Για 18 πολύτιμους μήνες που χάθηκαν λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικράτησε στον χώρο της Εκπαίδευσης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, ο οποίος επισημαίνει πως η ηρεμία που επικρατεί τώρα είναι απαραίτητη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Μιλώντας στον «Φ» ο κ. Φυλακτού σημείωσε ότι κατά την υπουργία Κώστα Χαμπιαούρη εξαγγέλλονταν πράγματα κυρίως για να δημιουργούνται εντυπώσεις και χωρίς να ρυθμίζονται θέματα που εκκρεμούσαν ή να επιλύονται προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, για τον κ. Φυλακτού, ήταν σημαντικά εκπαιδευτικά αλλά και διοικητικά/επαγγελματικά θέματα να παραμείνουν σε στασιμότητα.
 
«Πώς προχωρούμε, τελικά, με το νέο Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου; Πώς στηρίζουμε τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία (αλλόγλωσσα); Ποιες πολιτικές εφαρμόζονται για το σημαντικό θέμα του αναλφαβητισμού; Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα το θέμα της αυξημένης αποκλίνουσας/παραβατικής συμπεριφοράς;», ερωτά, ενώ παράλληλα σημειώνει πως την ίδια ώρα, σε στασιμότητα παρέμειναν και θέματα διοικητικής φύσης όπως, ξεκάθαρες ρυθμίσεις για τους λόγους παραχώρησης άδειας για προσωπικούς λόγους, ακόμα για περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών παιδιών εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να τα συνοδεύσουν σε θεραπείες στο εξωτερικό και διάφορα άλλα ζητήματα. 
 
 
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των δασκάλων, φλέγον θέμα που χωρίς καθυστέρηση πρέπει να ρυθμιστεί, αποτελεί η διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειας του Δημόσιου Σχολείου, που πλήττεται από συνεχείς δημόσιες καταγγελίες στα ΜΜΕ για ζητήματα που στις πλείστες περιπτώσεις είναι ανυπόστατα και παρατραβηγμένα. «Υπουργείο Παιδείας, ΠΟΕΔ και οργανωμένοι γονείς θα πρέπει από κοινού να αποφασίσουμε μια διαδικασία που θα τηρείται στις περιπτώσεις καταγγελιών. Η διαδικασία αυτή κλιμακωτά θα περιλαμβάνει τη συζήτηση του προβλήματος στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας και σε περίπτωση που δεν υπάρξει επίλυση, τότε, ναι, η διαδικασία να προνοεί περαιτέρω βήματα. Δεν μπορεί, σίγουρα, να συνεχιστεί η κατάσταση που εκκολάφθηκε το τελευταίο δεκαοκτάμηνο, όπου με την ανοχή αλλά και την παρότρυνση τού τέως υπουργού, το Δημόσιο Σχολείο μονοπωλούσε στα ΜΜΕ για ξυλοδαρμούς, προβλήματα κ.ά. Δεν υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης, αλλά σωστές διαδικασίες διερεύνησης. Μόνο έτσι, το Δημόσιο Σχολείο θα επανακτήσει το κύρος και την αξιοπρέπειά του και θα προβάλει περισσότερο τα πολλά θετικά αντί τα λίγα αρνητικά. Στην προσπάθεια αυτή, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει συνεννόηση και με τα ΜΜΕ σχετικά με τη νέα διαδικασία που θα ακολουθείται για να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Η κοινή γνώμη ασφαλώς και θα ενημερώνεται, όμως η ενημέρωση πρέπει να αποδίδει τα πραγματικά γεγονότα μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Κάτι, που θα επαναφέρει και πιο ομαλές και υγιείς σχέσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, τον ίδιο τον υπουργό και τον εκπαιδευτικό κόσμο που έχουν φτάσει το προηγούμενο διάστημα στον πάτο», είπε χαρακτηριστικά.
 
ΜΕΠΕΥ, Αξιολόγηση και Συνεργασία

Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΠΟΕΔ πέρα από τα θέματα που έκλεισαν με τον πιο θετικό τρόπο στις συζητήσεις στη ΜΕΠΕΥ (π.χ. θεσμοθέτηση Υπεύθυνου Τμήματος για Ειδική, Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση, θεσμοθέτηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών στο 15ο και 21ο έτος υπηρεσίας για ανάληψη σειράς άλλων εκπαιδευτικών και διοικητικών καθηκόντων, θεσμοθέτηση του συνδικαλιστικού χρόνου των αξιωματούχων της ΠΟΕΔ), προχώρησε και στην έναρξη ενός νέου Σχεδίου Αξιολόγησης του Μαθητή. «Ένα νέο σχέδιο που προς τιμή των μελών της Επιτροπής που το διαμόρφωσε, συνεργαστήκαμε από κοινού αφήνοντας πίσω τις μεγαλόστομες και ανούσιες διακηρύξεις, επικεντρωθήκαμε σε ουσιαστικά και βασικά πράγματα που υπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα μπορούν να εφαρμοστούν. Το σχέδιο αυτό έχει οπωσδήποτε εκπαιδευτική προοπτική (όφελος για την πρόοδο των ίδιων των παιδιών μέσα από μια πιο συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με τους γονείς) και συνδικαλιστική προοπτική (ολοκλήρωση πρωτίστως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος, αλλά και αναδιαμόρφωση του διδακτικού χρόνου διευθυντικής ομάδας και ευρύτερα των εκπαιδευτικών)», ανέφερε.

Όσον αφορά στη συνεργασία με τον υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου, ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι η ΠΟΕΔ του ζήτησε να τεθούν προτεραιότητες ούτως ώστε να αρχίσουν εντατικές διαβουλεύσεις. Στόχος είναι να κλείσουν μελετημένα και σταθερά τα πολλά ανοιχτά θέματα που κατάντησαν πληγές για την Εκπαίδευση. «Προσβλέπουμε πραγματικά σε μια ειλικρινή και αγαστή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Έχουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υποχρέωση να λάβουμε θαρραλέες αποφάσεις με οξυδέρκεια και προοπτική για το καλό του Δημόσιου Σχολείου και των παιδιών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Δύο εκπαιδευτικοί μαζί με τον Κ. Χαμπιαούρη

Ο κ. Φυλακτού θέτει παράλληλα ένα άλλο ζήτημα, το οποίο αφορά στον τέως υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος εδώ και ενάμιση μήνα έχει διοριστεί Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ο κ. Χαμπιαούρης φεύγοντας από το υπουργείο, έχει αποσπάσει δύο μάχιμους εκπαιδευτικούς. «Είναι αδιανόητο ο τέως υπουργός Παιδείας να έχει αποσπάσει, να έχει πάρει με απλά λόγια μαζί του, στη νέα θέση που διορίστηκε δύο μάχιμους εκπαιδευτικούς, στερώντας τους από την εκπαίδευση, χρεώνοντάς τους στην εκπαίδευση, για να επιτελούν καθήκοντα που ουδεμία σχέση έχουν με την εκπαίδευση. Μετά και τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2018, με τις δηλώσεις που ο ίδιος έκανε για τους αποσπασμένους, τους συνδικαλιστές, τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη και προκλητική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φυλακτού. 

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «στα σχολεία σήμερα, υπάρχουν παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας που δικαιούνται να έχουν κατ’ οίκον διδασκαλία και λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών (εξαιτίας του περιορισμού των συμβασιούχων και των λεγόμενων οροφών) δεν την έχουν και ταλαιπωρούνται πρωτίστως τα ίδια τα παιδιά, οι γονείς τους, αλλά και οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που προσπαθούν εθελοντικά να βοηθήσουν όσο μπορούν και να καλύψουν αυτό το απαράδεκτο γεγονός. Τα δεδομένα αυτά έχουν ήδη δοθεί στο υπουργείο και επιβάλλεται να εξευρεθεί λύση. Αν χρειαστεί, θα ενημερώσουμε προσωπικά και τον ίδιο τον υπουργό».