Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την εξουσία ήταν διάχυτη κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με κοινοτάρχες της ευρύτερης περιοχής Μιτσερού όπου προγραμματίζεται η μετεγκατάσταση του εργοστασίου ασφαλτικού από την περιοχή Ιδαλίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης που είχε επισκεφθεί την περιοχή κατά την προεκλογική εκστρατεία και είχε ιδίαν άποψη, προχώρησε σε άμεσες κινήσεις, θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα προς εξέταση των αιτημάτων που έθεσαν οι επηρεαζόμενοι.

Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής πρώτα για εξέταση και ύστερα για επίλυση των προβλημάτων των γύρω κοινοτήτων. Κατέθεσαν υπόμνημα με 39 θέματα, 26 έργα άμβλυνσης και 13 αναπτυξιακά έργα. Στην επιτροπή παρακολούθησης που θα συντονίζει ο γενικός διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, θα συμμετέχουν ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, υπηρεσιακοί παράγοντες, σύμβουλος των κοινοτήτων, εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων, αλλά και εκπρόσωπος της επηρεαζόμενης κοινότητας που θα αφορά η συγκεκριμένη θεματική που θα εξετάζεται.

Αποφασίστηκε όπως η εν λόγω επιτροπή συγκληθεί για πρώτη φορά τέλη Ιουλίου. Ακολούθως μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ετοιμαστεί σημείωμα όπου θα υπάρχουν καταγραμμένα όλα τα προβλήματα, κοστολογημένα, και με εισηγήσεις για τον τρόπο που επιλύονται. Αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για αξιολόγηση. Προηγουμένως θα κατανεμηθούν στα διάφορα Υπουργεία για να απαντηθούν τα ζητήματα που έθεσαν οι κοινότητες.

Μεταξύ άλλων, οι κοινότητες ζήτησαν να εξευρεθεί τρόπος ώστε να επιβληθεί περιβαλλοντικό τέλος στα ιδιωτικά σφαγεία και τα έσοδα να καταβάλλονται σε πάγιο ταμείο για λογαριασμό των κοινοτήτων. Περαιτέρω, εισηγήθηκαν όπως ο υπουργός Γεωργίας διορίσει δύο πρόσωπα από τις κοινότητες τα οποία να αναλάβουν τον έλεγχο των επιθεωρήσεων των εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή για περιβαλλοντικές παρανομίες. Παράλληλα, εισηγήθηκαν την αναθεώρηση ζωνών στην περιοχή Μενοίκου που έχει κηρυχθεί ως λευκή ζώνη από το 2015.

Ο κοινοτάρχης Μιτσερού Ανδρέας Κυριάκου μετά τη συνάντηση εξέφρασε την ελπίδα ότι πράγματι, αυτή τη φορά, θα πάρει τον δρόμο της η λύση των προβλημάτων. Όπως ανέφερε, έχουν καταγραφεί 211 οχληρές δραστηριότητες στην περιοχή και θα συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα ιεραρχήσει τα προβλήματα και θα ξεκινήσει να δίνει λύσεις «σε σύντομο χρονικό διάστημα». Σημείωσε ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι τα χοιρολύματα, τα λατομεία, και τα σφαγεία.

Είπε ότι έχουν τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χρονοδιαγράμματα και ότι ελπίζουν πως, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που θα ξανασυναντηθούν και με τις επιτροπές και μαζί με τους αρμόδιους λειτουργούς των Υπουργείων αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «αυτή την φορά ότι πράγματι θα πάρει τον δρόμο της η λύση των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας ως τόσο βεβαρημένη που δεν μπορεί να σηκώσει άλλες οχληρές δραστηριότητες». Οι 12 κοινότητες της περιοχής είναι Μιτσερό, Κάτω Μονή, Αγροκηπιά, Άγιος Ιωάννη, Αρεδιού, Μαλούντα, Μένοκο, Αγία Μαρίνα, Άγιος Επιφάνειος, Καλό Χωριό, Κλήρου και Ορούντας.