Το ποτήρι ξεχείλισε για τους οργανωμένους ασθενείς, οι οποίοι, ύστερα από τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και την άσχημη εικόνα που εκπέμπουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέλαβαν δράση και χθες η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου είχε συνάντηση με τη διοίκηση και τη Διεύθυνση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας απαιτώντας την επίλυση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες και τονίζοντας την ανάγκη για τιμωρία όσων αρνούνται να συνεργαστούν. 

«Στα νοσοκομεία επικρατεί γενική μιζέρια» δήλωσε στον «Φ», αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, προσθέτοντας ότι «το προσωπικό δεν έχει ακόμα συμμεριστεί την προσπάθεια που γίνεται και ο ΟΚΥπΥ δεν έχει καταφέρει να βρει τον τρόπο να συνεργαστεί και να “αναμείξει” το προσωπικό στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναδιοργάνωση των νοσηλευτηρίων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δυσλειτουργία και ελλιπής οργάνωση». 

Η ΟΣΑΚ, εξήγησε ο κ. Κουλούμας, έθεσε στη συζήτηση «θέματα στελέχωσης, αλλαγής νοοτροπίας, ελέγχου, εισαγωγής σύγχρονων διαδικασιών, θέματα καθαριότητας, εξυπηρέτησης, συμπεριφοράς. Ζητήσαμε να καταγραφεί το “ταξίδι” του ασθενούς μέσα στο νοσοκομείο. Δηλαδή, εάν κάποιος χρειαστεί κάτι με ποιον επικοινωνεί; Πού πάει; Ποιος τον εξυπηρετεί; Όλα αυτά είναι άγνωστα και διαπιστώνουμε ότι κανένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι πρώτα απ’ όλα κανένας δεν απαντά τα τηλέφωνα». 

Για την ΟΣΑΚ «τα θέματα είναι πολλά. Εμείς παρατηρούμε να υπάρχει μια έλλειψη συνεργασίας μεταξύ όλων. Εκείνο που λέμε είναι ότι δεν μπορεί άλλο να την πληρώνουν οι ασθενείς. Αν ο ΟΚΥπΥ δεν προωθεί λύσεις, να αναλάβει τις ευθύνες του ο ΟΚΥπΥ. Εάν οι εργαζόμενοι δεν συνεργάζονται, τότε να υπάρχει τιμωρία εάν κάτι δεν λειτουργεί σωστά». 

Η άσχημη εικόνα, «σε σχέση πάντα με τους ασθενείς», είπε ο κ. Κουλούμας, «πολλές φορές κρύβεται στις λεπτομέρειες οι οποίες προκαλούν συμφόρηση, εντάσεις, ταλαιπωρία και απίστευτη ακαταστασία. Μιλάμε για τα ΤΑΕΠ και τις κλίνες που δεν υπάρχουν στους θαλάμους για να εισαχθούν οι ασθενείς. Είναι λογικό να μην υπάρχουν κλίνες όταν ακολουθούνται απαρχαιωμένες πολιτικές. Για παράδειγμα, ένας ασθενής στη Λεμεσό ο οποίος πρέπει να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία στη Λευκωσία μπορεί να παραμένει στο νοσοκομείο, να κατακρατεί την κλίνη από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες μέχρι να κληθεί από τη Λευκωσία για να υποβληθεί στην απαραίτητη εξέταση». Επίσης, «ένας ασθενής ο οποίος θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τη Δευτέρα εισάγεται στο νοσοκομείο από την Παρασκευή. Ο ίδιος μετά τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο επιστρέφει στο σπίτι του για να επανέλθει τη Δευτέρα, αλλά η κλίνη του φαίνεται κατειλημμένη κατά τη διάρκεια ολόκληρου του σαββατοκύριακου». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός: Τα μέτρα και ο χώρος – καραντίνα στην Κύπρο

Αυτά, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «μπορεί να θεωρούνται θέματα «χαμηλής πολιτικής», ωστόσο και ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ υπέδειξε ότι από αυτά δημιουργείται η άσχημη εικόνα». Θέματα «χαμηλής πολιτικής», συνέχισε ο κ. Κουλούμας, «μπορεί να θεωρούνται και οι ελλείψεις σεντονιών και μαξιλαριών στους θαλάμους. Μας διαβεβαίωσαν ότι σεντόνια και μαξιλάρια υπάρχουν κατά εκατοντάδες στις λινοθήκες των νοσοκομείων και εμείς διερωτόμαστε ποιοι ευθύνονται και δεν μεταφέρονται στους θαλάμους; Γιατί οι ασθενείς καταγγέλλουν ότι τους ζήτησαν να πάρουν το μαξιλάρι τους μαζί τους;»

Για τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών «έχουμε υποδείξει στον ΟΚΥπΥ ότι πρέπει να “αναμείξει” το προσωπικό, όχι μόνο τους διευθυντές, όχι μόνο τις συντεχνίες. Να καλέσουν τους γιατρούς να ακούσουν τα προβλήματά τους». Με τον ΟΚΥπΥ «συμφωνήσαμε «ότι πρέπει να αρχίσει μια νέα προσπάθεια για να δούμε όλα τα θέματα, τη διαχείριση των κλινών, τα πρωτόκολλα, το πώς εφαρμόζονται, το αν εφαρμόζονται ή το γιατί δεν εφαρμόζονται. Πότε πάει ο ειδικός γιατρός στο ΤΑΕΠ; Με ποια ταχύτητα δίνονται τα εξιτήρια; Αυτά είναι όλα θέματα οργάνωσης». Για τη διαχείριση των κλινών, ο ΟΚΥπΥ ενημέρωσε τους οργανωμένους ασθενείς ότι προχωρεί στη δημιουργία «θαλάμων εξιτηρίου», στον οποίο θα μεταφέρονται οι ασθενείς που αναμένουν το εξιτήριό τους για να επιστρέψουν στο σπίτι τους». 

Τα προβλήματα που η ΟΣΑΚ έθεσε ενώπιον του ΟΚΥπΥ «ήταν πάρα πολλά. Στις λεπτομέρειες φαίνεται η σωστή οργάνωση και αποτελεσματικότητα ενός οργανισμού». 

 «Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι η νοοτροπία και οι απαρχαιωμένες πολιτικές που εφαρμόζονται στα νοσοκομεία» είπε ο κ. Κουλούμας, υποστηρίζοντας ότι «κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Όσοι εργαζόμενοι είναι άξιοι και παράγουν πρέπει να αμείβονται, όσοι δεν παράγουν και δεν συνεργάζονται, να έχουν συνέπειες. Από την άλλη, έχουν και οι εργαζόμενοι και δίκαιο και δικαιώματα, και ο ΟΚΥπΥ πρέπει να καταφέρει να συνεργαστεί μαζί τους. Γενικά, πρέπει να μπει τάξη». 

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έστειλε χθες και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη «μαζική επίθεση εναντίον του ΟΚΥπΥ», η οποία καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι γίνεται μαζική επίθεση «αλλά κριτική, η οποία είναι καλοδεχούμενη, και την οποία ο ΟΚΥπΥ οφείλει να αξιολογήσει και εκεί και όπου χρειάζεται βελτίωση να υιοθετήσει τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει». 

Στο μεταξύ και με φόντο το κλείσιμο της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λεμεσού συνεχίστηκε και χθες η αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και ΟΚΥπΥ. 

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι «σήμερα (χθες) παραιτήθηκε και ο έκτος γιατρός της κλινικής. Η κλινική είχε έξι γιατρούς και σήμερα παραιτήθηκε και ο έκτος. Πρέπει ο ΟΚΥπΥ να μας πει πως τα κατάφερε να φθάσουμε μέχρι εδώ». Η εικόνα «είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «από το προσωπικό ασφαλείας στα ΤΑΕΠ φθάσαμε στο κλείσιμο κλινικών. Θα ακολουθήσουν κι άλλα στην πορεία.

Στο χέρι του ΟΚΥπΥ είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα αποτρέπουν τους γιατρούς από την παραίτηση». 
Απαντώντας στον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου αντέστρεψε τα πυρά, διερωτώμενος «εάν κάποιοι έχουν σκεφτεί πόση βοήθεια είχε από κάποιους ο Οργανισμός για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα». Για τις επιθέσεις που δέχθηκε ο Οργανισμός από τις συντεχνίες των εργαζομένων, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «συναντήσεις με όλες τις συντεχνίες έχουν γίνει πολλές. Συναντήσεις τοπικές σε όλα τα νοσοκομεία έχουν γίνει πάρα πολλές. Με τους γιατρούς ειδικά υπάρχει δομημένος διάλογος». «Για ό,τι κάνει ο ΟΚΥπΥ πάντοτε υπάρχει ένα όχι από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις» υποστήριξε.