Άνω-κάτω έγιναν οι γιατροί της Κύπρου μετά τον διορισμό Πέτρου Αγαθαγγέλου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, ενώ το σκηνικό θυμίζει την προ ΓεΣΥ εποχή, όταν και πάλι ο ιατρικός κόσμος τελούσε υπό πλήρη σύγχυση. Ξεκάθαρα ενοχλημένοι δηλώνουν γιατροί που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ. Υπάρχει βεβαίως και η ομάδα των εκτός ΓεΣΥ γιατρών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, οι οποίοι χαιρέτισαν τον διορισμό Πέτρου Αγαθαγγέλου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. 

Πάντως, ούτε και οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά και χθες επιστημονικές εταιρείες, άφησαν ανεπηρέαστους τους γιατρούς, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» και στα εντός των εταιρειών είχαν καταγραφεί διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων. 

Αχιλλέας Περδιός (νευροχειρουργός): «Δεν μπορείς να βάλεις έναν πολέμιο του ΓεΣΥ μέσα στο δ.σ. του ΟΑΥ. Είναι τόσο εύκολο να το καταλάβει κάποιος. Οι γιατροί του ΓεΣΥ έχουν δική τους φωνή. Προσπαθήσαμε να οργανωθούμε και δεν μας άφησε ο ΠΙΣ, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε φωνή. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΙΣ δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, άρα δεν μπορεί να εκπροσωπήσει αυτούς που είναι μέσα στο Σύστημα.» 

Άλκης Παπαδούρης (παιδίατρος): «Ο διορισμός ήταν πολιτικός. Τίποτα όμως δεν είναι πολιτικά ορθό εάν δεν είναι ηθικά ορθό. Ο κ. Αγαθαγγέλου παρουσιάζεται λέγοντας ότι θέλει να βοηθήσει το ΓεΣΥ. Πώς μπορεί όμως κάποιος που μας αποκαλούσε ”αποστάτες”, εμάς τους συναδέλφους του που ενταχθήκαμε από την αρχή στο ΓεΣΥ, να μας βοηθήσει τώρα και να μας εκπροσωπεί; Ας μην υποτιμούν κάποιοι τη νοημοσύνη μας.» 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δημήτρης Παπαπέτρου (γυναικολόγος): «Εγώ γεννήθηκα μέσα στην αυλή της Ομόνοιας. Η ιστορία Αγαθαγγέλου είναι σαν να έρθει κάποιος και να μου πει κ. Παπαπέτρου αποφασίσαμε να σας βάλουμε στο δ.σ. του ΑΠΟΕΛ. Και εγώ ερωτώ: λογικά δεν θα βρεθούν χιλιάδες Αποελίστες να διερωτούνται εάν εγώ σε κάποια στιγμή θα υποσκάψω το ΑΠΟΕΛ; Το πρόβλημα δεν είναι κατ’ ανάγκη θεσμικό, αλλά το πρόσωπο του κ. Αγαθαγγέλου ο οποίος έδωσε σημεία γραφής ότι είναι εναντίον του ΓεΣΥ.» 

Ανδρέας Δημητρίου (γενικός χειρουργός) πρώην πρόεδρος ΠΙΣ: «Απαράδεκτη η πράξη διορισμού ενός ατόμου το οποίο διαχρονικά ήταν πολέμιος του ΓεΣΥ. Είναι γνωστό σίγουρα ότι η νυν ηγεσία του ΠΙΣ βγήκε εκεί με σημαία να μην εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και έκανε τα πάντα για να τα καταφέρει. Ευτυχώς δεν τα κατάφερε και τώρα επιβραβεύεται κιόλας με τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ. Εμένα προσωπικά δεν με εκπροσωπεί η ηγεσία του ΠΙΣ.» 

Γιώργος Αναστασίου (γυναικολόγος): «Σίγουρα την πλειοψηφία των γιατρών δεν την εκπροσωπεί ο κ. Αγαθαγγέλου, όπως δεν μας εκπροσωπεί ούτε το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος το οποίο ως επί το πλείστον εκπροσωπεί τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς. Προ της εφαρμογής του ΓεΣΥ απειλούσαν τους ιστοπαθολόγους να μην μας εξυπηρετούν στη διενέργεια εξετάσεων. Κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε.» 

Στέλλα Μισιαούλη (παιδίατρος): «Πέραν του ότι είναι απαράδεκτος ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ, δημιουργούνται και άλλες σκέψεις πέραν από την καθαρή πράξη. Πώς είναι δυνατό να αντιδρούν πολιτικά άτομα, κόμματα, δικηγόροι, από όλα τα κόμματα, ακόμα και από τον ΔΗΣΥ, σε έναν τέτοιο διορισμό και ο διορισμός να παραμένει; Άνθρωπος που δεν είναι μέσα στο ΓεΣΥ, θα με πείσει εμένα ότι διαβουλεύεται για προβλήματα που αφορούν τους συμβεβλημένους γιατρούς;» 

Κωνσταντίνος Τσιούτης (παθολόγος): «Δυστυχώς επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα προ ΓεΣΥ, όπου η δημόσια εικόνα του ιατρού πλήττονταν από αντίστοιχες ανακοινώσεις επιστημονικών εταιρειών και δηλώσεις, οι οποίες έχουν διαψευσθεί πανηγυρικά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών παρέχουν τις υπηρεσίες τους εντός ΓεΣΥ. Ας αφουγκραστούν λοιπόν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για διορισμούς, το πραγματικό αίσθημα των χιλιάδων ιατρών της Κύπρου, οι οποίοι κάνουν ακριβώς αυτό που προστάζει το ιατρικό λειτούργημα. Αυτοί που εξυπηρετούν μικροπολιτικές, αποτελούν μία πολύ μικρή μειοψηφία που πρέπει πλέον να περιθωριοποιηθεί αντί να επιβραβεύεται.»

Χρίστος Χρίστου (Προσωπικός γιατρός): «Πώς είναι δυνατό να βάζεις έναν πολέμιο του ΓεΣΥ στο τιμόνι του ΓεΣΥ; Από μόνο του αυτό δημιουργεί ερωτηματικά και ανασφάλεια. Η παρουσία ενός γιατρού στο δ.σ. ενδεχομένως να έκανε καλό, αλλά ο συγκεκριμένος γιατρός, μας αποκαλούσε ”αποστάτες” και αυτό σίγουρα δημιουργεί τεράστια ερωτήματα.» 

Παναγιώτης Δημοσθένους (παθολόγος διαβητολόγος –προσωπικός γιατρός): «Ακόμα και αν ο θεσμός του προέδρου του ΠΙΣ έπρεπε να εκπροσωπηθεί στο δ.σ. έπρεπε ο σημαιοφόρος του πολυασφαλιστικού να έχει την ευθιξία να αρνηθεί. Όλοι κρινόμαστε από αυτά που ήδη είπαμε και κάναμε. Να ευχαριστήσουμε και όσους μας καλούν να κατεβάσουμε τους τόνους και να πάμε για μπάνιο. Να γνωρίζουν όμως ότι, η νοοτροπία του “Δεν είμαι εναντίον του ΓεΣΥ, έχω και φίλους που είναι στο ΓεΣΥ” προκαλεί γέλιο αλλά οι ίδιοι είναι για κλάματα.»

Ανδρέας Χρυσάνθου (γυναικολόγος): «Δεν μπορείς να διορίσεις στο δ.σ. του ΓεΣΥ εκείνους οι οποίοι λειτούργησαν ως φανατικοί πολέμιοι και της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του. Θυμόμαστε όλοι τον άγριο πόλεμο που γινόταν και την προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι γιατροί για να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Είναι αδιανόητο οι πολέμιοι του ΓεΣΥ να βρεθούν στη λήψη αποφάσεων για το ΓεΣΥ και οι γιατροί οι οποίοι πιστεύουν στο ΓεΣΥ να μένουν εκτός.» 

Λάκης Αναστασιάδης (καρδιολόγος): «Ηθικά και δεοντολογικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ δεν έπρεπε να δεχτεί τον διορισμό. Φυσικά μπορεί και να υπάρχει λόγος που παρά την κατακραυγή, αποδέχθηκε και επιμένει να ενταχθεί στο δ.σ. του ΟΑΥ.» 

Χαιρετίζει η ΕΝΙΚ και επιστημονικές εταιρείες

Για μαζικό bullying και τεχνικές λαϊκισμού κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, Μαρίνος Σωτηρίου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ στο δ.σ. του ΟΑΥ. Μάλιστα ο κ. Σωτηρίου διερωτάται αν ο ΟΑΥ αποτελεί ένα τόσο εύθραυστο οικοδόμημα, ώστε να κινδυνεύει από ένα και μόνο μέλος από τα 13, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο σοβαρότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα το ΓεΣΥ είναι οι καταχρήσεις και οι αλόγιστες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των ομόφωνων αποφάσεων του ΟΑΥ.

Τον διορισμό Πέτρου Αγαθαγγέλου, χαιρέτισαν επίσης και κάποιες επιστημονικές εταιρείες του ΠΙΣ, μεταξύ αυτών η Παιδιατρική, Πνευμονολογική, Ογκολογική και Παθολογική εταιρεία ενώ η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, τρία μέλη της οποίας (μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος Σωτήρης Κούμας) συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος, εξέδωσε ανακοίνωση, χαιρετίζοντας τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ ως θεσμικό όργανο, χωρίς να κάνει αναφορά στο όνομα του κ. Αγαθαγγέλου. Η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει μάλιστα, «προβληματισμό «και ανησυχία σχετικά με τη συζήτηση που αναπτύσσεται» και υποστηρίζει «τη θεσμική εκπροσώπηση της ιατρικής κοινότητας, μέσω του Π.Ι.Σ, στο δ.σ. του ΟΑΥ στη βάση αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης» (η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει).

Την Κυριακή είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση και το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος, καταδικάζοντας τις φωνές διαμαρτυρίας που προκάλεσε ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη. 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κινήσεις πανικού

Η θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε μετά τον διορισμό, υποχρέωσε όπως λέει το παρασκήνιο, το Προεδρικό, τον ΔΗΣΥ αλλά και τον υπουργό Υγείας να προχωρήσουν μάλλον σε κινήσεις πανικού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά και χθες. Από πλευράς Προεδρικού, έγινε προσπάθεια μετάθεσης όλης της ευθύνης για τη σχετική απόφαση στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος από δικής του πλευράς κατέβαλε προσπάθειες να πείσει όσους αντιδρούν, να ρίξουν τους τόνους, επαναλαμβάνοντας ότι ο διορισμός έχει ισχύ μόνο μέχρι τον Νοέμβριο και δεν θα ανανεωθεί. Καθόλου τυχαία δεν ήταν όμως και η χθεσινή στάση του προέδρου της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Ευθύμιου Δίπλαρου, ο οποίος από την έναρξη της χθεσινής του συνάντησης με τους διάφορους φορείς της Υγείας, ούτε λίγο ούτε πολύ δεν επέτρεψε καμία αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.