Κατηγορηματικά διαψεύδεται από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Δημοκρατίας η μαρτυρία συγγενικού προσώπου του Τουρκοκύπριου Τανσού Τσιντάν για την κατάσταση της σορού του δολοφονηθέντος.

Ο Αχμέτ Γιουρντάλ, ανιψιός του 41χρονου που έχασε τη ζωή του στις Κεντρικές Φυλακές μετά από συνεχή ξυλοδαρμό, υποστήριξε πως είχαν αφαιρεθεί εσωτερικά όργανα του νεκρού και ότι μέσα στην κοιλιά του βρισκόταν ένα μεγάλο κομμάτι σεντονιού.

Ο «Φ» διερευνώντας το περιεχόμενο της μαρτυρίας του ανιψιού του Τσιντάν, αποτάθηκε στο υπουργείο Υγείας, στην ιατροδικαστική υπηρεσίας της Δημοκρατίας και στην Αστυνομία, ζητώντας τοποθετήσεις για τους ισχυρισμούς των οικείων προσώπων του δολοφονηθέντα.

Αρμόδιο πρόσωπο εκφράζοντας την επίσημη θέση του υπουργείου και της υπηρεσίας των Ελληνοκυπρίων ιατροδικαστών, μας ανέφερε ότι «τα όργανα ήταν μέσα στο σώμα του νεκρού, εκτός από τον εγκέφαλο». Εξήγησε πως «αφαιρέθηκαν προκειμένου να ληφθούν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις. Στη συνέχεια, τα όργανα, αφού πρώτα τοποθετήθηκαν σε ειδικό σάκο επανατοποθετήθηκαν στο σώμα του νεκρού και ακολούθησε η διαδικασία της συρραφής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το ίδιο πρόσωπο μιλώντας αρμοδίως στην εφημερίδα μας, πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν τοποθετούνται σεντόνια εντός του σώματος θανόντα ή θανούσης». Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι έλειπε ο εγκέφαλος: «Λήφθηκε ως τεκμήριο από την Αστυνομία, για περαιτέρω εξετάσεις».

Και κατέληξε: «Τα νύχια του νεκρού ήταν στη θέση τους. Όλα όσα ισχυρίζεται ο συγγενής του, δυστυχώς, αποτελούν αποκυήματα φαντασίας».

Να σημειωθεί ότι από την Αστυνομία μας αναφέρθηκε κατηγορηματικά πως οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τη μαρτυρία έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ. Μέσω της καθημερινής του στήλης στην εφημερίδα «Πολίτης», σημείωσε πως οι συγγενείς του Τσιντάν λίγο μετά τη παραλαβή της σορού του, αποφάσισαν να προβούν σε ενέργειες για να γίνει νέα νεκροτομή σε νοσοκομείο των κατεχομένων.

Ο γνωστός αρθρογράφος, μετέφερε τα όσα του ανέφερε ο κ. Αχμέτ Γιουρντάλ, ο οποίος φέρεται να παρευρέθηκε  εκ μέρους της οικογένειας στη διαδικασία. Παραθέτουμε ενδεικτικό απόσπασμα από τα όσα καταγράφει ο κ. Λεβέντ: «Όμως, μερικοί συγγενείς του μπήκαν σε υποψίες όταν είδαν ότι η κοιλιά του ήταν λίγο παραφουσκωμένη. Και ζήτησαν να γίνει και εδώ μια νεκροψία Έκαναν τομή στην κοιλιά του και την άνοιξαν, λέει. Και πάγωσαν από την έκπληξη. Τι να δουν. Βγήκε ένα σεντόνι μέσα από την κοιλιά του. Ένα σεντόνι μέχρι το μισό ενός ολόκληρου σεντονιού. Σήκωσαν το σεντόνι. Από κάτω ήταν άδειο. Τελείως άδειο. Δεν υπήρχε κανένα όργανο! Ούτε καρδιά. Ούτε πνεύμονας. Ούτε στομάχι. Ούτε σπλήνα. Ο κ. Αχμέτ, βλέποντας ότι είναι λίγο σκισμένο το κεφάλι του, θέλησε να το κοιτάξει και αυτό. Άνοιξαν και το κρανίο του. Έλειπε και ο εγκέφαλος!».

Και συνεχίζει στο άρθρο του ο κ. Λεβέντ: «’Υπήρχαν φήμες ότι δεν είχε νύχια των χεριών και των ποδιών, ότι του έβγαλαν τα μάτια, όμως τα μάτια του ήταν στη θέση τους’, είπε ο κ. Αχμέτ. ‘Όλα αυτά τα είδες με τα ίδια σου τα μάτια;’, ρώτησα τον κ. Αχμέτ. ‘Ναι’, είπε, ‘ήμουν εκεί στη νεκροψία και τα είδα’».