Κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια… Και φυσικά, όσο περνάει ο καιρός τόσο θα φουντώνει. Οι διαφωνίες Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές. Στην Εζεκία Παπαϊώαννου συχνά-πυκνά εκφράζουν έντονα τις διαφωνίες για τις κυβερνητικές επιλογές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε αυτά αφορούν καθαρά θέματα Κυπριακού, είτε άλλα κεφαλαιώδη ζητήματα.
 
Από την προσέγγιση με τις ΗΠΑ και το περιβόητο νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο για την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου, είτε αφορούν διεθνείς συνεργασίες σε σχέση με ενεργειακά ή αμυντικά ζητήματα. Η κριτική του κόμματος της Αριστεράς για την εξωτερική πολιτική έχει όνομα και λέγεται Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο ΑΚΕΛ θεωρούν τον υπουργό Εξωτερικών υπεύθυνο για τις επιλογές που γίνονται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για την επιρροή που έχει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, όμως, η αντιπαράθεση αυτή δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν, έχει ορίζοντα στο μέλλον. Και πιο συγκεκριμένα το… 2023.
Οι προεδρικές εκλογές του 2023 μπορεί να αργούν προς το παρόν και να διαψεύδεται εκατέρωθεν ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη με σημείο αναφοράς τη διάδοχη κατάσταση στο Προεδρικό. Η ανάγνωση ωστόσο του πολιτικού σκηνικού προδιαθέτει για τη συνέχεια… Η τουρκική εισβολή στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ και η έντονη κριτική του ΑΚΕΛ προς τον υπουργό Εξωτερικών ότι δεν ισχύουν οι διαβεβαιώσεις του περί οχύρωσης της κυπριακής ΑΟΖ, πυροδότησε ξανά την αντιπαράθεση, ανεβάζοντας έντονα τους τόνους.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, που ήταν χθες το πρωί φιλοξενούμενος τόσο στην τηλεόραση του ΡΙΚ όσο και στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, υποστήριξε ότι το ΑΚΕΛ έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια κατηγορίας με προσωπικά στοιχεία εναντίον του. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΑΚΕΛ τον κατηγορεί καθημερινά και θεωρεί ότι υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια που εμπεριέχει και το προσωπικό στοιχείο και επανέλαβε τη θέση ότι η κυπριακή ΑΟΖ έχει θωρακιστεί πολιτικά και νομικά.
 
Η απάντηση του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών ήταν έντονη και δηκτική. Υπέδειξε ότι κάποιος, ο οποίος έχει ένα δημόσιο αξίωμα, πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει και διαφορετικές απόψεις από τις δικές του, να ακούσει και κριτική. «Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι υπεράνω κριτικής ο ΥΠΕΞ και ότι από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική θα ακούει και διαφορετικές απόψεις, θα ακούει και κριτικές σκέψεις», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού. Πρόσθεσε ακόμα ότι η επιμονή του Υπουργού να επαναλαμβάνει τη θέση ότι έχει θωρακιστεί πολιτικά και νομικά η ΑΟΖ είναι ένα σύνθημα, το οποίο στην πράξη δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και το βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά.
 
«Το δεύτερο που του είπαμε είναι ότι πρέπει να αποφασίσει η Κυβέρνηση. Ποιος έχει δίκαιο; Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις για το ποια μέτρα θα εφαρμόσει η ΕΕ ενάντια στην Τουρκία ή ο κ. Χριστοδουλίδης που λέει ότι πείσαμε και θα εφαρμοστούν σκληρά μέτρα ενάντια στην Τουρκία;», επεσήμανε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι ανησυχούν για την κατάσταση. «Επιμένουμε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι ενέργειες που στοχεύουν σε περαιτέρω συντήρηση και αναβάθμιση της έντασης η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή», σημείωσε, τονίζοντας ότι όταν και εφόσον θα καταλαγιάσουν τα πράγματα έχει τεράστια σημασία να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και να επιχειρήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. 
 
Απάντηση στις δηλώσεις Χριστοδουλίδη έδωσε και μέσω twitter και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. «Αντίπαλός σας κ. Χριστοδουλίδη δεν πρέπει να είναι το ΑΚΕΛ, αλλά οι αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής σας», υπέδειξε.
Στο θέμα παρενέβη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ALPHA και διερωτήθηκε εάν «το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του έχουν το αλάθητο του Πάπα». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου διεύρυνε το ζήτημα σε σχέση με την κριτική από πλευράς Εζεκίας Παπαϊωάννου, μεταφέροντας στη γενικότερη αντιπαράθεση και αποστρέφοντας το επίκεντρο της συζήτησης από το πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Είναι ωσάν να διαβάζουν από Ευαγγέλιο. Ό,τι πουν είτε είναι για το Κυπριακό, για την οικονομία, για το περιβάλλον, για τα καύσιμα είναι οι ορθότατοι. Τους ζήσαμε, τους έζησε η κυπριακή κοινωνία. Και τώρα με τις μεταρρυθμίσεις, συνέχεια εμπόδια, συντηρητισμούς, δεν αφήνουν τον τόπο να πάει μπροστά, πάντα με αγκυλώσεις. Δικαίωμά τους να δημιουργούν αυτό το τοξικό κλίμα», ανέφερε.