Μετά το υπό κατασκευή πάρκο Σαλίνα, η Λάρνακα θ’ αποκτήσει την επόμενη διετία ακόμα ένα πράσινο στολίδι, με την ανάδειξη του κρυμμένου θησαυρού του Παττίχειου Πάρκου, που παρέμενε για πολλά χρόνια αναξιοποίητος.

Τρεχούμενα νερά, πάρκα, υπαίθριο γυμναστήριο, σημεία θέασης προς την αλυκή κι ένας πανέμορφος βοτανικός κήπος, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο έργο που θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε 20 μήνες.  

Το πιο μεγάλο αστικό άλσος της Λάρνακας θ’ αναδιαμορφωθεί πλήρως στη βάση ενός εντυπωσιακού σχεδιασμού, που παρουσιάστηκε δημόσια από τους μελετητές του έργου Χρύσανθος Η. Χρυσάνθου & Συνεργάτες. Μέσα από τα έργα θ’ αναδειχθεί η φυσική ομορφιά του δάσους του Παττιχείου, του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου της Λάρνακας, που βρίσκεται σε έκταση 381.609 τ.μ.. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε μια έκταση 195.528 τ.μ. ενώ θ’ ανεγερθούν εγκαταστάσεις με συνολικό εμβαδόν 14.300 τ.μ. Σημειώνεται πως η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου συνδέεται και με την ανάπτυξη του οικολογικού περιπάτου στην περιοχή των αλυκών της Λάρνακας, αφού γειτνιάζει με τη μεγάλη αλυκή και αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000.

Γι’ αυτόν το λόγο ο σχεδιασμός έγινε, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σε πλήρη συνεργασία με τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Δασών και την Υπηρεσία Θήρας. Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο από το Παττίχειο, αντιθέτως θα φυτευτούν χιλιάδες άλλα προκειμένου να εμπλουτιστεί το πράσινο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που θα προστεθεί είναι μια κυκλική υπερυψωμένη πεζογέφυρα, η οποία θα χωροθετηθεί περιμετρικά του αμφιθεάτρου του Παττιχείου, που φιλοξενεί τις σημαντικότερες υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Λάρνακα. Στον χώρο του αμφιθεάτρου, που θ’ αποτελεί τον πυρήνα της ανάπτυξης, θα δημιουργηθεί μια κυκλική διαδρομή για περπάτημα και ποδηλασία. Επιπρόσθετα, θα γίνει αναβάθμιση του πλατειακού χώρου στην είσοδο του αμφιθεάτρου με νέα στέγαστρα, εκθεσιακό χώρο και χώρο αναμονής. Στην πεζογέφυρα θα εφάπτεται ένα καφεστιατόριο με παιχνιδότοπο, η οροφή του οποίου θα μετατραπεί σε σημείο θέασης, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν ν’ απολαύσουν από ψηλά την αλυκή και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε άλλο σημείο του πάρκου σε μια λίμνη με τρεχούμενα νερά θα καταλήγει βοτανικός κήπος με αρωματικά φυτά πλησίον του οποίου θα υπάρχουν σημεία ξεκούρασης. Στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθούν skatepark με χώρο εκδηλώσεων και θέασης, πάρκο σκύλων με παιχνίδια και καθιστικούς χώρους καθώς και ανοικτό γυμναστήριο με θέα προς την αλυκή. Θα σηματοδοτηθεί επίσης χώρος για τέσσερα μεγάλα γήπεδα, που θα δημιουργηθούν στην Β’ φάση του έργου. Ο Δήμος Λάρνακας, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης και για τη δεύτερη φάση του έργου, η οποία θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία επιπρόσθετων χώρων στάθμευσης. «Τα 95% των έργων θα γίνει ουσιαστικά στην πρώτη φάση. Απλά ορίστηκε και μία δεύτερη, μέχρι να εξασφαλίσουμε επιπρόσθετη χρηματοδότηση», σημείωσε.

Το κόστος του έργου αναμένεται ν’ ανέλθει στα €5.272 εκατ.+ ΦΠΑ και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027, με την συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα εκτελεστούν από την εταιρεία Miltiades Neophytou Civil Engineering Constructors & Developers Ltd.