Η Jennifer Evanuik, Αμερικανίδα ειδικός στον τομέα της ακαδημαϊκής κινητικότητας, ταξίδεψε στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η αποστολή αποσκοπούσε στο να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω πρωτοβουλιών όπως κοινά πτυχία, βραχυπρόθεσμα μαθήματα, καθώς και προγράμματα έρευνας και ανταλλαγής φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού.

Οι συναντήσεις της Evanuik με φορείς στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέδειξαν την αυξανόμενη έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της εκπαίδευσης και τις προοπτικές που ανοίγουν για την ενίσχυση των παγκόσμιων ακαδημαϊκών δικτύων.

Σε συνέντευξή της στο in-cyprus και το philenews, η Evanuik εξηγεί πώς η οικοδόμηση ισχυρών εκπαιδευτικών δεσμών μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για περισσότερη κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών σε Κύπρο και Αμερική.

Ποια πανεπιστήμια επισκεφτήκατε στην Κύπρο;

Επισκέφτηκα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συζήτησα με Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, προσωπικό και καθηγητές για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για περισσότερη συνεργασία με πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Έκανα επίσης μια παρουσίαση για το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Ποιος είναι περίπου ο αριθμός των Αμερικανών φοιτητών που σπουδάζουν σε κυπριακά πανεπιστήμια;

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Open Doors, 359 φοιτητές από τις ΗΠΑ σπούδαζαν στην Κύπρο το 2022.

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή μαθήματα για τους Αμερικανούς που σπουδάζουν εδώ;

Δεν υπάρχει πηγή που να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τα μαθήματα που επιλέγουν Αμερικανοί φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εξωτερικό, ωστόσο, οι γενικές τάσεις δείχνουν ότι οι πιο δημοφιλείς τομείς σπουδών είναι τα STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και ιατρική / υγειονομική περίθαλψη), η επιχειρηματικότητα και οι κοινωνικές επιστήμες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των κυπριακών ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης και η χώρα γενικότερα, για να ελκύσουν Αμερικανούς φοιτητές και καθηγητές;

Τα κυπριακά πανεπιστήμια διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων ολοκληρωμένων και υψηλής ποιότητας σπουδών, ενεργών συνεργασιών σε ερευνητικό επίπεδο, φοιτητικών υπηρεσιών, επίδραση στην κοινωνία και διεθνή προοπτική. Η Κύπρος ως προορισμός είναι ελκυστική για τους Αμερικανούς φοιτητές και καθηγητές για διάφορους λόγους: η διαδεδομένη χρήση της αγγλικής γλώσσας, η φιλική ατμόσφαιρα, η ασφάλεια, η σημαντική γεωγραφική θέση, τα ενδιαφέροντα γεωπολιτικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία και φυσικά η όμορφη θέα και ο καιρός!

Ποιες προοπτικές υπάρχουν για τα κυπριακά πανεπιστήμια για να δημιουργήσουν συνδέσμους με αμερικανικά ιδρύματα και ποια οφέλη μπορούν να προκύψουν από αυτές τις συνεργασίες;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πάνω από 4.000 πανεπιστήμια και πολλά από αυτά αφοσιώνονται σε διεθνή προγράμματα και συνεργασίες. Υπάρχει τεράστιο περιθώριο για τα αμερικανικά και κυπριακά πανεπιστήμια να δημιουργήσουν θεσμικές συνεργασίες που προάγουν τις ανταλλαγές φοιτητών, τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα στο εξωτερικό και τις virtual ανταλλαγές, καθώς και τη συνεργασία καθηγητών όπως η έρευνα, η κατάρτιση και η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών.

Τα οφέλη της διεθνοποίησης είναι πολλά: βελτιώνονται οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους φοιτητές και από τις δύο πλευρές, αυξάνεται η διαπολιτισμική κατανόηση και η ευαισθητοποίηση, η ποικιλομορφία στα πανεπιστήμια των δύο χωρών, η ανάπτυξη των καθηγητών και η πρόοδος, η αυξημένη φήμη όσον αφορά τις πανεπιστημιακές κατατάξεις και οι αυξημένες ευκαιρίες για χρηματοδότηση έρευνας.

Ποια ευκαιρίες υπάρχουν για Κύπριους φοιτητές και καθηγητές να σπουδάσουν ή να συμμετάσχουν σε προγράμματα και υποτροφίες στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Υπάρχουν ευκαιρίες για Κύπριους μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την αμερικανική κυβέρνηση όπως το Πρόγραμμα Επισκεπτών Καθηγητών Fulbright, το Πρόγραμμα Fulbright EU Schuman και το Πρόγραμμα Benjamin Franklin Transatlantic Fellows. Εκτός από αυτά τα κυβερνητικά προγράμματα, η πλειοψηφία της ατομικής κινητικότητας πραγματοποιείται μέσω θεσμικών συνεργασιών μεταξύ μεμονωμένων πανεπιστημίων στις ΗΠΑ και στην Κύπρο. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν ευκαιρίες για πλήρης φοίτηση σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ανταλλαγές, βραχυπρόθεσμες σπουδές στο εξωτερικό, διπλώματα, θέσεις επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών.