Χάος επικρατεί στα νεκροτομεία με αποτέλεσμα πολίτες των οποίων αποβιώνουν οι συγγενείς μετά την Παρασκευή το μεσημέρι να ταλαιπωρούνται αφάνταστα κι αυτό επειδή τα νεκροτομεία των νοσοκομείων δεν λειτουργούν πλέον τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συγγενείς παρά τον πόνο τους να αναμένουν μέχρι τη Δευτέρα που θα ανοίξει το νεκροτομείο για να παραλάβουν τους συγγενείς τους. Φτάσαμε στο σημείο να ακυρώνονται κηδείες και αυτό είναι απάνθρωπο για τους συγγενείς που μένουν, ανέφερε στον «Φ» ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών.

Το μέτρο να μη λειτουργεί το νεκροτομείο ελήφθη από τους νεκροτόμους επειδή, παρά τις υποσχέσεις, δεν πληρώνονται κανονικά όταν εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες. Όπως μας ελέχθη, παρά τις υποσχέσεις ανώτερου στελέχους του υπουργείου Υγείας ότι το πρόβλημα θα επιλυόταν, μέχρι στιγμής εξακολουθεί να υφίσταται με αποτέλεσμα τα νεκροτομεία να παραμένουν κλειστά Σαββατοκύριακα και αργίες. Οι νεκροτόμοι απέστειλαν και επιστολή στην γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας εδώ και περίπου ενάμιση μήνα και βρίσκονται στην αναμονή. Το πρόβλημα με την αμοιβή των νεκροτόμων εκκρεμεί εδώ και περίπου ένα χρόνο και όπως μας ελέχθη πληρώνονται περίπου €20 για να προσέλθουν στο νεκροτομείο Σάββατο ή Κυριακή και αργίες.

Παλαιότερα, τα νεκροτομεία έμεναν ανοικτά και τα Σαββατοκύριακα και εξυπηρετούνταν τόσον οι συγγενείς των νεκρών τελώντας κηδείες, όσον και τα γραφεία κηδειών τα οποία μπορούσαν να παραλάβουν τους νεκρούς προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ταφής. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών με τον οποίο επικοινωνήσαμε, οι συγγενείς λόγω του πόνου τους ή και του γεγονότος ότι δεν ξέρουν πώς να κινηθούν, αν δεν σπεύσουν εγκαίρως σε γραφείο κηδειών για να αναλάβει την παραλαβή πριν κλείσει το νεκροτομείο, τότε η ταφή δεν μπορεί να τελεστεί, παρ’ όλον ότι όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν το δικό τους ρόλο στην όλη διαδικασία.

Τις ημέρες των γιορτών που έτυχε να είναι αργία Παρασκευή, όσοι έχασαν ανθρώπους μετά που έκλεισε το νεκροτομείο, βρέθηκαν προ εκπλήξεως αφού συνειδητοποίησαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή από του να αναβάλουν την κηδεία που προγραμμάτιζαν.

Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες κηδειών

Στην όλη εξίσωση πρέπει να προστεθούν και οι κίνδυνοι μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι γραφείων κηδειών.

Όπως ανέφεραν στον «Φ», το νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διαθέτει 28 θέσεις στον θάλαμο του, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι απομονωμένες για άτομα που απεβίωσαν με κορωνοϊό και γενικά με μολυσματικές ασθένειες. Όπως μας ελέχθη, αν πεθάνουν δύο άνθρωποι με κορωνοϊό την Παρασκευή, δυο το Σάββατο και ένας την Κυριακή (τις μέρες/ ώρες που δεν λειτουργεί το νεκροτομείο) δεν υπάρχει χώρος να βάλουν τον τελευταίο.

Σύμφωνα με καταγγελίες, σε κάποιες περιπτώσεις τοποθετούν νεκρούς με κορωνοϊό μαζί με άλλους νεκρούς. Ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών διερωτούνται πόσο κίνδυνο διατρέχουν αν το ειδικό σακούλι στο οποίο τοποθετούνται οι νεκροί λόγω κορωνοϊού έχει κάποια απώλεια. Παρατήρησαν δε, πως από την ανακύκλωση του αέρα στον θάλαμο, είναι δυνατόν να επιμολυνθούν και τα υπόλοιπα πτώματα και να μεταδοθεί ο ιός. Σε παρατήρηση μας ότι είναι απομεμακρυσμένο το ενδεχόμενο, ο συνομιλητής μας διερωτήθηκε, «γιατί ο τότε λαμβάνονται τόσον αυστηρά μέτρα και γιατί σφραγίζονται τα φέρετρα και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να έρθει σε επαφή μαζί τους;». Αν δεν υπάρχει κίνδυνος να μην τοποθετούνται οι νεκροί σε σφραγισμένα σακούλια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπέδειξε, επίσης, πως σε περιόδους πανδημίας όπως η τρέχουσα, το υπουργείο θα έπρεπε να μεριμνά ώστε τα νεκροτομεία να είναι ανοικτά και μάλιστα να ενισχυθούν ώστε να μην μένουν στους θαλάμους πτώματα, ειδικά όταν πρόκειται γα θύματα κορωνοϊού, και όχι για πενταροδεκάρες να τίθενται σε κίνδυνο είτε νεκροτόμοι, είτε εργαζόμενοι σε γραφεία κηδειών είτε ακόμη και συγγενείς των νεκρών.

«Θεωρούμε αδιανόητο, τη στιγμή που λαμβάνονται τόσο αυστηρά μέτρα και ο κόσμος περιορίζεται για να αποτραπεί η διάδοση του κορωνοϊού, να αφήνεται τόσο μεγάλη τρύπα στο σύστημα της λειτουργίας των νεκροτομείων», ανέφερε ο ίδιος.

Η Κύπρος αυτή τη στιγμή μετρά περίπου 140 νεκρούς από κορωνοϊό και ο θάνατος 3-4 ατόμων την ημέρα δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο αλλά σχεδόν καθημερινό, οπόταν το πρόβλημα της ανάμειξης των νεκρών, είναι υπαρκτό, ανέφερε στον «Φ» ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών.