Όταν την άνοιξη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έδινε τα ρέστα του για να είναι υποψήφιος του ΔΗΚΟ, με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και άλλων δυνάμεων, είχε αρκετές επίσημες αλλά και ανεπίσημες επαφές με τον ΓΓ του κόμματος της αριστεράς, Στέφανο Στεφάνου. Είχαν γίνει, επίσης, επαφές στελεχών των δύο κομμάτων και είχαν ακουστεί και γραφτεί πολλά ονόματα στη σεναριολογία. Μεγάλα στελέχη του ΔΗΚΟ, μάλιστα, ακόμα και μετά την κήρυξη του ναυαγίου, υποστήριζαν πως η προσπάθεια διαλόγου με το ΑΚΕΛ έπρεπε να συνεχιστεί. Άλλωστε, δεν θα ήταν και η πρώτη φορά που θα υπήρχε τέτοια συνεργασία.

Μα τα πάντα πήραν τον δρόμο τους. Ο Νικόλας δεν βρήκε τρόπο να κατεβεί υποψήφιος χωρίς να δεχτεί καταστροφική ήττα και το ΔΗΚΟ διάλεξε το «σίγουρο άλογο», τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κάπου στις αρχές του καλοκαιριού. Έκτοτε, ηγεσία και στελέχη συμμετέχουν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του συναγερμικού ανεξάρτητου υποψήφιου. «Προς τους φίλους της δεξιάς», διαπόμπευε τη Δευτέρα από το «Σίγμα» ο Νικόλας Παπαδόπουλος, «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η επιλογή σε αυτές τις εκλογές θα είναι: ή ΑΚΕΛ ή Νίκος Χριστοδουλίδης». Λησμονώντας, ασφαλώς, τα ανοιχτά παράθυρα με το ΑΚΕΛ και ποντάροντας όλα τα χαρτιά του σε αυτή τη συνεργασία, που δεν δείχνει να κυοφορεί κάτι άλλο από ό,τι φάγαμε στη μάπα δεκαπέντε τώρα χρόνια. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, όπως και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θέλουν πάση θυσία να βρίσκονται στην εξουσία της επόμενης πενταετίας και δεν αισθάνονται ούτε έχουν ηθικούς φραγμούς σε αυτή την ανήθικη κούρσα της προεκλογικής εκστρατείας.

Γιατί ανήθικη; Γιατί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να κυβερνήσει με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, επενδύει στον φόβο και στον λαϊκισμό, σάμπως και το χρειάζεται αυτό ο υποψήφιος που αποφάσισε να υποστηρίξει, ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο οποίος, από την άλλη, αισθάνεται την ανάγκη να επαναλαμβάνει πως θα δημιουργήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πως θα διορίσει υπουργούς από τον ΔΗΣΥ, μεταξύ άλλων, πως τον στηρίζουν ανθρώποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, σάματις και λέει κάτι που δεν έχει ξαναειπωθεί και αποκρύβοντας το γεγονός ότι 30% σημαίνει πια μόλις 100-120 χιλιάδες ψήφοι. Και μέσα σ’ όλα αυτά, άλλος δικτατορίσκος διαγράφει στελέχη της ΕΔΕΚ για το βίτσιο της συμμετοχής του στην όποια εξουσία και ένα ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο, μαζί με κάμποσους βουλευτές και ευρωβουλευτές, συνυπογράφουν προεκλογικό χαρτοπόλεμο για να συγκρατήσουν τα ποσοστά του κόμματός τους. «Αύριο να δούμε ποια πόρτα θα χτυπάς».