Μέσα σε 23 μήνες συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν παραγραφεί αρκετά παράδοξα περιστατικά στις διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις: Συστήματα ανίχνευσης βομβών με gps έχουν καταστραφεί από τέτοιου είδους βόμβες, εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν αεράμυνα κατά πυραύλων κρουζ, έχουν καταστραφεί από… πυραύλους κρουζ. 

Το πρωί της Τρίτης τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την ανάπτυξη, στην Ουκρανία, του τελευταίου ραντάρ υψηλής τεχνολογίας (Yastreb-AV) των ρωσικών δυνάμεων. Λίγες ώρες αργότερα στη νότια Ουκρανία, οι Ουκρανοί το ανατίναξαν… με ρουκέτες πυροβολικού.

Θεωρητικά, ένα ρωσικό ραντάρ Yastreb-AV θα βοηθούσε στην προστασία των ρωσικών στρατευμάτων από τους αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας της Ουκρανίας—τους HIMARS. Τώρα μαντέψτε τι χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί για να καταστρέψουν εκείνο το πρώτο Yastreb-AV. Σωστά μαντέψατε: HIMARS.

Το ρωσικό αυτό πλήγμα δεν ήταν μόνο “αστείο”. Ήταν πολύ σημαντικό. Τα εν λόγω ραντάρ είναι σημαντικά καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται σε μια σκληρή μάχη φθοράς. 

Η πλευρά με το πυροβολικό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ανταποκρίνονται επιτυχώς στην αποστολή τους κερδίζει. Τα ραντάρ ανίχνευσης πυραύλων μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες καθώς επιτρέπουν στον κάτοχό τους να εντοπίσουν τις οβίδες του εχθρού κατά τη διάρκεια πτήσεις και να εντοπίσουν το σημείο από το οποίο έγινε η εκτόξευση του βλήματος.  

Το Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια παρουσίασης του υπερσύγχρονου ραντάρ εξήρε την αποτελεσματικότητά του που “διασφαλίζει τη δυνατότητα επιβίωση στο πεδίο της μάχης” ενώ λίγες ώρες μετά η Ουκρανία κατάφερε να το καταστρέψει. 

Η εξαιρετική αξία των ραντάρ  τα καθιστά επίσης κορυφαίους στόχους. Μέσα σε μια μέρα, ένα ουκρανικό drone είχε μηδενίσει το Yastreb-AV — και το HIMARS το είχε χτυπήσει με ρουκέτες M30/31 μήκους 57 μιλίων, καθοδηγούμενος από GPS.

Είναι πιθανό οι Ουκρανοί να ήξεραν πού να ψάξουν για το Yastreb-AV, το ραντάρ, τοποθετημένο στο φορτηγό, εξέπεμπε ένα διακριτικό σήμα που είχαν εντοπίσει οι μυστικές υπηρεσίας της Ουκρανίας.

“Ηλεκτρονικός πόλεμος 101”, έγραψε ο Τρεντ Τελένκο, πρώην ελεγκτής ποιότητας στην Υπηρεσία Διαχείρισης Αμυντικών Συμβάσεων των ΗΠΑ, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X που ήταν παλαιότερα γνωστός ως Twitter. “Οι μοναδικές ηλεκτρονικές υπογραφές χαμηλής πυκνότητας και υψηλής αξίας προσελκύουν στόχευση προτεραιότητας”.