In Memoriam: Ρένα Κουμιώτη, 1948-2023. Απεβίωσε τα ξημερώματα χθες, σε οίκο ευγηρίας των Αθηνών, έχοντας ταλαιπωρηθεί πολύ από την υγεία της τα τελευταία 2 χρόνια, ιδιαίτερα μετά το περασμένο καλοκαίρι που έχασε τον γιο της, Νίκο Σαββίδη. Ήταν από τα πιο αναγνωρίσιμα και τρυφερά πρόσωπα του λεγόμενου Νέου Κύματος του ελληνικού τραγουδιού στη δεκαετία του ’60. 

Το τραγούδι της Ρένας Κουμιώτη που με σημάδεψε όσο λίγα, ήταν το «Δώσε μου το στόμα σου» («Σαν Χελιδονάκι»), του 1969. Είναι από τον «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Είναι κάτι παραπάνω από ερωτικό το τραγούδι. Περιγράφει πώς μια κοπέλα χάνει τη παρθενιά της. Προσκαλεί τον νέο, που έχει προσγειωθεί σαν χελιδονάκι στο μπαλκόνι της, να γείρει να πλαγιάσει στο σεντόνι, πλάι της, και να γεμίσει –λέει– η κάμαρη πουλιά. Προηγείται όμως το λούσιμο…

Τρέχει το νερό πάνω στο σώμα σου,

τρέχω το κατόπι σου κι εγώ.

Δώσε μου, αγόρι μου, το στόμα σου

στο βαθύ φιλί σου να πνιγώ

Κι αφού γίνει αυτό και πλακωθούν στη συνέχεια στα φιλιά, η κοπελιά κάνει τη μεγαλειώδη όσο και δραματική πλέον δήλωση, ότι «η ζωή μου αρχίζει μες στα χέρια σου, ήμουνα αγέννητη ως τα χτες». Αλλά το πήρε απόφαση, δεν κρατιέται άλλο, θέλει να του δοθεί ολάκερη και τον εκλιπαρεί «πάρε με, αγόρι μου, στα χέρια σου, πάρε με και κάνε με ό,τι θες».

«Πάρε με, και κάνε με ό,τι θες!». Πόσο προχωρημένο σαν τραγούδι! Ειπωμένο, μάλιστα, από μια κοπέλα που για όλους όσοι την «ξέραμε», ήταν η προσωποποίηση της σεμνής μελαγχολίας. Αυτό, απελευθέρωσε κύματα ηδονής! …

Πρόσωπο της Ημέρας η πρώην πλέον πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, 37, της οποίας το κεντροαριστερό κόμμα των σοσιαλδημοκρατών ήρθε τρίτο, τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει το δεξιό NCP και δεύτεροι οι εθνικιστές. 

Την επιλέγω ως πρόσωπο και για την ακόλουθη δήλωσή της: «Η Δημοκρατία μίλησε, ο φινλανδικός λαός ψήφισε και ο εορτασμός της δημοκρατίας είναι πάντα ένα υπέροχο πράγμα. Έχουμε έναν καλό λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα».

Διαβάστε τα ποσοστά, πόσο ελάχιστες είναι οι διαφορές: Από το 71,9% των πολιτών που ψήφισαν, το δεξιό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας έλαβε 20,8% των ψήφων, το λαϊκίστικο-εθνικιστικό κόμμα με το όνομα «Πρώτα το Έθνος και οι Φινλαδοί» πήρε 20,1%, και οι σοσιαλδημοκράτες της Μαρίν 19,9%.

Η αναλύτρια των Social Media, Emily Hund, σε άρθρο της την Κυριακή στη βρετανική «Observer», λέει ότι δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε την αλήθεια πίσω από την υποτιθέμενη αυθεντικότητα ενός influencer. Οι σημερινοί influencers, προσθέτει, πουλάνε ιδέες και απόψεις γύρω από την επιστήμη, από φάρμακα και από μια ευρεία γκάμα προϊόντων – που εύκολα, προσθέτω εγώ, μπορείς να συμπεριλάβεις και αυτό της πολιτικής. Αλλά η ακεραιότητα επάνω στην οποία αναπαύεται το στάτους τους, είναι τόσο αόριστη και άγνωστη όσο και οι αλγόριθμοι που προωθούν το περιεχόμενό τους.

Ένα τέτοιον υποψήφιο, ινφλουένσερ, ονόματι Μυθριδάτη, κατεβάζει ο Τσίπρας στις εκλογές. Είναι ράπερ. Οι στίχοι του είναι επιθετικοί και τραχείς, που είναι καλό. Οι αναρτήσεις του στο twitter εδώ και καιρό, είναι χυδαίοι. Αρέσουν, μαθαίνω, στους ακολούθους του. Ένα κομμάτι των οποίων προφανώς θέλει να κλειδώσει και ο Τσίπρας εν όψει εκλογών. Άγρα πελατών, το λένε. Και στην πολιτική είναι απεχθές…