφοροποιημένη γραπτή εξέταση ή/και εύλογες προσαρμογές για αντιμετώπιση οποιονδήποτε αντικειμενικών δυσκολιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως ορίζονται στον περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμο. Όπως αναφέρεται, η ανάγκη για εισαγωγή ρητής αναφοράς στην συγκεκριμένη υποχρέωση έχει προκύψει από την άρνηση του Υπουργείου να εφαρμόσει την υποχρέωση του, επικαλούμενο μη ρητή αναφορά στους σχετικούς κανονισμούς.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ανέφερε στην Επιτροπή ότι σε περίπτωση που η Επιτροπή θα δει σοβαρά αυτές τις προτάσεις τότε το Υπουργείο θα αποσύρει τους κανονισμούς.

Παράλληλα υπάρχει πρόθεση κατάθεσης και άλλων τροπολογιών από κόμματα, κάτι που θα γίνει 48 ώρες πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας της ερχόμενης Πέμπτης.

ΚΥΠΕ