Τρία βασικά ζητήματα βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, με τις εκπαιδευτικές Οργανώσεις, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο υπουργείο. Πρόκειται για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τη στελέχωση των σχολικών μονάδων και τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, κεφάλαια ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για το υπουργείο Παιδείας, όσο και για τις εκπαιδευτικές Οργανώσεις. 

Αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για τα σενάρια που έχουν ετοιμαστεί και αναλόγως των υγειονομικών δεδομένων θα τεθούν σε εφαρμογή.

Για τη στελέχωση σε γενικές γραμμές επικρατεί ικανοποίηση για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρεί, με το υπουργείο Παιδείας να δηλώνει πως όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τη μέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. 

Όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθηθεί για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, ο κ. Προδρόμου επανειλημμένα αναφέρθηκε σε πλάνο κατά το οποίο τα παιδιά να μπαίνουν στις τάξεις έχοντας τις βασικές γνώσεις της Ελληνικής γλώσσας, ούτως ώστε να είναι σε θέση να επικοινωνούν και να κατανοούν και όχι να είναι παρατηρητές μέσα στην αίθουσα. 

Πάντως τα πιο πάνω ζητήματα δεν είναι τα μόνα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς. Ήδη, εδώ και τρεις μέρες γνωστοποιήθηκε ότι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί έμειναν απλήρωτοι. Σε γραπτή τοποθέτηση της η νέα πρόεδρος της ΠΟΕΔ Ρέα Παπαγεωργίου σημειώνει ότι την περίοδο μεταξύ Μαρτίου – Ιουνίου εργοδοτήθηκαν περισσότεροι από 1.100 αντικαταστάτες. Από αυτούς, για τους 1000 περίπου οι πληροφορίες έχουν φτάσει στο Λογιστήριο του ΥΠΠΑΝ. Των υπολοίπων τα στοιχεία και η διάρκεια αντικατάστασης εκκρεμούν σε άλλες υπηρεσίες (ΕΕΥ, υπουργείο Οικονομικών) και δεν έχει ακόμα ενημερωθεί γι’ αυτούς το λογιστήριο του ΥΠΠΑΝ. Η κ. Παπαγεωργίου αναφέρει ότι η καθυστέρηση της πληρωμής έστω και ενός αντικαταστάτη, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του στο κράτος, είναι απαράδεκτη, σημειώνοντας πως αναμένεται από τους εμπλεκόμενους φορείςνα ορίσουν ημερομηνία συνάντησης και διαλόγου, για να αντιμετωπιστεί το θέμα καθυστέρησης πληρωμής των αντικαταστατών και να βελτιωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, το συντομότερο δυνατό. 

Στο μεταξύ, σε αρθρογραφία του ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Απόστολος Σκουρουπάτης αναφέρει ότι θα είναι «δώρον άδωρον για τους μαθητές η πρόωρη έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Δημοτική Εκπαίδευση χωρίς Ειδικές Ρυθμίσεις». Ο κ. Σκουρουπάτης αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις που αφορούν την έγκαιρη και σωστή στελέχωση, τη στήριξη των μαθητών που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την ανατολή φοίτησης καθώς και την αναπροσαρμογή των μαθησιακών στόχων ανά ηλικία και ανά γνωστικό αντικείμενο.