Τελεσίγραφο για την έξωση των κατόχων άδειας χρήσης στη χονδρική αγορά Λευκωσίας απέστειλε ο Δήμος Λευκωσίας. Ουσιαστικά οι χονδρέμποροι έχουν προθεσμία μέχρι τέλος του 2023 να εκκενώσουν τα υποστατικά τους και να ενημερώσουν σχετικά τον επιθεωρητή αγορών του Δήμου.

Περαιτέρω, κλήθηκαν να ενημερώσουν γραπτώς το Δήμο κατά πόσο επιθυμούν να μεταστεγάσουν την επιχείρησή τους στο νέο κτήριο που θα ανεγερθεί. Ενημερώνονται ότι οι όροι άδειας χρήσης, καθώς και το σχετικό τέλος χρήσης στο νέο κτήριο θα υπολογιστεί στις τρέχουσες τιμές αγοράς. 

Την ερχόμενη Πέμπτη στις 9 το πρωί οι χονδρέμποροι θα ενημερωθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου για την επικαιροποιημένη μελέτη για τη στατική επάρκεια των κτηρίων της χονδρικής αγοράς Λευκωσίας. Ο δήμος Λευκωσίας σε επιστολή του προς τους χρήστες της χονδρικής αγοράς που βρίσκεται στο Καϊμακλί τους ενημερώνει και για τις αποφάσεις που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρία του ημερ. 20/7/2023, αφού έλαβε υπόψη του τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης μελέτης, τη σοβαρότητα και το εύρος των εργασιών αποκατάστασης που απαιτούνται να γίνουν (κυρίως την επικινδυνότητα της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης), την ανάγκη οριστικών λύσεων καθώς η κατάσταση των υποστατικών έχει επιδεινωθεί και δεν εμπίπτουν πλέον στη φύση / είδος της απλής συντήρησης.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμος αποφάσισε όπως το κονδύλι των €3 εκατομμυρίων που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Αναζωογόνησης Πράσινης Γραμμής επενδυθεί για την ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος χονδρικής αγοράς και καταβληθεί προσπάθεια για εξασφάλιση του υπόλοιπου κονδυλίου που απαιτείται για την ανέγερση μέσω στήριξης από άλλα προγράμματα / κονδύλια του κράτους ή /και με τη στήριξη της Κυβέρνησης. Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε αφού αξιολογήθηκε ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί οριστικά ή έστω μακροπρόθεσμα με την προσωρινή επιδιόρθωση των υφιστάμενων κτηρίων.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε όπως ο σχεδιασμός / μελέτη και ανέγερση νέων κτηρίων γίνει με βάση τον αριθμό – ανάγκες των χονδρεμπόρων που θα ενημερώσουν και θα δεσμευτούν εκ των προτέρων γραπτώς ότι επιθυμούν να επιστρέφουν στο νέο κτήριο, ώστε να γίνει εκ μέρους του Δήμου σωστός προγραμματισμός και ακριβής εκτίμηση του κόστους της νέας ανάπτυξης.