Αν σταματούσαν αύριο όλοι οι Κύπριοι το κάπνισμα, τα περιστατικά καρκίνου σε 10 χρόνια θα μειώνονταν μέχρι 30%, ανέφερε ο Δρ Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Διευθυντής Παθολογίας Ογκολογίας στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Μιλώντας στο philenews ο Δρ Παπαμιχαήλ επεσήμανε πως ο τρόπος ζωής των ανθρώπων συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των περιστατικών καρκίνου στις μέρες μας.  «Το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες, το αλκοόλ είναι μερικοί από τους παράγοντες, οι οποίοι συντείνουν στην αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Δρ Παπαμιχαήλ, ο οποίος ειδικεύεται στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, τα τελευταία χρόνια παρόλο που παρατηρείται μείωση στα περιστατικά καρκίνου του στομάχου, αυξήθηκαν τα περιστατικά καρκίνου γαστρο-οισοφαγικής συμβολής. Όσον αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου ο Δρ Παπαμιχαήλ επισημαίνει πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η παχυσαρκία.

Σημειώνει ωστόσο, πως είναι δύσκολο να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα για τους λόγους που μπορεί να αναπτυχθεί ένας καρκίνος, καθώς όπως δηλώνει το κάθε είδος καρκίνου έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Δεύτερη αιτία καρκίνου η κακή διατροφή

Με τη σειρά της η Κλινική & Αθλητική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Δρ Χριστιάνα Φιλίππου, Επιθεωρήτρια Οικ. Οικονομίας ΜΓΕ, επεσήμανε ότι επιδημιολογικές έρευνες υποστηρίζουν πως οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται περίπου με το 30% των καρκίνων στις ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν έρευνες οι οποίες ανεβάζουν στο 60% τους καρκίνους που οφείλονται στις κακές διατροφικές συνήθειες.

Τα δεδομένα μέσα από τις επιδημιολογικές έρευνες τοποθετούν τη διατροφή στη δεύτερη θέση μετά το κάπνισμα, ως αιτία καρκίνου, σημειώνει η Δρ Φιλίππου. «Μεταξύ άλλων η υπερκατανάλωση  λίπους, που βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρέας, φαίνεται να ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του μαστού», ανέφερε. Ως εκ τούτου η κατανάλωση κρέατος, σύμφωνα με τη Δρ Φιλίππου πρέπει να περιορίζεται στις 1-2 φορές την εβδομάδα.

Συστάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας σύμφωνα με τη Δρ Φιλίππου:

  • Διατήρηση του ιδανικού βάρους
  • Αυξημένη φυσική δραστηριότητα
  • Κατανάλωση λαχανικών, φρούτων
  • Κατανάλωση ολικής αλέσεως δημητριακά
  • Αποφυγή επεξεργασμένων κόκκινων κρεάτων
  • Αποφυγή ζάχαρης

Στοιχεία για τον καρκίνο από τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας στην Κύπρο από το 2015-2019: