Ο κορωνοϊός δεν έχει εποχικότητα, όπως η γρίπη, τονίζει ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος ολοκλήρωσε πρόσφατα σχετική μελέτη επικεντρωμένη στη γονιδιωματική επιδημιολογία της επιδημίας του SARS-CoV-2 στην Κύπρο, καλύπτοντας την περίοδο από Οκτώβριο 2021 έως Οκτώβριο 2022.

«Το γεγονός ότι δεν παρατηρείται εποχικότητα στον ιό, μας δίνει προφανές συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού επίσης δεν έχει εποχικότητα. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον κόσμο και να δίνουμε την εντύπωση ότι επειδή αλλάζει η εποχή και μπαίνει ο χειμώνας πρέπει να εμβολιαστεί. Ο διπλός εμβολιασμός, δηλαδή και για την γρίπη και για τον κορωνοϊό γίνεται για πρακτικούς λόγους περισσότερο».

Σε ό,τι αφορά την μελέτη, ο κ. Κωστρίκης εξήγησε ότι «εκείνο που διαπιστώνουμε μετά από όσα μελετήσαμε είναι ότι η εμφάνιση κυμάτων έξαρσης σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του SARS-CoV-2, δεν είναι αποτέλεσμα αλλαγής των εποχών, αλλά αποτέλεσμα των γενετικών μεταλλαγών του ιού. Τα κύματα δηλαδή, εμφανίζονται όταν το νέο στέλεχος που επικρατεί είναι ισχυρότερο από το προηγούμενο».

Στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης, γίνεται λεπτομερής επεξήγηση των δεδομένων υπό τον τίτλο: Αδιαμφισβήτητη απόδειξη της απουσίας εποχικότητας». Όπως αναφέρεται: «Στην πραγματικότητα, η έρευνά μας αποκαλύπτει μια αλλαγή παραδείγματος στην κατανόηση μας για τη συμπεριφορά του ιού. Υποδηλώνει ότι οι δυναμικές της ιογενούς μετάδοσης συνδέονται πιο αναλυτικά με τη γενετική εξέλιξη του ιού, ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεΐνης Ακίδας, παρά να επηρεάζονται κυρίως από εποχικές διακυμάνσεις. Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει την ανάγκη για μια εξειδικευμένη προσέγγιση στην κατανόηση και τη διαχείριση εξάρσεων λοιμώξεων και εμβολιαστικών προγραμμάτων, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των γενετικών αλλαγών του ιού στον προσδιορισμό της πορείας της πανδημίας».

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της μελέτης επικυρώθηκε και η ύπαρξη της παραλλαγής Δέλτακρον, για την οποία είχε γίνει αρκετή συζήτηση στο παρελθόν. «Κατά τη διάρκεια του πέμπτου κύματος μολύνσεων, οι υποπαραλλαγές Όμικρον 1 και Όμικρον 2 αποκτούν αυξημένη σημασία, ενώ η Όμικρον 5 κυριάρχησε στο επόμενο έκτο κύμα. Κατά την περίοδο από Δεκέμβριο 2021 έως Ιανουάριο 2022, εντοπίσαμε ένα μοναδικό σύνολο ακολουθιών της Δέλτα που παρουσίαζαν γενετικές μεταλλάξεις που θύμιζαν αυτές που βρέθηκαν στην Όμικρον 1. Αυτή η υποπαραλλαγή ονομάστηκε Δέλτακρον. Αρχικά, αντιμετωπίστηκε με αμφιβολία, με ανησυχίες για ενδεχόμενη επιμόλυνση ή συνμόλυνση να κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής και μαζικής ενημέρωσης χωρίς επιστημονική επικύρωση.

Ωστόσο, οι ενδελεχείς μοριακές αναλύσεις μας αποκάλυψαν ότι τέτοια γεγονότα θα οδηγούσαν σε μετάλλαξη του πλαισίου ανάγνωσης του γονιδίου της πρωτεΐνης Ακίδας, που δεν υπήρχε στις ακολουθίες μας. Αυτό επιβεβαιώνει την αρχική μας διαπίστωση και απορρίπτει την επιμόλυνση ή τη συνμόλυνση ως πιθανές αιτίες. Παγκοσμίως, παρόμοιες παρατηρήσεις διαλύουν τις αμφιβολίες, οδηγώντας στην αναγνώριση των υποπαραλλαγών Δέλτα-Όμικρον από την επιστημονική κοινότητα και την παρακολούθησή τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)».