Φαύλος κύκλος επικρατεί σε κάποια από τα 44 κολέγια των οποίων τα ονόματα είναι καταχωρημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, κάτι το οποίο οδήγησε το Υπουργικό Συμβούλιο να διαφοροποιήσει τη διαδικασία παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρηση σε υποψήφιους φοιτητές από τρίτες χώρες.
 
Η σχετική απόφαση (7 Μαΐου) ελήφθη με σκοπό τον τερματισμό του φαινομένου καθόδου αλλοδαπών με σκοπό να σπουδάσουν και  αντί αυτού μετατρέπονται στη συνέχεια σε αιτητές πολιτικού ασύλου, με παράλληλη διοχέτευσή τους στην αγορά εργασίας, όπου τυγχάνουν εκμετάλλευσης.
 
Η απόφαση κοινοποιήθηκε στα κολέγια μέσω εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας. Παράγοντες κολεγίων ισχυρίζονται ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται προσπάθεια «κλοπής» φοιτητών κολεγίων και διοχέτευσή τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για προϊόν παραπληροφόρησης του υπουργού Παιδείας και άλλων κυβερνητικών στελεχών, κάτι το οποίο στέλεχος της κυβέρνησης χαρακτήρισε, τουλάχιστον αστείο.
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα που έλαβε, ώστε η υπόθεση να πέσει στα μαλακά, παρόλον που ιδιοκτήτες κολεγίων αναγνωρίζουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις κολέγια υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Μάλιστα,  φέρονται να αποδέχονται την εφαρμογή κάποιων μέτρων τα οποία ωστόσο θα τους επιτρέπουν να λειτουργούν με πιο νομιμοφανείς διαδικασίες και στην πορεία θα φανεί αν η κυβέρνηση υποχωρήσει αποδεχόμενη εν μέρει την παρανομία.
 
Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Φ» η «παραγωγή αιτητών πολιτικού ασύλου» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού ανάμεσα σε άλλα, παρατηρούνται και τα εξής φαινόμενα:
 
>>Κάποια κολέγια εγγράφουν πολύ περισσότερους φοιτητές από όσους θα δικαιούνταν με βάση τις αίθουσες που διαθέτουν, κάτι το οποίο πιθανώς να παραπέμπει σε φοροδιαφυγή.
 
>>Πολλοί φοιτητές δεν πατούν καν στις αίθουσες διδασκαλίας, σε σημείο που σε κάποια από τα κολέγια το φαινόμενο αυτό να αποτελεί τον κανόνα.
 
>>Σε κολέγια υπάρχουν περισσότεροι γραμμένοι από όσα επιτρέπονται με βάση την άδειά τους. Για παράδειγμα, σε ένα κολέγιο αντί 400-500 που θα μπορούσε να εγγράψει, έχει γραμμένους 700-750. 
 
>> Οι αίθουσες είναι πολύ μικρές για αριθμό των δηλωμένων φοιτητών, οπόταν προκύπτει ότι και να ήθελαν θα ήταν αδύνατο να παρακολουθούν όλοι, (παραπέμπει σε εικονική παρακολούθηση μαθημάτων).
 
>>Κάποια κολέγια υποχρέωσαν καθηγητές να εγγραφούν σε προγράμματα της ΑΝΑΔ (τα οποία διοργάνωσαν τα ίδια τα κολέγια) και τους απείλησαν ότι θα απολυθεί όποιος δεν τα παρακολουθήσει. Τελικά οι €6.000 (για κάθε έναν εκ των συμμετεχόντων) φαίνεται να κατέληξαν στα κολέγια και μάλιστα χωρίς να τα παρακολουθήσει κανείς.
 
>>Υπάρχουν κολέγια τα οποία δηλώνουν άτομα ως καθηγητές αλλά στην ουσία πρόκειται για τα άτομα που διαδραματίζουν ρόλο ατζέντη για «εισαγωγή» φοιτητών.
 
>>Στις αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνονται ανύπαρκτα ονόματα ως διδάσκοντες σε κολέγια.
 
>>Κάποιοι που εργάζονται ως καθηγητές δεν είναι δηλωμένοι πουθενά (κοινωνικές ασφαλίσεις κ.λπ).
 
>> Επειδή πολλοί φοιτητές δεν πατούν στο κολέγιο, τους στέλνονται μέχρι και οι απαντήσεις των ερωτήσεων των εξετάσεων.
 
>> Καθηγητές παροτρύνονται να αφήνουν διακριτικά τους φοιτητές να αντιγράφουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
 
>>Λόγω του ότι κάποια κολέγια δεν είναι μηχανογραφημένα, σε κάποια από αυτά ο καθένας καταχωρεί ό,τι θέλει, από αριθμούς φοιτητών, προγραμμάτων, καθηγητών, προσωπικού, παρουσίες κ.λπ..
 
>>Σε κάποια από τα κολέγια οι Κύπριοι φοιτητές μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και είναι απλώς γραμμένοι χωρίς να εμφανίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις φέρονται να λαμβάνουν και χορηγία για τις σπουδές τους.
 
>>Πολλοί φοιτητές κάποιων κολεγίων εργοδοτούνται σε χοιροστάσια, σφαγεία, χωράφια ή εταιρείες που πακετάρουν φρούτα ή και σε άλλες δουλειές του ποδαριού ή αν είναι κοπέλες εργάζονται σαν καθαρίστριες.
 
>>Στελέχη κάποιων κολεγίων οργώνουν διάφορες χώρες όχι για να βρουν φοιτητές, που θα θεωρείτο θεμιτό, αλλά για να βρουν ανθρώπους που θα πληρώνουν δίδακτρα ανεξαρτήτως τού αν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, αφού τους υπόσχονται «το χαρτί στο χέρι», περίπου ό,τι και να συμβεί. Τους υπόσχονται επίσης πρόσβαση σε εργασία και άλλες διευκολύνσεις και ανέσεις οι οποίες, πέραν του διπλώματος και της εργοδότησης (κι αυτή υπό δυσμενείς συνθήκες) δεν ισχύουν.
 
 
Οι πιο πάνω αναφορές από άτομα που προέρχονται από τα ίδια τα κολέγια, δεν είναι σημερινό φαινόμενο και αυτό εγείρει ερωτήματα για τον χειρισμό των ζητημάτων, αφού τουλάχιστον από το 2015 έγιναν διαπιστώσεις, όχι από οποιονδήποτε άσχετο ή κακόπιστο, αλλά από τον τότε καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό κ. Κώστα Καδή, ο οποίος με έκθεσή του αποτύπωνε  κάποια από τα σάπια που υπήρχαν. 
 
Μάλιστα το θέμα είχε απασχολήσει και τον Γενικό Ελεγκτή, με αφορμή την έγκριση που δόθηκε για είσοδο στην Κύπρο φοιτητών, για τους οποίους υπήρχε υπόνοια ότι παρουσίασαν πλαστά έγγραφα.
 
Η καταπελτική έκθεση του Κώστα Καδή
 
Τι διαπίστωνε όμως η έκθεση του τότε υπουργού Παιδείας, η οποία συντάχθηκε ύστερα από δύο προγραμματισμένες επισκέψεις σε κολέγια και μία αιφνιδιαστική-απροειδοποίητη και η οποία κοινοποιήθηκε και από τον τότε υπουργό Εξωτερικών; Από την έκθεση Καδή, η οποία στηρίχθηκε σε ελέγχους επτά κολεγίων της Λευκωσίας, προέκυψαν και τα εξής:
  • Στον μη προγραμματισμένο έλεγχο που διενεργήθηκε σε αίθουσα κολεγίου βρέθηκε ένας φοιτητής από τους συνολικά 24 που αντιστοιχεί σε 4%.
  • Στον προγραμματισμένο έλεγχο που διενεργήθηκε στο ίδιο κολέγιο βρέθηκαν στην τάξη 39 από τους 41 φοιτητές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 95%. Στην ίδια σχολή στην επόμενη επιθεώρηση βρέθηκαν 39 από τους 40 μαθητές, δηλαδή ποσοστό 98%. 
Στην έκθεση του υπουργού Παιδείας αναφέρονταν και τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα. Κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιθεώρησης του Απριλίου του 2015, υπήρξαν οι ακόλουθες παρατηρήσεις από τη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης: (α) Στη σχολή …, όταν το κλιμάκιο εισήλθε στην τάξη δεν υπήρχε ούτε ένας φοιτητής. Η καθηγήτρια σημείωσε όμως στο απουσιολόγιο πέντε φοιτητές με τη δικαιολογία ότι ήταν στην τάξη και έφυγαν. (β) Στη σχολή … ενώ στα στοιχεία λειτουργίας δηλώνονται πέντε μαθήματα, τη συγκεκριμένη ημέρα ο διευθυντής της σχολής μάς δήλωσε ότι εκείνη την ώρα δεν λάμβαναν χώρα άλλα μαθήματα πέραν των δύο τμημάτων τα οποία επιθεωρήθηκαν.
 
Τα πιο πάνω, καθώς και άλλες διαπιστώσεις από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας τον Απρίλιο του 2015, καταγράφονται σε έκθεση του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Καδή, προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη ημερομηνίας 21 Ιουλίου 2015.
 
Καταγγελίες στον Γ. Ελεγκτή για πλαστά έγγραφα
 
Σε κάποιο στάδιο η κατάσταση κατέστη τόσο ανεξέλεγκτη όσον αφορά την είσοδο αλλοδαπών υπό τον μανδύα του φοιτητή, ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει (και τότε) τροποποίηση διαδικασιών εισόδου αλλοδαπών φοιτητών: Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση ημερ. 16/2/2016, η διαπίστωση της γνησιότητας των εγγράφων θα γινόταν πλέον από το Τμήμα Αλλοδαπών και όχι από την Προξενική Αρχή ή τον Επίτιμο πρόξενο, όπως γινόταν μέχρι τότε. Επίσης, οι συνεντεύξεις με τους υποψήφιους φοιτητές θα γίνονταν από ομάδα ελέγχου και τα δίδακτρα, θα έπρεπε να καταβάλλονται με την παραχώρηση της άδειας εισόδου. Με βάση στατιστικά στοιχεία που κατέγραψε το 2015 ο Γενικός Ελεγκτής, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων που λήφθηκαν και εκδόθηκαν άδειες εισόδου από φοιτητές από την Ινδία για το καλοκαιρινό εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, το καλοκαιρινό εξάμηνο του 2016 είχαν εγκριθεί 899 αιτήσεις περισσότερες σε σχέση με το καλοκαιρινό εξάμηνο του 2015 (ποσοστό αύξησης 494%).
 
Αντίθετα, μετά την υιοθέτηση της προσωπικής συνέντευξης, σημειώθηκε μείωση στις αιτήσεις για φοιτητές από Μπαγκλαντές. Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί το καλοκαιρινό εξάμηνο 2016 μόνο 196 αιτήσεις, σε σχέση με 868 το 2015.  
 
Των πιο πάνω διαπιστώσεων είχε προηγηθεί καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία, το «καλοκαίρι 2015», εντοπίστηκαν πλαστά έγγραφα φοιτητών.
 
Οι κολεγιάρχες  βλέπουν σκοπιμότητες στη διαφοροποίηση κριτηρίων
 
Ιδιοκτήτες κολεγίων υποστηρίζουν ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:
  • Η απόφαση για διαφοροποίηση των κριτηρίων θα διαλύσει τα περισσότερα αν όχι όλα τα κολέγια, ευνοώντας παράλληλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • Θα ζημιώσει άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την οικονομία του τόπου. 
  • Πίσω από την απόφαση κρύβονται κρατικοί αξιωματούχοι ή και πολιτικοί. 
  • Η απόφαση σχετίζεται και με τη μείωση των φοιτητών σε πανεπιστήμια ένεκα της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει τους φοιτητές της χώρας στην Ελλάδα.
  • Είναι αδιανόητο να στερούνται οι φοιτητές κολεγίων τη δυνατότητα να μάθουν την αγγλική μετά την εγγραφή τους κα την ίδια ώρα οι φοιτητές ιδιωτικών πανεπιστημίων να έχουν αυτό το δικαίωμα.
  • Η οικονομία του τόπου στερείται με την απόφαση μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που φέρνουν οι φοιτητές των κολεγίων με την κάθοδό τους στην Κύπρο.
  • Δεν φεύγουν χρήματα από την Κύπρο και όσοι φοιτητές εργάζονται, το κάνουν με πολύ χαμηλούς μισθούς που αρκούν μόνο για να ζήσουν και για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. 
  • Αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους φοιτητές των κολεγίων που αιτούνται άσυλο αλλά το πρόβλημα αφορά τους φοιτητές και την πολιτεία και όχι τα κολέγια. 
  • Η Πολιτεία μας διαχρονικά (Κυβερνήσεις και Βουλή) όχι μόνο επέτρεπε στους φοιτητές να αιτηθούν άσυλο αλλά με την πολιτική της έσπρωχνε τους φοιτητές μας προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτό επειδή η φοιτητική άδεια εργασίας χρειάζεται ανανέωση 3 φορές το χρόνο, οπόταν οι εργοδότες προτιμούν ή προτιμούσαν τους αιτητές ασύλου, των οποίων η διαδικασία εργοδότησης είναι ή ήταν πολύ πιο εύκολη, με αποτέλεσμα οι φοιτητές  που δεν έβρισκαν δουλειά να αιτούνται άσυλο.
Ιδιοκτήτες κολεγίων, ανάμεσα σε άλλα, εισηγούνται τη λήψη των εξής μέτρων για περιορισμό των προβλημάτων που δημιουργούνται:
  • Επιβολή προστίμου στα κολέγια/πανεπιστήμια €3.000, για κάθε φοιτητή που θα εγγράφουν πέραν του Quota.
  • Επιβολή προστίμου στα κολέγια/πανεπιστήμια €3.000, για κάθε φοιτητή που θα εγγράφουν πέραν της χωρητικότητάς τους (Capacity).
  • Τα μόνιμα μέτρα που θα αποφασιστούν για να τεθούν σε ισχύ από το νέο Ακαδημαϊκό έτος 2020-21 (Οκτ-2020).
  • Επιβολή προστίμου στα κολέγια/πανεπιστήμια €3.000, για κάθε φοιτητή που θα εγγράφουν πέραν του Quota πληρωτέο ανά τετράμηνο/semester.
  • Επιβολή προστίμου στα κολέγια/πανεπιστήμια €3.000, για κάθε φοιτητή που θα εγγράφουν πέραν της χωρητικότητάς τους (Capacity) πληρωτέο ανά τετράμηνο/semester. Εάν η παράβαση συνεχιστεί για 2ο τετράμηνο/semester το πρόστιμο θα αυξάνεται στις €4.000, για κάθε φοιτητή. Σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης και για 3ο τετράμηνο/semester το πρόστιμο θα αυξάνεται στις €5.000 και θα απαγορεύεται στο κολέγιο/πανεπιστήμιο να εγγράφει νέους φοιτητές μέχρι που ο αριθμός των φοιτητών του να μειωθεί σε αριθμό στο πλαίσιο της χωρητικότητάς του.
  • Η χωρητικότητα των κολεγίων να αυξηθεί στα ίδια επίπεδα με τα πανεπιστήμια.

Οι 200 από τους 500 μετατρέπονταν σε αιτητές ασύλου!

Όπως εξήγησε πρόσφατα στον «Φ» ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ένας από τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στη διαφοροποίηση της πολιτικής που ακολουθείτο στην κάθοδο ξένων φοιτητών, αφορούσε το γεγονός ότι επιτρεπόταν στα κολέγια να… ανανεώνουν τους φοιτητές τους τρεις φορές τον χρόνο. Όπως εξήγησε ο κ. Νουρής, ένας ιδιοκτήτης κολεγίου 500 θέσεων τις κάλυπτε μετά από σχετική έγκριση, αλλά παρατηρείτο το φαινόμενο, περίπου μέχρι τα Χριστούγεννα να εγκαταλείπουν το κολέγιο για παράδειγμα 200 αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι μετατρέπονταν σε αιτητές πολιτικού ασύλου. Περί τον Φεβρουάριο, κολέγια ζητούσαν να επιτραπεί η κάθοδος π.χ. 200 φοιτητών (αναλόγως του κολεγίου και αναλόγως των φοιτητών που τα εγκατέλειψαν) ώστε να καλύψουν τις κενωθείσες θέσεις. Δινόταν έγκριση για δεύτερη φορά και ακολουθούσε ο Απρίλιος με νέα αιτήματα και νέες εγκρίσεις. Πολλοί από τους αλλοδαπούς που εγκατέλειψαν τα κολέγια, πέραν του ότι υπέβαλλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο, χρησιμοποιούνταν σαν φτηνά εργατικά χέρια.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε ως κριτήριο για είσοδο αλλοδαπών στην Κύπρο με σκοπό τη φοίτησή τους σε κολέγια, να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, στην οποίαν διδάσκονται τα μαθήματα και να είναι κάτοχοι GCE κ.λπ. Μπορεί, επίσης, οι υποψήφιοι να υποβάλλονται σε συνέντευξη, μέσω διαδικτύου, από το Υπουργείο Παιδείας.