Απόφαση με προεκτάσεις έλαβε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου. Έκρινε ένοχο τον 39χρονο ισοβίτη Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, σε 24 κατηγορίες που αφορούσαν τις απόπειρες φόνου που διαπράχθηκαν σε Λάρνακα και Αγία Νάπα, στις 27/11/2019 και 16/2/2020, αντίστοιχα.

Ο Μαμαλικόπουλος, ο οποίος ήδη εκτίει ποινή ισοβίων δεσμών (πενταπλό φονικό, Ιούνιος 2012), σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, όπως αυτά καταγράφονται στην ετυμηγορία του έκτασης 128 σελίδων, ήταν ο ηθικός αυτουργός των εγκλημάτων. Το Κακουργιοδικείο, με άλλα λόγια, αποδέχθηκε τις θέσεις της κατηγορούσας Αρχής, την οποία εκπροσώπησε ο Νίνος Κέκκος και βασίστηκαν στον μάρτυρα κατηγορίας Χαράλαμπο Χρυσάνθου.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, ενόσω ο Μαμαλικόπουλος βρισκόταν στο κελί, έδιδε συνεχείς οδηγίες μέσω τηλεφώνου στον ήδη καταδικασθέντα σε 35ετή κάθειρξη Χαράλαμπο Χρυσάνθου, άλλως «Χάμπουργκερ», για το πώς να διαπράξει τα εγκλήματα.

Ο Χρυσάνθου, στις 27/11/2019 τραυμάτισε σοβαρά τον Κ. Χαραλάμπους άλλως «Μαύρο», πυροβολώντας τον ενόσω βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στη Λάρνακα. Ο «Χάμπουργκερ», λίγους μήνες αργότερα (16/2/2020), έχοντας λάβει οδηγίες να φονεύσει τον Κ. Κρητικό, άνοιξε πυρ με στρατιωτικό τυφέκιο εναντίον θαμώνων καφεστιατορίου στην Αγία Νάπα τραυματίζοντας τέσσερις πολίτες, μεταξύ των οποίων και μια 26χρονη που κινδύνευσε να χάσει το πόδι της.

Οι κατηγορίες αφορούσαν αδικήματα συνωμοσίας για φόνο, απόπειρας φόνου, κατοχής και μεταφοράς πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και προμήθειας ναρκωτικών (2 κιλά κάνναβη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η ετυμηγορία του τριμελούς δικαστικού σώματος (Ν. Γερολέμου-Π.Ε.Δ., Σ. Τσιβιτανίδου Κίζη -Π.Ε.Δ., Ν.Α.Π. Γεωργιάδης – Α.Ε.Δ), την οποία ανέγνωσε ο Νικόλας Α.Π. Γεωργιάδης, βρίθει αναφορών περί χρήσης κινητών στις Φυλακές αλλά και συνομιλίες μέσω πλατφορμών επικοινωνίας. Ο Μαμαλικόπουλος παρουσιάζεται να έδιδε τηλεφωνικά οδηγίες στον Χρυσάνθου ακόμα και την ώρα που αυτός πυροβολούσε (μέσω ακουστικού). Ο Ελλαδίτης ισοβίτης, επίσης, είχε διευθετήσει από τις Φυλακές πώς να προμηθευτεί ο «Χάμπουργκερ» τον οπλισμό. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά σε άλλους κρατούμενους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα.

Σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: « στις έρευνες που έγιναν στο κελί του κατηγορούμενου δεν εντοπίστηκε κινητό Το γεγονός αυτό όμως δεν αποκλείει ότι ο κατηγορούμενος δεν μπορούσε ή δεν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τηλέφωνο γεγονός που υποστηρίζεται από τη μαρτυρία του Μ.Κ.18 ο οποίος ανέφερε ότι συγκεκριμένο άτομο του τηλεφωνούσε από κινητό ενώ βρισκόταν αυτό το άτομο στις Φυλακές και τον απειλούσε, όπως και ο ίδιος ο Μ.Κ.6 ανέφερε ότι όταν βρισκόταν στις Φυλακές είχε τρία κινητά τηλέφωνα στη διάθεση του, παρόλο, που γνώριζε για το σύστημα που είχε εγκατασταθεί αλλά τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μια χαρά».

Για τον μάρτυρα κατηγορίας, Χ. Χρυσάνθου, το Δικαστήριο αναφέρει: «Κατά την αντεξέταση του παρέμεινε σταθερός και δεν απόκλινε από όσα ανέφερε στις δύο αυτές καταθέσεις, που σχετίζοντο με την απόπειρα στο καφεστιατόριο . Οι απαντήσεις του ήταν αυθόρμητες, άμεσες και πηγαίες ».

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Ι. Λαλιάς, κατέθεσε γραπτή αγόρευση για μετριασμό της ποινής του πελάτη του. Η 25η Ιουλίου ορίστηκε ως ημερομηνία επιβολής ποινής. Νομικοί κύκλοι σχολίασαν στον «Φ» ότι η απόφαση αφήνει εκτεθειμένη την Πολιτεία στο θέμα χρησιμοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αστικών αγωγών από τα άτομα που τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς στην Αγία Νάπα (16/2/2020).