Η Χριστίνα Σκαρπάρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του νομαδικού Φεστιβάλ Ξαρκής, αναλύει τους πολλούς λόγους που έχει κανείς για να βρεθεί φέτος στον Κόρνο.

Γι’ αυτή τη χρονιά, η διεπιστημονική ομάδα του Φεστιβάλ Ξαρκής έχει επιλέξει να εστιάσει στην έννοια της «σύμπραξης» μέσα από αξίες φροντίδας, όπως αυτές διαμορφώνονται από τη σχέση μεταξύ κληρονομιάς, καθημερινών και σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών.

Αυτή την κομβική έννοια θα κληθούν να διερευνήσουν επιλεγμένοι καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό (Αίγυπτος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Εκουαδόρ, Λιθουανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Συρία), που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών (1-12 Οκτωβρίου). Τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους με την τοπική κοινωνία, φορτισμένα με συναισθήματα και μνήμες, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του φεστιβαλικού τριημέρου (13-15 Οκτωβρίου) και αναμένεται να διεγείρουν το θυμικό με την πρωτοτυπία, την ευρηματικότητα και την αλήθεια τους.

Οι ιδιαιτερότητες του Κόρνου

Ο Κόρνος είναι γνωστός για την αρχαία χειροτεχνία του κόκκινου πηλού. Θα «αγκαλιάσουμε» ξανά τον κόκκινο πηλό του Κόρνου σε εργαστήρια αγγειοπλαστικής από τις μαστόρισσες του χωριού, καθώς και σε ερευνητικά εργαστήρια από διεπιστημονικούς καλλιτέχνες, και θα ανακαλύψουμε τις δυνατότητές του. Στο φετινό Φεστιβάλ Ξαρκής φιλοδοξούμε να αναδείξουμε αξίες φροντίδας μέσα από σύγχρονες μορφές τέχνης, αξίες που συνδέονται με την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, με παραδοσιακές πρακτικές χειροτεχνίας, κοινά τελετουργικά στοιχεία και πρακτικές.

Εκδηλώσεις και δράσεις που ξεχωρίζουν

Θα παίξουμε με όρους βιωσιμότητας, «μαγειρεύοντας» βιοπλαστικά μαζί με κοινά σκουπίδια, για να διαμορφώσουμε νέες πρακτικές χειροτεχνίας. Θα κάνουμε «βουτιά» στο αρχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς για να αναδυθούμε στην επιφάνεια σοφότερα άτομα. Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με εργαστήρια και οικοπαιδαγωγικές διαδραστικές εμπειρίες, το απόγευμα θα συναντηθούμε στον Συνεταιρισμό Αγγειοπλαστών του χωριού για την τελετή έναρξης, ενώ το βράδυ θα πειραματιστούμε με ένα εναλλακτικό κυπριακό ζιαφέττι, προσκαλώντας όλο το χωριό σε ένα μεγάλο γλέντι.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου θα συνεχίσουμε με ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εργαστήρια αλλά και παιχνίδια, όπως ένα εναλλακτικό κυπριακό τάβλι, φουτουριστικούς περιπάτους και συζητήσεις με την τοπική κοινότητα, καθώς και μια εμπειρία ΣΠΑ κυπριακών προτύπων. Το βράδυ είναι προγραμματισμένη συναυλία με καλλιτέχνες όπως η Melentini & The Running Blue Orchestra, οι BuzZ’ Ayaz, οι Cherry Bandora και οι Stranger in the Body, καθώς και δυνατά DJ sets.

Το πρόγραμμα της τελευταίας μέρας (Κυριακή 15 Οκτωβρίου) θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία περφόρμανς για το καθάρισμα του λουβιού, την παρουσίαση ενός πρότζεκτ γύρω από την παράδοση των ταμάτων, χορωδιακά σχήματα με το Κάλεσμα και την παρουσίαση του έργου «Ne..Rο» με τη Χορωδία του Κόρνου με σύνθεση του Άντη Σκορδή και πολλά άλλα.

Η εμπειρία για τον επισκέπτη

Το διεθνές πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάξεις, βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις, παρεμβάσεις, ζωντανές παραστάσεις και συναυλίες, διαδραστικά παιχνίδια κ.π.ά, κατάλληλα για παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών. Θα υπάρχουν στάντ φαγητού και μπαρ το οποίο θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Την ημέρα θα είμαστε στο κέντρο του χωριού και το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου θα μεταφερόμαστε στο βοτανικό πάρκο Λούμινα, ενώ την Κυριακή το απόγευμα θα βρισκόμαστε στο αμφιθέατρο του Κόρνου.

Ένας από τους στόχους του Φεστιβάλ είναι η ολιστική εμπειρία ενός επισκέπτη σε σχέση με τον Κόρνο. Γι’ αυτό τον λόγο, οι δράσεις βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις για να μπορεί ο επισκέπτης να εξερευνήσει την κοινότητα με τα πόδια. Για ευκολότερη μετακίνηση των επισκεπτών, το Φεστιβάλ Ξαρκής θα διαθέτει λεωφορείο για μετακίνηση μεταξύ του χωριού και του βοτανικού κήπου Λούμινα, στο οποίο θα γίνονται οι πλείστες μουσικές δράσεις.

Για να πλάσουμε αυτή την εμπειρία, παρέχουμε έναν χάρτη και θα υπάρχει άτομο που θα συναντά τους επισκέπτες με την είσοδό τους στο φεστιβάλ. Φέτος έχουμε αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να φανταστούμε ολόκληρο το ταξίδι από και προς το χωριό που μας φιλοξενεί, έτσι ώστε να νιώσουν οι παρευρισκόμενοι άνετα και οικεία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2023 θα υπάρχουν ευκαιρίες συναναστροφής μεταξύ μελών της κοινότητας, με μέλη της επιμελητικής ομάδας και της ομάδας παραγωγής, καθώς και με συμμετέχοντες καλλιτέχνες, για να μπορούν πριν και μετά την υλοποίηση των έργων να καλλιεργήσουν απόψεις, να αντιδράσουν και να δώσουν ανατροφοδότηση σε έργα που θα παρουσιαστούν.

  • INFO To 10o Φεστιβάλ Ξαρκής (ΦΞ2023) πραγματοποιείται από τις 13 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στον Κόρνο. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Ελεύθερα, 8.10.2023