Τεράστια είναι η περιβαλλοντική ζημιά που έχει προκληθεί στην οροσειρά του Πενταδακτύλου από την υπερλατόμευση που γίνεται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αδειών που παραχωρήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς σε λατομεία.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εταιρειών λατόμευσης έχει μειωθεί και από το 2015 δεν έχει παραχωρηθεί νέα άδεια, εντούτοις η ζημιά που προκλήθηκε στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι ανυπολόγιστη και συνεχίζει εξαιτίας της δραστηριότητας των λατομείων πέτρας που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Yeni Duzen, από το 1975 μέχρι και σήμερα είχαν παραχωρηθεί από το κατοχικό καθεστώς 341 άδειες λατόμευσης. Σήμερα είναι καταγεγραμμένα μόνο 56 λατομεία, εκ των οποίων μόνο τα 36 είναι ενεργά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξε έντονη αντίδραση κατά καιρούς από περιβαλλοντικές οργανώσεις στα κατεχόμενα, για τις καταστροφές που προκαλούνται κυρίως στην πλευρά του κατεχόμενου δήμου της Κυθρέας. Σύμφωνα με καταγγελίες του γενικού γραμματέα της Green Action Group, η καταστροφή της περιοχής συνεχίζεται από την υπερλατόμευση εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και καθορισμού των αναγκών και τόνισε την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπιση της καταστροφής που προκαλείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα λατομεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Πενταδακτύλου ασχολούνται με την εξόρυξη πέτρας, άμμου, χαλικιού και άλλων υλικών

Σημειώνεται ότι το θέμα της παράνομης λατόμευσης και η οικολογική καταστροφή που προκαλείται απασχόλησε και τις Αρχές στις ελεύθερες περιοχές. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου είχε ετοιμάσει σχετικό φάκελο με έκθεση γεγονότων για τα όσα λαμβάνουν χώρο στην περιοχή, τον οποίο πρόσφατα παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών για χειρισμό της υπόθεσης και καταγγελία σε αρμόδια διεθνή όργανα. Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, σπάνια είδη χλωρίδας κινδυνεύουν, ενώ κίνδυνο αντιμετωπίζουν και αρκετά είδη από την πανίδα της περιοχής.

Σύμφωνα επίσης με έκθεση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εμπειρογνωμόνων, αν η λατόμευση δεν σταματήσει οι συνέπειες θα είναι μη ανατρέψιμες.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος