Οι ανησυχίες για το μέλλον της επένδυσης του €1.2 δισ. στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας είναι πλέον πιο έντονες από ποτέ, αφού, τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα, η Kition Ocean Holdings δεν είχε ανανεώσει την εγγυητική που θα επιτρέψει στη συμφωνία να είναι σε ισχύ.

Αυτό μία εβδομάδα μετά τη σύσκεψη στο προεδρικό όπου η εταιρεία δεσμεύτηκε ενώπιον του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας πως θα καταθέσει την επίμαχη εγγυητική και μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν λήξει το τελεσίγραφο που της δόθηκε από τον υπουργό Μεταφορών.

Ο Αλέξης Βαφεάδης ξεκαθάρισε από την περασμένη Παρασκευή, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας, πως εάν μέχρι σήμερα δεν κατατεθεί η εγγυητική, τότε την Τετάρτη θα ζητήσει οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία. «Θα πρέπει να δούμε κατά πόσον το κράτος δικαιούται να παραμένει σε μία σύμβαση, όταν λείπει ένας ουσιαστικός της όρος. Έχουμε κάνει απίστευτες προσπάθειες» είχε πει ο υπουργός Μεταφορών, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πως οι τελευταίες οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, πριν την παρέμβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ήταν το κράτος να προχωρήσει σε λύση του συμβολαίου.

Σημειώνεται πως η εγγυητική ύψους €10 εκατ., που αφορά στη λειτουργία του λιμανιού, έχει λήξει από τις 31 Ιανουαρίου 2024. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, υποστήριξε πως το ύψος της πρέπει να είναι €4.2 εκατ., ζητώντας παράλληλα αλλαγές στον σχεδιασμό προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε έργα ανάπτυξης γης. Υπενθυμίζεται πως στη σύσκεψη στο Προεδρικό είχε αποφασιστεί όπως η εταιρεία καταθέσει εγγυητική ύψους €4.2 εκατ., όπως είναι η επιθυμία της και ακολούθως να επιλυθεί το θέμα σε διαδικασία ταχείας επίλυσης διαφορών.

Μια πρώτη ενημέρωση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που το κράτος προχωρήσει σε τερματισμό της σύμβασης με την εταιρεία έδωσε, εν τω μεταξύ, ο κ. Βαφεάδης ενώπιον της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας.

Όπως είπε στη σύμβαση υπάρχει μηχανισμός που προβλέπει πως δεν θα σταματήσει το λιμάνι να λειτουργεί, το οποίο παρέχει κομβικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με την οικονομία του κράτους. «Από την πρώτη ημέρα θ’ αναλάβουμε τη λειτουργία του λιμανιού. Από κει και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από τη νομική διαδικασία που θα ακολουθήσουν, υπάρχει μια διαδικασία που θα πρέπει να τρέξει. Το πιο πιθανό είναι να υπάρχει νομική διαδικασία μετά», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι προβλέπεται σε περίπτωση που καταβληθεί η εγγυητική, αλλά δεν ξεκινήσουν τα έργα τον Ιούνιο όπως είναι η υποχρέωση της ανάδοχου εταιρείας, απάντησε πως υπάρχουν δύο βήματα. «Στην αρχή επιβάλλεις κάποιες ρήτρες κι εάν περάσουν κάποια όρια καταγγέλλεις τη σύμβαση» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις δεν εξαρτώνται από τον υπουργό.