Έξαλλοι είναι οι ψαράδες και οι κάτοικοι Λιοπετρίου με τις νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού. Προειδοποιούν, μάλιστα, με κινητοποιήσεις με το Κοινοτικό Συμβούλιο να καλεί τον υπουργό Γεωργίας να σπεύσει επί τόπου.

Οι εργασίες για το μεγάλο έργο, το κόστος του οποίου θα αγγίξει τα €11 εκατ., ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Στην πορεία παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις, που κρίθηκαν ως δικαιολογημένες λόγω της εύρεσης αρχαιοτήτων και η ολοκλήρωση του έργου μετατέθηκε για την 30η Νοεμβρίου του 2023. Ωστόσο, ούτε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Λιοπετρίου, Βάσο Μανώλη, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Γεωργίας ζητώντας όπως επισκεφθεί την περιοχή για να δει πως είναι στάσιμο το έργο και να ενημερωθεί για τις μεγάλες επιπτώσεις που υφίστανται ψαράδες και εστιάτορες της περιοχής. «Το έργο έπρεπε να τελειώσει και του έδωσαν νέα παράταση μέχρι τον Απρίλιο του 2024 και ακούσαμε πως μπορεί να του δώσουν κι άλλη μέχρι τον Οκτώβριο. Εμείς βλέπουμε, όμως, πως οι εργασίες κινούνται πάρα πολύ αργούς ρυθμούς και όσες παρατάσεις και να δώσουν το έργο δεν θα τελειώσει σύντομα», ανέφερε ο κ. Μανώλη, σημειώνοντας πως οι επηρεαζόμενοι είναι εξοργισμένοι. «Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι πως με τις εργασίες που υπολείπονται μπορεί να χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο. Είναι ένα χάος στην περιοχή, έχει εστιατόριο που είναι κλειστό εδώ και ένα χρόνο και οι ιδιοκτήτες του δεν ξέρουν τι να κάνουν. Επίσης επηρεάζονται οι αδειούχοι ψαράδες, που έχουν διασκορπιστεί άλλοι στην Ξυλοφάγου και άλλοι στην Αγία Νάπα».

Σημειώνεται πως το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020. Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στον χώρο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή ξύλινων κρηπιδωμάτων, ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, καρνάγιο και αποθηκευτικούς χώρους για τους επαγγελματίες ψαράδες.