Δύσκολη απόφαση η οποία δημιουργεί κακό προηγούμενο, χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου στην υπόθεση ASTRASOL, ο εκ των επιδημιολόγων Κωνσταντίνος Μακρής.

Είναι περίεργο είπε, ότι, το πρωτόδικο δικαστήριο αποδέχθηκε τα επιστημονικά τεκμήρια που κατατέθηκαν από τους δύο επιδημιολόγους και την αντικειμενικότητα τους.

«Ήταν πολύπλευρα, διότι δεν διαπιστώσαμε μόνο ότι υπήρχαν καρκίνοι στη συγκεκριμένη περιοχή του εργοστασίου, αλλά κινηθήκαμε σε πολύ μικρή ζώνη γεωγραφικά, κατά την οποία είδαμε αύξηση καρκίνων  σπάνιου τύπου, οι οποίοι δεν έπρεπε καν να υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή. Στην Κύπρο εντοπίζεται ένα περιστατικό καρκίνου του εγκεφάλου σε αναλογία 100 χιλιάδων πληθυσμού, καθώς στα 500 μέτρα γύρω από το εργοστάσιο είχαμε 8 περιστατικά. Σημαντική αύξηση και στοιχεία σημαντικά τα οποία χρησιμοποιούνται από Αμερικανικά Ιδρύματα, για αποδείξουν αν είναι πραγματικά συγκεκριμένα συμπλέγματα καρκίνου γύρω από τέτοιες καταγγελίες», εξήγησε ο επιδημιολόγος.

Το Ανώτατο σημείωσε ο επιδημιολόγος, ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, χρησιμοποιώντας τεχνικά πορίσματα, δημιουργώντας ένα γκρίζο μέλλον για την Κύπρο σε ότι αφορά σε μελλοντικές καταγγελίες για περιβαλλοντική ρύπανση και ανάλογες περιπτώσεις. Δεν θα μπορεί κανείς είπε, να βρει το δίκιο του και ο ρυπαίνων θα συνεχίζει να ρυπαίνει.

Active Radio