Η πρωτόγνωρη καλπάζουσα ανάπτυξη που γνώριζε η Κύπρος τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας οδήγησε στην ανέγερση του νέου υπερσύγχρονου για τα τότε χρονικά τερματικού σταθμού στον αερολιμένα Λευκωσίας, ο οποίος σχεδιάστηκε από τη δυτικογερμανική εταιρεία Dorsch Fund Gehrmann και χτίστηκε από την κατασκευαστική Cybarco. Contracting Ltd (1945), με κόστος £1,100,000 εκατομμύρια λίρες (£500,000 συνείσφερε η Βρετανία). Ο νέος τερματικός σταθμός μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 800 επιβάτες ταυτόχρονα και διέθετε χώρο για 11 αεροσκάφη.
 
Τον διεθνή αερολιμένα Λευκωσίας εγκαινίασε στις 27 Μαρτίου του 1968, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Το στολίδι της πρωτεύουσας έμελλε, όμως, να κλείσει οριστικά για το κοινό μόλις έξι χρόνια μετά και συγκεκριμένα την ήμερα της τουρκικής εισβολής 1974. Η τελευταία εμπορική αεροπορική πτήση που πραγματοποιήθηκε στον διεθνή αερολιμένα Λευκωσίας (προ της παράδοσης του αεροδρομίου επίσημα στον ΟΗΕ στις 16/8/1974) ήταν η πτήση των κυπριακών αερογραμμών CY317 που προσγειώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 1974 με κυβερνήτη του αεροσκάφους τον Αδάμο Μαρνέρο.
 
Στην πτήση αυτή από Λονδίνο-Ρώμη-Λευκωσία βρίσκονταν μόλις 10 επιβάτες, μια οικογένεια Ελληνοκυπρίων και μια Τουρκοκυπρίων. Το 1976 με ειδική εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών τρία από τα εναπομείναντα αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών που εγκλωβίστηκαν εκεί μετά την τουρκική εισβολή αναλήφθηκαν από τους μηχανικούς της British Airways με προορισμό την Αγγλία. Ένα από αυτά τα αεροσκάφη τύπου Hawker Siddeley Trident 2E εκτίθεται πλέον στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο Duxford (Αγγλία).

 
Η τελευταία δε αναχώρηση που πραγματοποιήθηκε από το αεροδρόμιο ήταν στις 14/2/1977 όταν ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κουρτ Βάλντχαϊμ, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψή
του στην Κύπρο, είχε δώσει διάσκεψη Τύπου στον εξωτερικό χώρο του αερολιμένα Λευκωσίας και στη συνέχεια αναχώρησε με το αεροσκάφος των ΗΕ. Προσπάθειες για επανέναρξη του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας έγιναν από τις αρχές του 1975 και ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε αρχικά απορρίψει την τουρκοκυπριακή πρόταση να ξανανοίξει ο αερολιμένας στη διεθνή κυκλοφορία υπό κοινό έλεγχο, η συμφωνία για την επανέναρξή του επιτεύχθηκε τελικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη από τις 28 Απριλίου έως 3 Μαΐου 1975. Ωστόσο, οι ατέρμονες συζητήσεις μιας μεικτής επιτροπής που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστεί ποτέ η συμφωνία.
 
Πηγή στοιχείων: 1) House of Commons Hansard Written Answers for 19 Jan 2005, 2) Kevork K Keshishian (1990) «Nicosia the Capital of Cyprus Then and Now» 3)Special report by the UN Secretary-General on development in Cyprus, United States, Congress, Senate, Committee on the Judiciary, Subcommittee to Investigate Problems Connected with Refugees and Escapees, Crisis on Cyprus: 1975. 4) Αρχειο Associated Press
 
ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ TOY «Φ»
 
Οι αναγνώστες του «Φ» μπορούν να στέλνουν σχόλια ή πληροφορίες σχετικά με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε για να ολοκληρώνεται το παζλ ιστορικών στιγμών. Όσοι επιθυμούν μπορούν να αποστείλουν φωτογραφίες του παρελθόντος και του σήμερα με σχόλιά τους προκειμένου να εμπλουτιστεί η ιστορία του χθες και του σήμερα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] στο Philenews.