Οριστικά «κόκκινο» άναψε η Κυβέρνηση της Γερμανίας, για τη μεταφορά του τρίχρονου αγοριού –του οποίου οι γονείς είναι ανεμβολίαστοι– σε ιατρικό κέντρο της χώρας. 

Η προσπάθεια που κατέβαλε μέσω της πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας χθες το απόγευμα, έπεσε στο κενό, αφού η πρέσβειρα της χώρας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για παραχώρηση εξαίρεσης στους γονείς των δύο παιδιών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα της από τη στιγμή που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό. 

Έπειτα και από την εξέλιξη αυτή, η όποια προσπάθεια από πλευράς της Κυβέρνησης για να μεταπεισθούν οι γερμανικές Aρχές εγκαταλείφθηκε και όπως πληροφορούμαστε, η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, πήρε εντολή από τον αρμόδιο Υπουργό, να εντείνει τις προσπάθειες της για εξεύρεση νοσηλευτηρίου σε άλλη χώρα η οποία θα επιτρέψει την είσοδο των γονιών στο έδαφος της ή θα επιτρέψει τη συνοδεία του παιδιού από άλλο εξουσιοδοτημένο συγγενικό του πρόσωπο το οποίο θα διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρώτη επιλογή του Υπουργείου, το κοντινό Ισραήλ, το οποίο βεβαίως, χθες κατά την πρώτη απόπειρα των κυπριακών Αρχών να προχωρήσει στη μεταφορά του παιδιού σε ισραηλινό νοσηλευτήριο, απάντησε αρνητικά επίσης επικαλούμενο την απαίτηση για πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους γονείς. Έπειτα και από το οριστικό «όχι» της Γερμανίας ωστόσο, το υπουργείο Υγείας, αποφάσισε να επαναλάβει το αίτημα του σε μια προσπάθεια να υποβληθεί το αγοράκι στη χειρουργική επέμβαση που χρειάζεται το συντομότερο δυνατό. Οι προσπάθειες συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες βράδυ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η οδύσσεια του τρίχρονου αγοριού άρχισε όταν στο παραπέντε της μεταφοράς του με αεροκομιδή στη Γερμανία, οι Αρχές στην Κύπρο ενημερώθηκαν ότι οι γονείς δεν θα ήταν δυνατό να εισέλθουν στη χώρα αφού δεν κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Απερρίφθη μάλιστα και δεύτερο αίτημα του κυπριακού υπουργείου Υγείας, για να συνοδεύσει το παιδί συγγενικό του πρόσωπο το οποίο κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αφού οι γερμανικές Αρχές υποστήριξαν ότι η παρουσία των γονιών είναι επιβεβλημένη, καθώς επιβάλλεται να υπογράψουν έντυπο συγκατάθεσης για την υποβολή του αγοριού σε χειρουργική επέμβαση. 

«Θέλω να αναφέρω ότι είμαι πολύ στεναχωρημένος για αυτό το γεγονός», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μερικές ώρες αργότερα, προσθέτοντας ότι «στερείται θεραπεία σε ένα μικρό παιδάκι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία, επειδή οι γονείς του είναι ανεμβολίαστοι. Το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, σέβεται τα μέτρα τα οποία λαμβάνουν άλλες χώρες», επισημαίνοντας ότι το παιδί είχε μεταβεί με τους γονείς του στο συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο και τον περασμένο Ιούλιο, «ωστόσο τότε δεν ίσχυαν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί στη Γερμανία». 

Ο διευθυντής του παιδιατρικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία, δήλωσε ότι «έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από την αρχή για να δοθεί ημερομηνία για ραντεβού στο παιδί, όλα είχαν κανονιστεί και ειδοποιηθήκαμε ότι δεν μπορούν να δεχθούν το παιδί γιατί δεν εμβολιάστηκαν οι γονείς». Πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Υγείας, ήρθε σε συνεννόηση και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και με το Ισραήλ και λήφθηκε η ίδια αρνητική απαντηση». 

«Θα δούμε πώς θα χειριστούμε αυτό το ευαίσθητο θέμα γιατί δεν θα αφήσουμε τη ζωή του παιδιού να κινδυνεύσει», είπε ο κ. Ηλία και πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να εκτιμηθεί η κατάσταση από καρδιοχειρουργό για να γίνει η επέμβαση στην Κύπρο».