Παραμονή της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για τα ρυπογόνα εργοστάσια ασφάλτου στην περιοχή Ιδαλίου, η Περιβαλλοντική Αρχή γνωμοδότησε θετικά για τη μετακίνηση ενός εκ των εργοστασίων από την περιοχή Τσερίου στο Μιτσερό. Πρόκειται για μια από τις οχληρές μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος που βρίσκονται κοντά σε οικιστικές περιοχές και σχολικές μονάδες της Ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δήμο Ιδαλίου και τον Δήμο Τσερίου. H Περιβαλλοντική Αρχή στη γνωμοδότησή της στην κατασκευή του ασφαλτικού της εταιρείας Προμηθέας στην περιοχή του Μιτσερού, έθεσε μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις.

Στη συζήτηση κατά την εξέταση της περιβαλλοντικής μελέτης τα Κοινοτικά Συμβούλια Μιτσερού, Κάτω Μονής, Ορούντας, Μενοίκου, Αγ. Ιωάννη, Αγροκηπιάς, Αρεδιού και Μαλούντας, εξέφρασαν έντονα αρνητική θέση όσον αφορά τη λειτουργία του έργου. Θεωρούν ότι το ασφαλτικό θα επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα της περιοχής τους, όσον αφορά τους αέριους ρύπους και τις οσμές. Ο μελετητής, σύμβουλος των κοινοτήτων εξέφρασε τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής και ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι το έργο θα λειτουργήσει χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Παρ’ όλο που το προτεινόμενο έργο αποτελεί βαριά βιομηχανική ανάπτυξη, το οποίο χωροθετείται σε Βιομηχανικές Ζώνες, Κατηγορίας Α, στη Δήλωση Πολιτικής, γίνεται σαφής αναφορά ότι είναι δυνατόν να επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τη χωροθέτηση τέτοιου τύπου ανάπτυξης εκτός των πιο πάνω Ζωνών ή Περιοχών (και σε γεωργική ζώνη), η οποία σχετίζεται λειτουργικά με μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες, η οποία είναι δυνατόν να επιτρέπει μέσα ή κοντά στο χώρο όπου διεξάγονται νόμιμα τέτοιου είδους δραστηριότητες, περιλαμβανομένων και αναπτύξεων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, premix ή άλλων αναπτύξεων παρομοίου τύπου, όπως αυτή του ασφαλτικού.

 

 

Η πρόσβαση στο προτεινόμενο έργο προτείνεται να εξασφαλίζεται από τον άξονα E929 (Αγ. Ιωάννη Μαλλούντας-Κάτω Μονή) και στη συνέχεια η κυκλοφορία θα διοχετεύεται μέσω του άξονα Ε903 (Λακατάμεια-Παλαιχώρι-Αγρός) στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο βορειοανατολικά της ανάπτυξης. Με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου, η διακίνηση των οχημάτων προς και από το έργο προτείνεται να γίνεται μέσω αυτού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

To προτεινόμενο τεμάχιο απέχει 2,7 χλμ νότια, από το όριο της οικιστικής ζώνης του Μιτσερού, 2,8 χλμ δυτικά από το όριο της οικιστικής ζώνης της Κάτω Μονής, 3,7 χλμ βορειοδυτικά, από το όριο της οικιστικής ζώνης της Ορούντας, 3,8 χλμ βόρεια από το όριο της οικιστικής ζώνης του Μενοίκου, 4,6 χλμ ανατολικά, από το όριο της οικιστικής ζώνης του Αγ. Ιωάννη, 3,5 χλμ νοτιοανατολικά, από το όριο της οικιστικής ζώνης της Αγροκηπιάς και 5,9 χλμ νοτιοανατολικά, από το όριο της οικιστικής ζώνης της Μαλούντας.

Εντός ακτίνας 1.500 μέτρων δεν εντοπίζονται κατοικίες. Σε απόσταση 1.100 μέτρων εντοπίζονται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Το πλησιέστερο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ο πιο ευαίσθητος ανθρώπινος αποδέκτης ως προς το χώρο ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου είναι το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα (Αχεράς) το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ νοτιοανατολικά. 

Η περιοχή ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου βρίσκεται σε περιοχή όπου η χρήση γης χαρακτηρίζεται κυρίως ως λατομική. Στην ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου εντοπίζονται κυρίως λατομεία και υποστατικά και εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την εντατική εκτροφή ζώων και παρεμφερείς με αυτή δραστηριότητες, όπως εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διαχείρισης αποβλήτων και σφαγεία.

Το προτεινόμενο έργο αφορά την ανέγερση μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος δυναμικότητας 240 τόνων/ ώρα. Η παραγωγή ασφαλτικού σκυροδέματος δεν θα ξεπερνά τους 150.000 τόνους/ έτος.

«Εκτός όρων ενήργησαν οι πανεπιστημιακοί»

Στην έκθεση που ετοίμασε η Συμβουλευτική Ομάδα των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρο για το έργο αναφέρονται σε ελλιπή και αμφιβόλου δεδομένα στην Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), τα οποία δεν οδηγούν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των επηρεαζόμενων αποδεκτών.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης των ακαδημαϊκών, τονίζει ότι πλείστα από τα όσα αναφέρονται/ σχολιάζονται στην έκθεση τους δεν αποτελούν όρους εντολής της σύμβασης που υπεγράφη με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αξιολόγηση των ΜΕΕΠ των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος και ούτε αφορά το πεδίο της εμπειρογνωμοσύνης τους για το οποίο ορίστηκαν ως σύμβουλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Δεν φέρουν ένσταση κυβερνητικά Τμήματα

Θετικές είναι απόψεις των Τμημάτων για την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, της εταιρείας Prometheas Asphalt Ltd, στα διοικητικά όρια της κοινότητας Μιτσερού. 

Το Τμήμα Γεωργίας δεν φέρει ένσταση για το έργο, νοουμένου ότι θα διασφαλιστεί η υγεία των ζώων και των εργαζομένων, κυρίως λόγω αέριων εκπομπών από την διαχείριση των αδρανών υλικών ή/και θέρμανση του ασφαλτικού σκυροδέματος, στις γύρω κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ή που μελλοντικά θα ανεγερθούν στην κτηνοτροφική ζώνη. 

Η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας ανέφερε ότι δεν έχουν τεχνογνωσία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που τίθενται. Επεσήμαναν ότι οι κοινότητες της περιοχής είναι όντως βεβαρημένες με αρκετές κτηνοτροφικές αναπτύξεις, χοιροστάσια, σφαγεία και η Επαρχιακή Διοίκηση είναι συχνά αποδέκτης παραπόνων. 

Από Τμήμα Μετεωρολογίας ανέφεραν ότι δεν είναι αρμόδιοι στην αξιολόγηση της μοντελοποίησης των αέριων ρύπων. Όσον αφορά την καταλληλόλητα του μοντέλου WRF, θεωρούν ότι είναι αξιόπιστο και ότι οι τιμές του βρίσκονται πολύ κοντά στις πραγματικές τιμές. Ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια το μοντέλο αυτό χρησιμοποιείται επιχειρησιακά στην Κύπρο από το Τμήμα Μετεωρολογίας. 

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε ότι δε φέρει ένσταση για τη λειτουργία της μονάδας στην περιοχή.

Η Υπηρεσία Μεταλλείων ανέφερε ότι δε φέρει ένσταση για τη λειτουργία της μονάδας στην περιοχή. Δεν θεωρεί ότι η λειτουργία του λατομείου θα επιφέρει δονήσεις και επηρεασμό του εξοπλισμού της ασφαλτικής μονάδας, αφού οποιοσδήποτε εκρήξεις είναι ελεγχόμενες.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας θεωρούν ότι η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών (ΜΕΕΠ) δεν είναι αρμοδιότητά τους και δεν μπορούν να εκφέρουν απόψεις όσον αφορά τυχόν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τη λειτουργία του έργου.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν θεωρεί ότι η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα επιφέρει επιπρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο.