Την ευαρέσκεια των Ηνωμένων Εθνών για το πως η Λευκωσία αντέδρασε κατά την πρόσφατη κρίση στην Πύλα μετάφερε προς τον υπουργό Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ζαν-Πιέρ Λακρουά. Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στο Τολέδο της Ισπανίας, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπόταν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την κρίση στην περιοχή Πύλας.

Ο ΥΠΑΜ ανέπευξη στον κ. Λακρουά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετέφερε την ικανοποίηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού. Από πλευράς του ο κ. Λακρουά εξέφρασε την ευαρέσκεια του ΟΗΕ για την επικοιδομητικη στάση και τον συνετό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ στοχεύει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης εξού και η αποστολή του Μίροσλαβ Γιέτζια σε Κύπρο και Τουρκία, ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών.

Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση για το ουκρανικό, τόνισε πως «ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης υποχρεώνει την ΕΕ να σταθεί στυλοβάτης των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι κράτος μέλος της».

Επίσης ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση των ΥΠΑΜ υπογράμμισε «την ανάγκη όπως η ΕΕ ενισχύσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές που προκαλούνται από τις συνθήκες ανασφάλειας και αστάθειας στην ευρύτερη μας περιοχή».