Επίορκους χαρακτήρισε τους αστυνομικούς που διερεύνησαν τη δολοφονία του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου –ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας– ο ποινικός ανακριτής της υπόθεσης, Σάββας Μάτσας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στη Λεμεσό και την απονομή μεταθανάτιων τιμών από τον Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο Κύπρου προς τους χαροκαμένους γονείς και τους δύο ανακριτές.

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, ο κ. Μάτσας εξέφρασε την άποψη πως με κατάλληλη διερεύνηση μπορεί η υπόθεση να φτάσει στην άκρη του νήματος, τονίζοντας πως υπάρχουν στοιχεία έστω και αν όλη η υπόθεση αδυνάτισε όσον αφορά τη διερεύνηση της λόγω των λαθών και παραλείψεων και άλλων κακών που επεσυνέβησαν.

Σε κλίμα συγκίνησης αποδόθηκαν τιμές στην οικογένεια του άτυχου Θανάση αλλά και στους δύο ποινικούς ανακριτές, Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλο. Νωρίτερα, τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του 26χρονου εθνοφρουρού, στον ιερό ναό Παναγίας Παντανάσσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φανερά συγκινημένη και με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τους δύο ποινικούς ανακριτές, σημειώνοντας πως με τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά τους δικαίωσαν τον αγώνα της. Ευχαρίστησε επίσης όλο τον κόσμο που της συμπαραστάθηκε όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία, μετά και από την εκταφή του παιδιού της.

«Ήθελα να τον φέρω πίσω τον Θανάση, να μιλήσει με την άφωνη μαρτυρία του από τον τάφο, διότι όταν εγώ επέμενα ότι κάποιοι σκότωσαν το παιδί μου, κάποιοι άλλοι αμφισβητούσαν και με χλεύαζαν», είπε, και πρόσθεσε πως το παιδί της με τον φρικτό θάνατό του έδωσε ελπίδα στην αλήθεια και στη δικαιοσύνη που απουσιάζει δυστυχώς από αυτό τον τόπο. «Αυτές τις μέρες είμαι ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη διότι στο μυαλό μου βρίσκεται ακόμη ο αβίωτος βίος που βίωνε το παιδί μου και του μπούλινγκ που δεχόταν από κάποιους», ανέφερε και τόνισε πως αυτό που ζητά είναι τη βοήθεια όλων για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, οι δολοφόνοι του παιδιού της, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί που έδωσαν τις διαταγές και ακόμη όπως είπε κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι, ανάμεσά μας.

«Ζητώ την τιμωρία των υπαιτίων και όσων ευθύνονται για τον δικό μου μαρτυρικό αγώνα, που με ανάγκασαν να κάμω όλα αυτά που έπρεπε εκείνοι να κάνουν για να φτάσουν εδώ που έφτασα», είπε η κ. Ανδριάνα, ευχόμενη καμία μάνα στον κόσμο, σε καμία γωνιά της γης να μην περάσει αυτά που πέρασε η ίδια.

Από την πλευρά του ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, ανέφερε πως από την εμπειρία του 38 χρόνια στη Νομική Υπηρεσία, διαπίστωσε πως στο αστυνομικό Σώμα βρίσκονται αστυνομικοί που δεν εκτελούν με επάρκεια και εντιμότητα τα καθήκοντά τους. «Ευτυχώς, είναι η θλιβερή μειονότητα. Θα πρέπει αυτούς του λίγους οι οποίοι, ας μου επιτραπεί να πω βαριά λέξη, είναι επίορκοι, να μην έχουν θέσει στο αστυνομικό Σώμα».

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι το πόρισμα δεν δόθηκε στην οικογένεια, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως η οικογένεια δικαιούται να έχει πρόσβαση στο μαρτυρικό υλικό που την αφορά για τη διεκδίκηση των νομικών συμφερόντων της.

«Δένεται κόμπος το στομάχι μου»

Αναφέρθηκε ο Σάββας Μάτσας στο μαρτυρικό υλικό και είπε πως την πολύχρονη καριέρα του, «δεν υπήρξε άλλη περίπτωση που διαβάζοντας το μαρτυρικό υλικό να δένεται κόμπος το στομάχι μου και να με πιάνει ημικρανία. Τόσα πολλά λάθη ηθελημένα, τόσες πολλές παραλείψεις, τόσες πολλές αλλοιώσεις των πραγματικών γεγονότων και τόσο σοβαρές, ουδέποτε συνάντησα στην πολυετή καριέρα μου», τόνισε και ανέφερε πως ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δημιουργήσουν, έστω και μετά από 17 χρόνια, μια επαρκή έντιμη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Στοιχεία υπάρχουν, έστω και αν όλη η υπόθεση αδυνάτισε όσον αφορά τη διερεύνηση της λόγω των λαθών και παραλείψεων και άλλων κακών που επεσυνέβησαν, όμως υπάρχουν και με κατάλληλη διερεύνηση πιστεύω ότι μπορούν να φτάσουν στην άκρη του νήματος και να αρχίσει η διερεύνηση εντοπισμού και τιμωρίας, προσαγωγής ενώπιον της Δικαιοσύνης των ενόχων», υποστήριξε.