Ό,τι ξεχώρισα και μάζεψα από το πανέρι της επικαιρότητας αυτήν την εβδομάδα

Σήμερα, 24/9 πραγματοποιείται την Ελλάδα ο β’ γύρος εκλογών για την ανάδειξη του ή της Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά τον καταποντισμό του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έχασε και τον λαοφιλή ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε όλη την ευθύνη της ήττας και παραιτήθηκε, υποσχόμενος ότι δεν θα έχει καμία ανάμειξη στον αγώνα της διαδοχής. Πάντως, είνι γνωστό ότι ο Κασσελάκης είναι δική του ανακάλυψη, αυτός τον είχε στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις προηγούμενες εκλογές του Ιουλίου (ασχέτως εάν δεν εξελέγη), και επίσης το πολιτικό πρωτοπαλλίκαρό του, ο Παύλος Πολλάκης ο Κρητίκαρος, είναι αυτός που έχει βγει φόρα-παρτίδα τώρα, σπρώχνοντας τον νεαρό επιχειρηματία εξ Αμερικής…

Ο αγώνας αυτόν γίνεται μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου, 38, δικηγόρου στο επάγγελμα, βουλευτίνα του κόμματος από το 2019, διατελέσασα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και του Στέφανο Κασσελάκη, 35, επιχειρηματία, κι τώρα πλέον και πολιτικού. Στον πρώτο γύρο έλαβε 44,91% των ψήφων, και η αντίπαλός του 36,1%. Προσήλθαν τις κάλπες και ψήφισαν περίπου 147.000 άνθρωποι. Πάνω από 40.000 ήταν εκείνα που γράφτηκαν μέλη του κόμματος λίγες μέρες πρίν, ή και την ίδια μέρα, καταβάλλοντας τίμημα 2 ευρώ.

Για αυτήν την αλλόκοτη πολιτική πατέντα, έγραψε τα εξής ο ευφυής Νικόλας Σεβαστάκης, Καθηγητής Πολιτικων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη, με ειδικότητα στην Πολιτική Φιλοσοφία:

«Μερικά πράγματα δεν τα καταλαβαίνω: να ψηφίζουν για ένα κόμμα άνθρωποι της τελευταίας στιγμής, με 2 ευρώ και από 15 χρονών. Αυτό, είναι αλήθεια, δεν το εγκαινίασε ο Σύριζα αλλά οι άλλοι παίκτες του πολιτικού συστήματος. Κάτι μου λέει πως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αυτή η τραβηγμένη και τεχνητή επιχείρηση δημιουργίας ενός πολιτικού λαού στη βάση στιγμιαίων πράξεων ανάθεσης, δεν είναι απάντηση στην κρίση εμπιστοσύνης αλλά ένα εφε επικοινωνίας. Και έπειτα, απορούμε.»

Την περασμένη Τετάρτη επέστρεψε από το πολυσυζητημένο ταξίδι του στην Ρωσία, ο απόλυτος άρχων της Βόρειας Κορέας, της πιο κλειστής χώρας στον κόσμο, Κιμ Γιόγκ-ουν, 39. Ταξίδεψε με αλεξίσφαιρο τρένο, που έτρεχε με μέγιστη ταχύτητα 37 μίλια την ώρα. Προσφέρθηκε να δώσει στον Πούτιν πυρομαχικά, και ως αντάλλαγμα ο Ρώσος ηγέτης του υποσχέθηκε τρόφιμα, μετρητά και στρατιωτική τεχνολογία. Σε προσωπικό επίπεδο δώρων αντάλλαξαν τουφέκια, στα οποία και οι δύο έχουν αδυναμία, ο Πούτιν τον ξενάγησε σε μια βάση εκτόξευσης πυραύλων, και τον πήγε σε ένα ενυδρείο στο Πριμόρσκι, όπου παρακολούθησαν ένα εντυπωσιακό σόου με θαλάσσιους ίππους. Ο Κιμ έκανε σαν παιδί από τη χαρά του.

Πριν συναντηθεί με τον Κορεάτη πρόεδρο , ο Πούτιν εκφώνησε ενδιαφέροντα λόγο στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ. Εκεί, μεταξύ άλλων έπλεξε το εγκώμιο του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επειδή είπε ότι εάν επανεκλεγεί θα φροντίσει ν τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας μέσα σε 24 ώρες.

«Δεν μπορεί να μη νοιώθουμε χαρά για αυτό», είπε ο Πούτιν. «Μου αρέσει που το είπε αυτό», αποκρίθηκε από την Αμερική όταν το έμαθε ο Τραμπ. Ο οποίος, βεβαίως, αρνήθηκε να εξηγήσει πώς θα «τελειώσει» τον πόλεμο σε ένα 24ωρο, όπως δεσμεύτηκε. «Θα πω μερικά, συγκεκριμένα πράγματα στον Πούτιν, και θα πω και μερικά συγκριμένα πράγματα και στον Ζελένσκι», είπε ο ιδιοφυής πρώην Πρόεδρος.

Ένα άλλο πρόσωπο που λατρεύει τον Πούτιν, είναι η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κενάϊσελ, 58. Που μάλιστα, όπως μάθαμε αυτήν την εβδομάδα φέρεται να μετακομίζει για μόνιμη εγκατάσταση στην Αγία Πετρούπολη, μαζί με τα δύο μικρά της άλογα. Τα μετάφερε εκεί με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Συρία, λόγω του εμπάργκο κατά των εμπορικών πτήσεων προς και από την Ρωσία.

Μέχρι τώρα, η Κενάϊσελ ζούσε στο Λίβανο έπειτα από το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας της οποίας ήταν μέλος. Είπε ότι επέλεξε να εγκατασταθεί στην Ρωσία, την οποία υποστήριξε ένθερμα όταν αυτή εισέβαλε στην Ουκρανία, και σκοπεύει τώρα να δημιουργήσει εκεί μια Τράπεζα Σκέψης (Think Tank) – με ποιο αντικείμενο, θα σας γελάσω.