Πυρ ομαδόν κατά της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, εξαιτίας της άρνησης των ιατροδικαστών να διενεργήσουν νεκροτομές – νεκροψίες με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Το θέμα απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη συνεδρία, στην οποία κλήθηκε ο Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Σοφοκλής Σοφοκλέους, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν ικανοποίησαν τους παρευρισκόμενους.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου σε πολύ έντονο ύφος έκανε λόγο για απαράδεκτες συμπεριφορές εκ μέρους των ιατροδικαστών, τονίζοντας πως η άρνησή τους να διενεργήσουν νεκροτομές απασχολεί την Επιτροπή Υγείας για πολλοστή φορά. Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως η Ιατροδικαστική Υπηρεσία έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι, λέγοντας πως οι ιατροδικαστές ενεργούν ως κράτος εν κράτει.
 
Ο κ. Κωνσταντίνου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του 26χρονου Ελλαδίτη που παραμένει άταφος για 20 μέρες λόγω της άρνησης των ιατροδικαστών να διενεργήσουν νεκροτομή. Με παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα η νεκροτομή διενεργήθηκε τελικά μόλις χθες, αλλά και πάλι οι ιατροδικαστές προέβαλαν προσκόμματα στη διαδικασία, καθώς αρνήθηκαν να μεταβούν στην Πάφο για τη νεκροτομή. Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στη Βουλή από τη δικηγόρο των συγγενών του 26χρονου, Ελίζα Πατσαλίδου, η σορός του νεαρού μεταφέρθηκε στη Λευκωσία με μη αδειοδοτημένο όχημα και σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς δεν έτυχε της δέουσας συντήρησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρνηση ιατροδικαστών να κάνουν νεκροτομές
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του ιδιώτη ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος υπέδειξε με νόημα ότι η ιατροδικαστική δεν εκτυλίσσεται μόνο εντός του νεκροτομείου. Ο κ. Σταυριανός που εκπροσωπεί την οικογένεια του 26χρονου Ελλαδίτη, ανέφερε ότι το πτώμα του νεαρού ήταν σε απαράδεκτη κατάσταση, καθώς δεν έτυχε της σωστής συντήρησης. Διερωτήθηκε μάλιστα πως θα στείλουμε αυτή τη σορό στην οικογένεια του 26χρονου στην Ελλάδα.
 
«Αυτούς τους δύο μήνες ο κορωνοϊός δεν μας έβαλε τη μάσκα, αλλά μας την έβγαλε», είπε με νόημα ο κ. Σταυριανός, ο οποίος αμφισβήτησε πλήρως τα πρωτόκολλα που επικαλούνται οι ιατροδικαστές. Ο κ. Σταυριανός ανέφερε μάλιστα ότι τα νεκροτομεία της Κύπρου πληρούν όλες τις προδιαγραφές για τη διενέργεια νεκροτομών και δεν υπολείπονται τίποτα εκτός, όπως είπε, από ανθρώπους που σέβονται τη δουλειά τους.
 
Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, η Γενική Διευθύντρια, Χριστίνα Γιαννάκη και η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου κατέθεσαν στοιχεία και αλληλογραφία του Υπουργείου με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία και άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, στις οποίες διαφαίνεται ότι τα νεκροτομεία της Κύπρου πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη διενέργεια νεκροτομών. Υποδείχθηκε μάλιστα ότι το 2015 δαπανήθηκε ποσό που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ για την συντήρηση και την αναβάθμιση των νεκροτομείων. «Τα θέματα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας πρέπει επιτέλους να λυθούν εκ θεμελίων», υπέδειξε η κα. Κωνσταντίνου και κάλεσε τους ιατροδικαστές να επανέλθουν στην κανονικότητα. Από την πλευρά της η κα. Γιαννάκη ανέφερε πως το Υπουργείο έχει επιδείξει μεγάλη ανοχή μέχρι τώρα και απηύθυνε έκκληση στους ιατροδικαστές να «αδειάσουν τα ψυγεία των νεκροτομείων».
 
Σε ιδιαίτερο έντονο ύφος ήταν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών που έκαναν λόγο για ετσιθελική συμπεριφορά των ιατροδικαστών. «Σταθήκατε κατώτεροι των περιστάσεων», υπέδειξε στον Σοφοκλή Σοφοκλέους ο βουλευτής Ευθύμιος Δίπλαρος.
 
Τελευταίος κλήθηκε να μιλήσει ο Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος επέμεινε για άλλη μια φορά ότι τα νεκροτομεία της Κύπρου δεν είναι κατάλληλα και χρήζουν αναβάθμισης. Επικαλέστηκε μάλιστα εκ νέου τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λέγοντας πως οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν πως θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι νεκροτομές.
 
Ο κ. Σοφοκλέους αποχώρησε τελικά από τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, νιώθοντας, όπως είπε, προσβεβλημένος από τις αναφορές του Προέδρου Κώστα Κωνσταντίνου, ο οποίος του υπέδειξε ότι συμπεριφέρεται ωσάν να εργάζεται σε δική του επιχείρηση και τον κάλεσε να παραιτηθεί.