Από τους συνδικαλιστές αστυνομικούς βγήκαν οι ειδήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, η οποία είχε ως αντικείμενο τις επισημάνσεις-φωτιά της επιτροπής GRECO για τα μελανά σημεία του αστυνομικού Σώματος. Στο τελευταίο μέρος της μαραθώνιας συνεδρίασης έλαβαν το λόγο οι εκπρόσωποι συντεχνιών μελών της Δύναμης, οι οποίοι προκάλεσαν αίσθηση λέγοντας ότι αστυνομικοί τίθενται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση με το παραμικρό, δίνοντας παραδείγματα που προκάλεσαν αίσθηση.

Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε υπόθεση για γυναίκα αστυνομικό, η οποία ελέγχεται ποινικά επειδή μια πολίτης την κατήγγειλε ότι αρνήθηκε να της δώσει νερό όταν ακινητοποιήθηκε το αυτοκίνητό της στο δρόμο λόγω μηχανικής βλάβης. Σε άλλη περίπτωση, αξιωματικός της Αστυνομίας φέρεται να ελέγχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), ενώ προηγουμένως ο «υπόλογος» αξιωματικός είχε ελέγξει ποινικά υιό στελέχους της ΑΑΔΙΠΑ. Αυτές οι αναφορές έκαναν εντύπωση σε βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που μάλιστα, ζήτησαν διευκρινίσεις.

Την πρώτη περίπτωση κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), Κυριάκος Χαραλάμπους. Αφού πρώτα μίλησε για τις εννέα επισημάνσεις της GRECO που αφορούν το αστυνομικό Σώμα, αναγνωρίζοντας κάποια κακώς κείμενα (σημ. προηγουμένως ανέφερε ότι ο ΣΑΚ κατέθεσε επί μακρόν στην GRECO), έθιξε μια άλλη παράμετρο. Θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως ο αστυνομικός δεν προστατεύεται και υπόκειται διαρκώς σε έλεγχο από τρεις Αρχές, αναφέρθηκε στη γυναίκα συνάδελφό του η οποία είναι υπόλογη γιατί δεν πήρε ένα ποτήρι νερό σε πολίτη. Όταν τον κάλεσαν να εξηγήσει την αναφορά του, διευκρίνισε: «Ακινητοποιήθηκε το αυτοκίνητο της σε φώτα τροχαίας και τηλεφώνησε στον αστυνομικό σταθμό. Της απάντησαν ότι θα ειδοποιήσουν άλλη υπηρεσία. Σταμάτησαν δύο συνάδελφοι και τη βοήθησαν. Και επειδή μια συνάδελφος δεν της πήρε νερό, σήμερα αυτή η συνάδελφος ανακρίνεται από ποινικό ανακριτή». Ο κ. Χαραλάμπους έστειλε το μήνυμα ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν, ωστόσο, την ίδια στιγμή τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος μόνο για διεφθαρμένους αστυνομικούς και να τσουβαλιάζονται.

Ο επικεφαλής του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, έκανε λόγο για ασυμβίβαστο αναφερόμενος σε ιδιότητα στελέχους της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Όταν το επισήμανε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, του ζητήθηκε από βουλευτές να επαναλάβει για να βεβαιωθούν για τη σοβαρότητα της καταγγελίας του. Είπε, λοιπόν: «Αξιωματικός της πρώτης γραμμής που έκανε το καθήκον του εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος το 2019, κατηγορείται από την ΑΑΔΙΠΑ γιατί ασχολήθηκε με γιο μέλους της ΑΑΔΙΠΑ που εμπλέκεται σε εγκληματικές ενέργειες». Η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου διέκοψε και είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Λοϊζίδη πως θέλει να της διαβιβάσει στοιχεία. Ο κ. Λοϊζίδης μίλησε και για πολλά άλλα συνδικαλιστικά ζητήματα, επισημαίνοντας αρνητικές καταστάσεις. Εστίασε στις προαγωγές και στις επιπλοκές που επιφέρουν όταν ακυρώνονται με δικαστικές αποφάσεις: «Όλες οι προαγωγές έπεσαν στο Διοικητικό Δικαστήριο λόγω των αποφάσεων του board (επιτροπής αξιολόγησης). Όλες οι προαγωγές. Έχουμε το ρεκόρ. Έχω βοηθό αρχηγό σήμερα που ήταν υπαστυνόμος για 1,5 μήνα». Διερωτήθηκε ακόμη κατά πόσον η ηγεσία μελετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, θέλοντας να θίξει το γεγονός ότι γίνονται επανειλημμένα λάθη στις προαγωγές. Μίλησε, επίσης, για πρόβλημα στις διαδικασίες προσλήψεων αστυνομικών, για ανυπαρξία χώρου κράτησης μαρτύρων κατηγορίας και την ανάγκη αναβάθμισης των γυναικών αστυνομικών (είπε πως είναι οι καλύτερες ανακρίτριες). Διαφώνησε με τη θέση ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για διαφθορά αστυνομικών, ενώ, τέλος, επέκρινε αρχηγό Αστυνομίας και υπουργό Δικαιοσύνης που δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους της «Ισότητας» για να συζητήσουν για τα προβλήματα στο Σώμα. Παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του συντεχνιακού του Σώματος στη γραμματεία της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο τελωνειακός Χριστόδουλος Αποστολίδης που εκπροσωπούσε την Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΣΔΥΚ) συμφώνησε με θέσεις προλαλήσαντων σε ό,τι αφορά επισημάνσεις για τα εννέα σημεία της GRECO σε σχέση με την Αστυνομία. Εξέφρασε ανησυχία ότι τα αρνητικά φαινόμενα επισημαίνονται αλλά δεν αναπτύσσονται μηχανισμοί για διόρθωση της κατάστασης. Είπε πως ανησυχεί πως την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. «Βλέπω τα προβλήματα και εκείνο που με λυπεί είναι ότι από το ’60 δεν έγινε κάτι, ούτε βλέπω ότι θα γίνει κάτι».

«Να την καλέσεις να φάτε σουβλάκια να της τα πεις»

Η απουσία της υπουργού Δικαιοσύνης, Άννας Προκοπίου-Κουκκίδη και του αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, ήταν κάτι που επισημάνθηκε και αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ βουλευτών.

Συγκεκριμένα, για το θέμα συγκρούστηκαν λεκτικά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Η αρχή έγινε όταν ο Δημητρίου ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διαβιβάσει στην κ. Προκοπίου – Κουκκίδη τη δυσαρέσκειά του, που η τελευταία δεν φρόντισε να παρευρεθεί. Σε εκείνο το σημείο επενέβη ο κ. Θεμιστοκλέους: «Να την καλέσετε, κ. πρόεδρε, να πάτε να φάτε σουβλάκια να της τα πεις». Ακολούθησε στιχομυθία και ένταση. Ανάμεσα σ’ άλλα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε στον κ. Δημητρίου ότι έπρεπε να φροντίσει να διασφαλίσει την παρουσία της υπουργού σχολιάζοντας ότι «άμα ήσουν πρόεδρος της προκοπής, έπρεπε σήμερα να της στείλεις επιστολή». Ο κ. Δημητρίου απάντησε ήρεμα αρχικά, αλλά στη συνέχεια όταν ο κ. Θεμιστοκλέους ζήτησε το λόγο, είπε στον τελευταίο ότι «επειδή δεν είμαι πρόεδρος της προκοπής, δεν έχετε τον λόγο».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι άδικα έγινε θέμα η απουσία της υπουργού. Ανέφερε πως είχε στείλει επιστολή τη Δευτέρα ενημερώνοντας για την αδυναμία της να παραστεί και ότι τη στιγμή που γινόταν η συζήτηση ήταν εν πτήσει με προορισμό το Λουξεμβούργο για υπηρεσιακούς λόγους.

Ακολούθησε νέος γύρος έντασης. Ο κ. Θεμιστοκλέους ζήτησε τον λόγο και τελικά ανέφερε πως από τη στιγμή που η κ. Κουκκίδη ενημέρωσε από τη Δευτέρα για την απουσία της θα έπρεπε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών να ακυρωθεί.

Πριν ολοκληρωθεί η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως θα γίνει κι άλλη συνεδρίαση για το θέμα και ότι θα διασφαλιστεί η παρουσία του αρχηγού Αστυνομίας και της υπουργού. Απευθυνόμενος προς τον βοηθό αρχηγό Αστυνομίας, Χριστόφορο Μαυρομμάτη, του είπε πως την επόμενη φορά θα πρέπει το Σώμα να γνωστοποιήσει χρονοδιαγράμματα για τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις της GRECO.

Θέσεις Αστυνομίας

Ο βοηθός αρχηγός Αστυνομίας, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον αρχηγό της Δύναμης, στη βάση μακροσκελούς σημειώματος που ανέγνωσε αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Σώμα σε σχέση με τις επισημάνσεις της GRECO. Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει υποχρέωση προκειμένου να δηλώνουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και τα περιουσιακά στοιχεία ο αρχηγός και ο υπαρχηγός. Πρόσθεσε πως θα γίνει προσπάθεια ούτως ώστε να πράττουν το ίδιο και άλλα μέλη της Αστυνομίας που υπηρετούν σε «ευάλωτα πόστα», όπως τα χαρακτήρισε.

Προηγουμένως μίλησε η βουλευτής Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, η οποία ανέλυσε λεπτομερώς μία προς μία τις επισημάνσεις της GRECO για την Αστυνομία, επιστρατεύοντας τη δική της πείρα αφού διετέλεσε αξιωματικός της αστυνομικής Δύναμης. Αναφέρθηκε σε αρνητικές καταστάσεις με πολύ συγκεκριμένες αναφορές για το τι ισχύει και τι πρέπει να αλλάξει. Ή, αν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε για το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας, το οποίο είναι το ίδο από το 1960 με βάση τα λεγόμενά της, καθώς και για την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου. Για την τελευταία είπε πως πρέπει να πατάξει τη διαφθορά, αλλά δεν έχει τα νομικά όπλα (πρόσβαση σε περιεχόμενο επικοινωνίας).

Όταν ο κ. Μαυρομμάτης είπε πως «η Αστυνομία πάει καλά», παρενέβη ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς απαντώντας πως η Αστυνομία έχει «τα χάλια της τα μαύρα». Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε σε σύστημα που συντηρείται και για το οποίο οι πολιτικοί έχουν ευθύνη, καθώς δεν υπάρχει βούληση από πλευράς τους για να αλλάξει η κατάσταση.

Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην GRECO, Αλεξία Καλησπέρα, εξήγησε πώς λειτουργεί το εν λόγω Σώμα και τη μεθοδολογία για να συντάξει έκθεση συστάσεων. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αστυνομία με τα υφιστάμενα δεδομένα μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.