Στην Κωνσταντινούπολη θα ταξιδέψει σε δυόμιση εβδομάδες, αποστολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με στόχο να υλοποιήσει μια απόφαση του ακαδημαϊκού ιδρύματος, η οποία χρονολογείται μεν από το 2015, ωστόσο λόγω διαφόρων συγκυριών δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι τώρα. Κάτι που ανέλαβε να πράξει η νυν Πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός, μία ιστορική εκδήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει την Τελετή Αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και την παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη» από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.).

Η Τελετή Αναγόρευσης της Α. Θ. Παναγιότητος του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη θα λάβει χώρα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, στη Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και επί της ουσίας πρόκειται για μια κορυφαία εκδήλωση, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς για την πανεπιστημιακή κοινότητα του πρώτου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας. Όσον αφορά στη θεατρική παράσταση  του Θ.Ε.ΠΑ.Κ, αυτή θα δοθεί την ίδια ημέρα της Αναγόρευσης, στις 18.30 στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο. 

Όπως ανέφερε στον «Φ», η εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, η  αποστολή που θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Σεπτεμβρίου και θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 11 του ίδιου μήνα, θα αποτελείται από τον Πρόεδρο και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Πρύτανη και την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, τον Κοσμήτορα και τους τρεις Προέδρους των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, τον ομιλητή που θα παρουσιάσει τον Πατριάρχη, την ίδια, και τα 25 μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. (ηθοποιούς και τεχνική υποστήριξη). Την αποστολή θα συνοδεύουν επίσης και άλλα μέλη του πανεπιστημίου και εκπρόσωποι του πνευματικού χώρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά, στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, στον Ναό της Αγίας Τριάδος, σε τρεις Βιβλιοθήκες (Πατριαρχείου, Χάλκης, Ζωγράφειου Λυκείου), καθώς και επίσκεψη στην Παναγία Κουμαριώτισσα, στον αυλόγυρο της οποίας βρίσκεται η προτομή του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. 

Αναφορικά με το ψήφισμα που έχει ετοιμαστεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυτό αναφέρει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει εργαστεί αδιάκοπα ως θρησκευτικός ηγέτης για τη συνεννόηση των θρησκειών και των λαών συμβάλλοντας καταλυτικά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε οικολογικά θέματα -υποστηρίζοντας διεθνείς δράσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος-, και έχει προωθήσει την καλλιέργεια των νέων και την αγάπη τους για τα γράμματα δίνοντάς τους ευκαιρίες ενασχόλησης με τη νεοελληνική λογοτεχνία.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται: «H Φιλοσοφική Σχολή, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Kύπρου αποφάσισαν ομόθυμα να του απονείμουν την ύψιστη τιμή που έχουν τη δικαιοδοσία να απονέμουν: Να τον αναγορεύσουν Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής και να αναγράψουν το ψήφισμα σε περγαμηνή για να το αναγνώσει o Κοσμήτορας και να του το επιδώσει ο Πρύτανης την ημέρα της Τελετής για την Αναγόρευσή του στην Κωνσταντινούπολη τη Δεκάτη Σεπτεμβρίου του Έτους Δύο Χιλιάδες Είκοσι Δύο».

Το ιστορικό της απόφασης 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιδέα και την πρόταση για Αναγόρευση του Πατριάρχη σε Επίτιμο Διδάκτορα σε Τελετή που θα λάμβανε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και το ανέβασμα της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης, είχε ο αείμνηστος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, Μιχάλης Πιερής.

Σύμφωνα με το ιστορικό, στις 6 Μαΐου 2015 η Σύγκλητος –μετά από εισήγηση του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής, επί Κοσμητείας του Μιχάλη Πιερή–, ενέκρινε ομόφωνα την αναγόρευση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με τους περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Επίτιμοι Διδάκτορες) Κανονισμούς του 1995. 

Το 2022, το νυν Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβε γνώση απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου (Συνεδρία αρ. 31/3/2022, 31/3/2022) με θέμα «Παράσταση Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη»–Αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής» και ενέκρινε ομόφωνα την πραγματοποίηση της Τελετής Αναγόρευσης, και της καλλιτεχνικής εκδήλωσης για τις 10 Σεπτεμβρίου 2022. 

Η επιλογή του έργου βασίστηκε σε τρεις παράγοντες, οι οποίοι κρίνονται σημαντικοί: 

• Στην οικουμενικότητα και την παγκόσμια αναγνώριση της ποίησης του Καβάφη.

• Στη θεματική του καβαφικού έργου, στο οποίο η ιστορία του Ελληνισμού αντιμετωπίζεται στη διαχρονία του, με βάση αξίες και διδάγματα που προεκτείνονται και στη σημερινή εποχή.

• Στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τη νεοελληνική λογοτεχνία που αποτελεί σημαντικό μέρος των πνευματικών ενασχολήσεών του από τα νεανικά του χρόνια και τα τελευταία χρόνια έχει εκδηλωθεί μέσω της στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου σημαντικών συνεδρίων στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης με συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και άλλων καλλιτεχνών και λογίων από όλο τον κόσμο: για τον Παπαδιαμάντη (15-18 Μαρτίου 2012), τον Καβάφη (11-14 Απριλίου 2013), τον Σεφέρη (20-23 Μαρτίου 2014) και τον Βιζυηνό (12-15 Μαρτίου 2015). Οι εναρκτήριες ομιλίες του Πατριάρχη σε αυτά τα συνέδρια υπήρξαν υπόδειγμα αναγνωστικής αρετής και στοχαστικής ανάλυσης βασικών σημείων του έργου των κορυφαίων αυτών εκπροσώπων της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

«Στο πλαίσιο της Τελετής Αναγόρευσης της 10ης Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες μετά, το απόγευμα στις 18.30, τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα ερμηνεύσουν στο Ζωγράφειο Λύκειο, όπως «Η Αρχαία Τραγωδία», «Η Πόλις», «Τείχη», «Συμεών», «Ιασή Τάφος», «Ωραία λουλούδια κι άσπρα ως ταίριαζαν πολύ», «Ο ήλιος του απογεύματος», «Απ’ τες Εννιά», «Εν Σπάρτη», κ.ά.

Η σκηνοθεσία, η επιλογή και η επιμέλεια των κειμένων ανήκει στον Μιχάλη Πιερή –έναν από τους σημαντικότερους καβαφιστές παγκοσμίως–, και λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές φάσεις της ποιητικής ανέλιξης του Καβάφη (πρώιμη, εποχή της διαμόρφωσης, ώριμη περίοδο), καθώς και τις θεματικές περιοχές της ποίησης του, καθιστώντας την παράσταση όχι μόνο ένα σημαντικό καλλιτεχνικό έργο, αλλά και μία πνευματική και γόνιμα αισθητική εμπειρία για τον θεατή. 

Με αυτά τα δυο σπουδαία ιστορικά γεγονότα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου εγκαινιάζει την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής του χρονιάς, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών δραστηριοτήτων που στόχο έχουν την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρο ελληνικού πολιτισμού. Παράλληλα, καταδεικνύεται το έντονο και ενεργό ενδιαφέρον του ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος για την προώθηση της δημιουργικότητας στον τομέα των Γραμμάτων και των Τεχνών, την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της πολιτιστικής συνείδησης.

Φόρος τιμής στον Μιχάλη Πιερή

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, σε πρόσφατη ομιλία του για τον αείμνηστο Μιχάλη Πιερή, ο οποίος ήταν Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής το 2015 όταν για πρώτη φορά εισηγήθηκε στη Σύγκλητο την Αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη και την παράσταση στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο Μιχάλης Πιερής συνέδεσε το όνομά του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις πιο δημιουργικές στιγμές του. Εμπνευστής του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήταν η ψυχή του Πολιτιστικού Κέντρου και του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η επίδρασή του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου ήταν μεγάλη. 

«Εργάστηκε ακατάπαυστα μέχρι το τέλος για αυτό που αγαπούσε, “εθισμένος” στην τέχνη κι αφοσιωμένος σ΄ αυτήν.  Το έργο του είναι παρακαταθήκη και κληρονομιά για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέσω αυτού θα παραμείνει ζωντανός. 

Ο Μιχάλης Πιερής υπήρξε γεφυροποιός του πολιτισμού με τη φοιτητική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα. Παρών και δραστήριος μέχρι την τελευταία στιγμή, να κεντρίσει, να αφυπνίσει και να αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός νοηματοδοτεί τη ζωή, συνδέει τον άνθρωπο με τα βάθη της συνείδησής του και με την ιστορία του.

Η αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής είναι ένα κεφάλαιο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Θα το κλείσουμε εμείς για αυτόν, τον Σεπτέμβριο ως ελάχιστο φόρο τιμής. 

Μπορούμε να μιλάμε ώρες για το Μιχάλη Πιερή, γιατί ήταν πάντα ενεργό μέλος της κοινότητας, έχουμε λοιπόν όλοι κάτι να μοιραστούμε από αυτά που ζήσαμε μαζί του. Η μετονομασία του Πολιτιστικού Κέντρου σε Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου «Μιχάλης Πιερής», θα θυμίζει σε εμάς που τον ζήσαμε όλα όσα πρέσβευε ο Μιχάλης. Η δική μας ευθύνη είναι να βρούμε τους τρόπους να μεταφέρουμε το πάθος του για την τέχνη και τον πολιτισμό στις νεότερες και τους νεότερους που θα επισκεφτούν και θα ζήσουν αυτό τον ιστορικό χώρο», ανέφερε ο Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης.