Το Ισραήλ για πρώτη φορά δημόσια αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη δολοφονία Ισραηλινών επιχειρηματιών που αποτράπηκε πέρσι στην Κύπρο, με τη σύλληψη ενός ένοπλου Αζέρου. 

Σε μία σπάνια εμφάνισή του για τα ισραηλινά δεδομένα, ο Αρχηγός της Μοσάντ Ντέντι Μπαρνέα, συμμετέχοντας σε συνέδριο με θέμα τις μεθόδους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που διεξάγεται το τελευταίο διήμερο στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Ράιχμανο και αναφερόμενος στις επιτυχίες της Υπηρεσίας του, το τελευταίο χρονικό διάστημα, συμπεριέλαβε και την Κύπρο.

Είπε συγκεκριμένα ότι αποφεύχθηκε απόπειρα δολοφονίας στην Κύπρο κατά Ισραηλινών επιχειρηματιών. Ο κ. Μπαρνέα δήλωσε ότι «κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποτρέψαμε δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό. Στην Κύπρο αποφεύχθηκε απόπειρα δολοφονίας κατά Ισραηλινών επιχειρηματιών, στην Τουρκία κατά ντόπιου επιχειρηματία και κατά τέως Ισραηλινού διπλωμάτη που βρισκόταν στη χώρα, ως επίσης στην Κολομβία και αλλού». Ειδικά όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προετοιμάζονταν επί τουρκικού εδάφους, ο Μπαρνέα τόνισε ότι «μαζί με τους Τούρκους σταματήσαμε τους τρομοκράτες που βρίσκονταν κυριολεκτικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Η υπόθεση με τη ματαίωση της φερόμενης απόπειρας δολοφονίας Ισραηλινών στην Κύπρο είναι ορισμένη για συνέχιση της ακρόασής της ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για τις 21 Σεπτεμβρίου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται ο 39χρονος Αζέρος Ορχάν Ασάντοφ, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τη δολοφονία πέντε Ισραηλινών, μόνιμα εγκατεστημένων στην Κύπρο, καθώς επίσης δύο 28χρονοι από το Πακιστάν ως συνεργάτες του. Αρχικά για την υπόθεση κατηγορούνταν έξι πρόσωπα. Τα δύο αφαιρέθηκαν από το κατηγορητήριο, αφού κρίθηκε πως δεν προέκυπτε συμμετοχή τους με το υπό σχεδιασμό έγκλημα. Ένα άλλο πρόσωπο, 21χρονος Κύπριος φοιτητής με καταγωγή από τον Λίβανο, καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή την 1η Μαρτίου. 

Στην κατοχή του Αζέρου εντοπίστηκε αθλητικό πιστόλι, ενώ δεύτερο πιστόλι εντοπίστηκε στην Πάφο, για το οποίο κατηγορείται ένας εκ των δύο Πακιστανών.