Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Δημοσιογραφική Διάσκεψη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (Υ.ΚΑ.Ν.), όπου μεταξύ άλλων η Ιωάννα Γιασεμή από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (Α.Α.Ε.Κ.) τόνισε ότι «η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών γίνεται με πολλούς πλέον τρόπους και οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν μπορούν πλέον να αντικατοπτρίσουν αυτές τις αλλαγές». «Θα χρειαστεί», συνέχισε «νέο νομοθετικό πλαίσιο και εργαλεία για να μπορέσουμε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις».

Στην παρέμβαση της η κα. Ιωάννα Γιασεμή έδωσε παράλληλα συγχαρητήρια για τη δουλειά της Αστυνομίας και της Υ.ΚΑ.Ν., η οποία, όπως είπε, πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά στη δράση της στον τομέα μείωσης της ζήτησης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης. Σχολίασε επίσης ότι το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και θα χρειαστούν νέα εργαλεία παρακολούθησης του, τόσο για την Υ.ΚΑ.Ν, όσο και για την Α.Α.Ε.Κ.. Όπως ανάφερε, συγκεκριμένα η κα Γιασεμή «η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών γίνεται με πολλούς πλέον τρόπους και οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν μπορούν πλέον να αντικατοπτρίσουν αυτές τις αλλαγές». «Θα χρειαστεί», συνέχισε «νέο νομοθετικό πλαίσιο και εργαλεία για να μπορέσουμε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τροχαία: Ναρκωτικά και αλκοόλη θερίζουν – 19 νεκροί φέτος

Κατά τη διάσκεψη έγινε παρουσίαση του φαινομένου των ναρκωτικών στην Κύπρο από τον Υποδιοικητή της Υ.ΚΑ.Ν κ. Στέλιο Σεργίδη, ο οποίος σκιαγράφησε το φαινόμενο των ναρκωτικών, τις τάσεις, τις αναδυόμενες απειλές και τις νέες προκλήσεις.  Αναφέρθηκε στην καλλιέργεια μεθαμφεταμίνης, η οποία όπως είπε, παρασκευάζεται πλέον στο Αφγανιστάν, για να προσθέσει πως «αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο φθηνή από την παρασκευή μεθαμφεταμίνης στην Ευρώπη και υπάρχει ο φόβος ότι θα διοχετευτεί στην αγορά πιο φθηνό Crystal Ice». Ερωτηθείς πως επηρεάζεται η Κύπρος, ο κ. Σεργίδης εξήγησε πως πλέον η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Τουρκία χρησιμοποιούνται ως δίοδοι, για να σημειώσει ότι λόγω του πολέμου, «η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως δίοδος ναρκωτικών προς την Ευρώπη, άρα υπάρχει πιθανότητα να έρθουν ναρκωτικά μέσω Τουρκίας στα κατεχόμενα».

Ανθεκτικότητα και τη μεταλλαξιμότητα της αγοράς ναρκωτικών

Σύμφωνα με τον Στέλιο Σεργίδη η πανδημία ανέδειξε την ανθεκτικότητα και τη μεταλλαξιμότητα της αγοράς των ναρκωτικών, για να σημειώσει πως παρατηρείται αύξηση της παραγωγής, της διακίνησης και διαθεσιμότητας των ναρκωτικών στην Ευρώπη, η οποία επηρεάζει και την Κύπρο.

Επιπλέον, ανέφερε πως έχει παρατηρηθεί αύξηση της παραγωγής της κοκαΐνης, με αντίκτυπο την αύξηση των κατασχέσεων και στην Κύπρο, ενώ τόνισε ότι με την πανδημία αυξήθηκε η χρήση του διαδικτύου για αγορά παράνομων ουσιών, κάνοντας λόγο για «ψηφιακή αγορά ναρκωτικών».

Εξάλλου, ανέφερε πως η θαλάσσια οδός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, για τη διακίνηση ναρκωτικών από τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, ενώ υπογράμμισε πως παρατηρείται εξάπλωση των συνθετικών ναρκωτικών, τάση που, παρατηρείται στην Ευρώπη.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη έγινε με αφορμή την 26η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κας Στέφης Δράκου.