Τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα διέπουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων κατά τη νέα σχολική χρονιά και τα οποία δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Παιδείας το βράδυ της Παρασκευής, αντί να κατευνάζουν τις ανησυχίες εκπαιδευτικών, τις οξύνουν. Κυρίως, στην περίπτωση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης, για την οποία έγινε μεγάλη συζήτηση από εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τα ερωτήματα να δίνουν και να παίρνουν, καθώς επίσης και με τη διατύπωση αντιδράσεων και προβληματισμών.

Το τι θα ισχύσει στα Νηπιαγωγεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προκαλεί έντονους προβληματισμούς, με τους εκπαιδευτικούς να εστιάζουν κυρίως στα ακόλουθα σημεία:

➤ Νηπιαγωγεία δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό στρογγυλών τραπεζιών, για να χωρέσουν οι 25 μαθητές και να κάθονται σε δυάδες, ενώ επιφυλάξεις προκύπτουν και στο πώς θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

➤ Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το μάθημα όταν τα μικρά παιδιά, ειδικά αυτής της ηλικίας, δεν θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν αλλά και να μη χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά και παιχνίδια; ➤ Πώς θα υπάρξει επικοινωνία παιδιών και «μασκοφόρου» νηπιαγωγού;

Επιπρόσθετα, δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:

➤ Τα κέντρα μάθησης στις αίθουσες των Νηπιαγωγείων, όπως είναι το κουκλόσπιτο, το κουκλοθέατρο, η βιβλιοθήκη κ.ά., θα λειτουργούν ή θα κλείσουν;

➤ Πώς θα εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία, με βάση τους περιορισμούς που προνοούνται από το υγειονομικό πρωτόκολλο;

➤ Στην ηλικία αυτή τα παιδιά πλησιάζουν τους εκπαιδευτικούς τους. Θα μπορούν ή όχι;

➤ Πώς θα επιτυγχάνεται η αυστηρή επιτήρηση των παιδιών είτε στο διάλειμμα, είτε κατά την τήρηση των κανόνων υγιεινής και πώς θα γίνεται η καθαριότητα και η απολύμανση, όταν υπάρχει μία σχολική βοηθός για κάθε δύο τάξεις;

➤ Πώς θα αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί όταν ένα παιδάκι κλαίει και πρέπει να το πάρουν αγκαλιά και να το πλησιάσουν, αφού πρέπει να τηρούνται αποστάσεις;

➤ Σε περίπτωση εμπύρετου παιδιού πώς το νηπιαγωγείο θα γνωρίζει εάν είναι κορωνοϊός ή απλό κρυολόγημα; Και σε πόσο χρονικό διάστημα το παιδάκι θα μπορεί να επιστρέφει στο σχολείο του; Πάντως, με τα θέματα αυτά θα καταπιαστεί η συνάντηση που θα έχουν ΠΟΕΔ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Προδημοτικής, το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης. Στόχος της συνάντησης των δύο πλευρών είναι η χάραξη κοινής γραμμής και κοινής πορείας πλεύσης στα ζητήματα που απασχολούν.

Το πρωτόκολλο για τα νηπιαγωγεία

Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας μπορεί να παρευρίσκεται αριθμός παιδιών, όπως αυτός καθορίζεται στις εκάστοτε σχετικές νομοθεσίες, δεδομένης της αυστηρής τήρησης των λοιπών υγειονομικών μέτρων που αφορούν στον συνεχή εξαερισμό του χώρου, στην αυστηρή τήρηση καθαρισμού των επιφανειών και στην αποφυγή συνωστισμού.

➤ Αναρτάται στο κάγκελο της εισόδου ανακοίνωση, ώστε να υπενθυμίζεται στους γονείς/κηδεμόνες η τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου και ο καθορισμένος, από το νηπιαγωγείο, τρόπος παράδοσης και παραλαβής των παιδιών.

➤ Συνεχής επιτήρηση των παιδιών κατά το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών (πριν από το φαγητό, μετά το φαγητό, μετά το διάλειμμα ή όποτε χρειάζεται) και κατά τη χρήση του αντισηπτικού διαλύματος. Τα αντισηπτικά διαλύματα τοποθετούνται σε σημείο που δεν τα φτάνουν τα παιδιά, όταν αυτά δεν θα χρησιμοποιούνται.

➤ Συνεχής επιτήρηση των παιδιών κατά τη χρήση της τουαλέτας (αποφυγή συνωστισμού, σωστό πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών).

➤ Στις περιπτώσεις που η σίτιση των παιδιών δεν γίνεται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (π.χ. μαγειρείο στο νηπιαγωγείο ή υπηρεσία τροφοδοσίας), τα παιδιά μεταφέρουν φαγητό, φρούτο και νερό από το σπίτι. Το φαγητό και τα φρούτο θα πρέπει να είναι έτοιμα για κατανάλωση, χωρίς περιτυλίγματα και κομμένα, ώστε να μη χρειάζεται η παρέμβαση της νηπιαγωγού ή της σχολικής βοηθού για τον σκοπό αυτό. Να τοποθετούνται σε ατομικά κλειστά δοχεία και να μη χρειάζεται να φυλαχθούν σε ψυγείο. Το νερό θα πρέπει να είναι σε ατομικό παγούρι/μπουκάλι.

➤ Τα τραπεζάκια/θρανία και οποιαδήποτε άλλα μέσα/υλικά ή εξοπλισμός που θα χρησιμοποιούνται από τα παιδιά, απολυμαίνονται μετά τη χρήση από κάθε παιδί.

➤ Το ωρολόγιο πρόγραμμα κάτω από τους περιορισμούς της εφαρμογής του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, επιβάλλει την ανάγκη της διαφοροποίησής του με βάση την ευελιξία που το χαρακτηρίζει. Ανάλογες προσαρμογές θα γίνουν και στο μαθησιακό περιβάλλον της τάξης.

Ως εκ τούτου, λαμβάνονται πρόνοιες, ώστε:

α) κάθε παιδί να έχει τη δική του καρέκλα, τον δικό του χώρο σε τραπέζι/θρανίο, σηματοδοτημένα, καθώς και δικά του μέσα και υλικά (π.χ. γραφική ύλη, ψαλίδι, ζυμάρι, παιχνίδια κ.ά.) και να αποφεύγεται αυστηρά η ανταλλαγή υλικών και τροφίμων,

β) η νηπιαγωγός φροντίζει ώστε, σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε τραπέζια/θρανία καθώς και την ώρα του προγεύματος τα παιδιά να κάθονται διαγωνίως δύο παιδιά ανά τραπέζι, ώστε να διασφαλίζεται η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των παιδιών.

Αντίστοιχη διαρρύθμιση των καθισμάτων ή των τραπεζιών γίνεται σε όλες τις πτυχές του ωρολογίου προγράμματος,

γ) κατά την αξιοποίηση των κέντρων μάθησης και των υπαίθριων παιχνιδιών λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Το Υπ. Παιδείας φόρτωσε τις ευθύνες του στους εκπαιδευτικούς»

Μία μέρα πριν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων παρουσιαστούν στα σχολεία τους και αναλάβουν καθήκοντα για τη νέα σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη σύγκληση σύσκεψης στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:00 και το θέμα συζήτησης -αναμενόμενο άλλωστε- είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία άρχισε ήδη να μετράει αντίστροφα. Οι τρεις εκπαιδευτικές Οργανώσεις (ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ) καθώς και οι οργανωμένοι γονείς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, θα μεταβούν σήμερα στο Υπουργείο για να ενημερωθούν μεν για τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς αλλά και για να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, που ομολογουμένως είναι αρκετοί.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και το υπουργείο Παιδείας εδώ και μέρες παρουσιάζεται ανέτοιμο. Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στα υγειονομικά πρωτόκολλα Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων, τονίζοντας ότι στο μεγάλο τους μέρος είναι ανεφάρμοστα. Κι αυτό, διότι, όταν εφαρμόστηκαν τον περασμένο Μάιο, αφορούσαν μειωμένο αριθμό παιδιών και κατ΄επέκταση ευκολότερη εποπτεία και τήρηση.

Όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, τώρα τα πρωτόκολλα αυτά θα πρέπει να τηρηθούν στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού κάθε σχολείου σε συνάρτηση δε, με τον ίδιο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού, την ώρα μάλιστα που απαιτούνται αυξημένες επιτηρήσεις, διαφοροποιήσεις (π.χ. στα διαλείμματα) και σύσταση διαφόρων επιτροπών από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι και μέσα στις αίθουσες για το μάθημά τους.

«Το υπουργείο Παιδείας στέλνει εκπαιδευτικούς και μαθητές ξυπόλυτους στα αγκάθια, ζητώντας τους να εφαρμοστούν τα ανεφάρμοστα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοίνωσε, με μόνη στήριξη την ανοργανωσιά, την προχειρότητα και την ανευθυνότητά του.

Με τις αποφάσεις που πήραν, φόρτωσαν όλη την ευθύνη και το βάρος της πολύ δύσκολης κατάστασης στις διευθύνσεις των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς, χωρίς να τους δώσουν κανένα εφόδιο», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί θα θέσουν εκ νέου θέμα για τα θρανία και την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την παράδοση του μαθήματος.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στη Μέση Εκπαίδευση οι μαθητές της μπορεί να αρχίζουν κανονικά τα μαθήματά τους τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, την ερχόμενη Παρασκευή θα προσέλθουν στα σχολεία τους για να παραλάβουν τα βιβλία τους. Τα σχολεία εάν το επιθυμούν, δύνανται για τη συγκεκριμένη μέρα να καταρτίσουν πρόγραμμα για παρουσίαση των μαθητών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (κατά τάξη) για θέματα ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία φορώντας μάσκα.

Με το «καλημέρα» διήμερο εκπαιδευτικού

Στο μεταξύ, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου (την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή) θα πραγματοποιηθεί το διήμερο του εκπαιδευτικού για τη Δημοτική Εκπαίδευση, την Προδημοτική και την Ειδική, κάπως διαφοροποιημένο φέτος λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Συγκεκριμένα, η διήμερη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών θα γίνει εντός σχολείου με την πρώτη μέρα να αφιερώνεται σε θέματα που αφορούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη δεύτερη στην υλοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος με επίκεντρο τις επιμορφωτικές ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες κάθε σχολικής μονάδας.