Ασύλληπτα για το μυαλό ενός υγιώς σκεπτόμενου ανθρώπου είναι τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανθρωποκτονία του 60χρονου Δωρόθεου Δημητριάδη στα Λατσιά, αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το έγκλημα.

Ο θάνατος του προέκυψε μετά από άγριο ξυλοδαρμό που σημειώθηκε προχθές το βράδυ με αφορμή διαφωνία μεταξύ ενοίκων πολυκατοικίας και η οποία –φαινομενικά- θα μπορούσε να επιλυθεί πολιτισμένα. Μάλιστα, το σοβαρό επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατο του 60χρονου διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια ανήλικων, ενώ ένα απ΄ αυτά τα παιδιά φέρεται να κλήθηκε από τον πατέρα του να συμμετάσχει εμμέσως στα όσα έγιναν. Συγκεκριμένα, κλήθηκε να ειδοποιήσει άλλα άτομα για να σπεύσουν στο σημείο και να βοηθήσουν τον πατέρα του στην αντιμετώπιση του 60χρονου που τελικά δέχθηκε κτυπήματα από διάφορα πρόσωπα και ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν ως ύποπτα τρία πρόσωπα. Ένας 35χρονος, η 31χρονη σύντροφός του με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά και ένας 26χρονος. Ο τελευταίος, όπως σημειώσαμε, είχε κληθεί μαζί με άλλους τέσσερις να σπεύσουν προς βοήθεια του 35χρονου. Και τα τρία άτομα οδηγήθηκαν χθες ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο ενέκρινε το αίτημα του ΤΑΕ Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος οκταήμερης προσωποκράτησης. Είναι ύποπτα για συνωμοσία προς διάπραξη φόνου και ανθρωποκτονία.

Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες που έχει ενώπιον της η Αστυνομία, το έναυσμα για τα γεγονότα που οδήγησαν στο τραγικό γεγονός ήταν οι διαφορές που είχαν δύο γυναίκες ένοικοι διαμερισμάτων στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας και οι οποίες διαφορές χρονολογούνται. Η μια εκ των δύο φέρεται να είχε παράπονο και για ακαταστασίες που υποστήριζε πως προκαλούσαν σε κοινόχρηστο χώρο του κτηρίου τα τέσσερα ανήλικα τέκνα της έτερης, δηλαδή της 31χρονης συλληφθείσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις συλλήψεις για το φονικό στα Λατσιά με θύμα 61χρονο

Προχθές, γύρω στις 17:30 το απόγευμα, οι δύο γυναίκες τσακώθηκαν λεκτικά για αυτό τον λόγο στο ισόγειο της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα η παραπονούμενη για την ακαταστασία που καθάριζε μαζί με τρίτη ένοικο στο ισόγειο, να καταγγείλει την 31χρονη στον αστυνομικό σταθμό Λατσιών. Όπως προκύπτει, το θύμα ήταν συγγενικό πρόσωπο της καταγγέλλουσας και προσέτρεξε για βοήθεια. Τη συνόδευσε μάλιστα και στον αστυνομικό σταθμό.

Μετά την καταγγελία που έγινε και γύρω στις 19:00, το 60χρονο θύμα μετέβη στο διαμέρισμα του ζεύγους, του 35χρονου συλληφθέντα και της 31χρονης συντρόφου του τελευταίου, για να συζητήσει μαζί τους όπως είχε αναφέρει και προφανώς για να επιλυθεί το πρόβλημα. Για λόγους οι οποίοι για την ώρα δεν είναι ξεκάθαροι, η κατάσταση εκτραχύνθηκε. Προκλήθηκε επεισόδιο, ο 35χρονος κάλεσε για βοήθεια άλλα πέντε νεαρά πρόσωπα με αποτέλεσμα τον άγριο ξυλοδαρμό του 60χρονου. Όταν έφτασε η Αστυνομία στο σημείο λίγο αργότερα, ο τελευταίος είχε τις αισθήσεις του. Ωστόσο, όταν αφίχθη ασθενοφόρο στις 19:22 διαπιστώθηκε ότι το θύμα ξεψύχησε στο σημείο.

Οι μαρτυρίες και η κάμερα

Σύμφωνα με το αίτημα προσωποκράτησης της Αστυνομίας που παρουσιάστηκε χθες ενώπιον της Δικαστού, από τις μαρτυρίες που εξασφαλίστηκαν για το επίμαχο επεισόδιο προκύπτουν τα ακόλουθα:

⦁    Λίγο μετά τις 19:00 ο Δωρόθεος Δημητριάδης κτύπησε την πόρτα του διαμερίσματος όπου διαμένουν το ζεύγος (35χρονος και 31χρονη) μαζί με τα τέσσερα ανήλικα τέκνα τους.

⦁    Όταν του άνοιξε κάποιος την πόρτα και τον ρώτησε ποιος είναι, το θύμα απάντησε πως είναι από το Τμήμα Απροστάτευτων Παιδιών. Στη συνέχεια ο 60χρονος εισήλθε εντός του διαμερίσματος.

⦁    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της 31χρονης στην Αστυνομία, ο 35χρονος σύντροφος της και το θύμα αντιπαρατέθηκαν λεκτικά και πιάστηκαν στα χέρια.

⦁    Σε κάποια στιγμή ο 35χρονος ακούστηκε να λέει σε ένα από τα παιδιά του «να πάει στην πλατεία και να φωνάξει όσους εν τζιαμέ για να έρτουν για βοήθεια».

⦁    Οπτικό υλικό από κλειστό κύκλωμα, παρουσιάζει το θύμα να βρίσκεται στο πάτωμα της εισόδου του διαμερίσματος του ζεύγους. Το κύκλωμα καταγράφει την άφιξη ακόμη πέντε προσώπων μεταξύ των οποίων και ο 26χρονος που συνελήφθη και ο οποίος χθες προσήχθη στο δικαστήριο με το ζεύγος. 

⦁    Το θύμα κι ενώ βρισκόταν στο πάτωμα, δεχόταν κτυπήματα από το ζεύγος και τον 26χρονο και τα υπόλοιπα τέσσερα πρόσωπα που βρίσκονταν στο σημείο. Σε κάποια στιγμή, ο 26χρονος εμφανίζεται στο οπτικό υλικό να σέρνει τον 60χρονο μέχρι το κλιμακοστάσιο και να του επιφέρει κτυπήματα με τα χέρια και τα πόδια στο πρόσωπο και στην κοιλιά.

⦁    Το θύμα σηκώθηκε και με τη συνοδεία του 26χρονου και των άλλων τεσσάρων, κατέβηκαν τις σκάλες της πολυκατοικίας.

Ζούσε το θύμα όταν πήγε η Αστυνομία: «Εδέραν με»

Όταν λίγο μετά το επεισόδιο μέλη της Αστυνομίας που ειδοποιήθηκαν, έσπευσαν στο σημείο, ο 60χρονος Δωρόθεος Δημητριάδης ήταν εν ζωή. Βρισκόταν πεσμένος ανάσκελα μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας σε άσχημη κατάσταση μαζί με τα πέντε πρόσωπα που βρίσκονταν στην πλατεία και είχαν σπεύσει στο σημείο. Στη θέα των αστυνομικών τράπηκαν σε φυγή.

Όταν τα μέλη της Δύναμης πλησίασαν τον 60χρονο, τον είδαν να είναι σε άσχημη κατάσταση και αφού πρώτα τους ανέφερε ποιος είναι, τους είπε «εδέραν με».

Το ζεύγος, ο 35χρονος και η 31χρονη, κατέβηκαν στο ισόγειο. Η τελευταία υποστήριξε πως ο 60χρονος την κτύπησε μπροστά στα παιδιά τους. Τα ίδια ανέφερε και ο σύντροφός της, ισχυριζόμενος πως δεν έφταιγαν για τα όσα έγιναν.

Το θύμα ζήτησε από αστυνομικό να τον τοποθετήσει σε πλάγια θέση γιατί δεν ένιωθε καλά, όπως και έγινε. Κατόπιν τούτου, ο 60χρονος έχασε τις αισθήσεις του. Όταν στις 19:22 αφίχθη ασθενοφόρο, διαπιστώθηκε πως δεν είχε ζωτικές ενδείξεις. Τον θάνατό του πιστοποίησαν επί τόπου γύρω στις 22:00 οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου. 

Γύρω στα μεσάνυχτα συνελήφθησαν ο 35χρονος και η 31χρονη. Ο πρώτος, όταν του επιστήθηκε η προσοχή στον νόμο ανέφερε «μακάρι να με πάρει ο Θεός». Η δε σύντροφός του είπε πως δεν έχει να πει «τίποτε». Χθες τα ξημερώματα εντοπίστηκε και συνελήφθη ο τρίτος ύποπτος. Ο 26χρονος, ανέφερε «δεν έκαμα τίποτε», ενώ σε προφορική ανάκριση φέρεται να διατύπωσε τη θέση πως ο 35χρονος είχε κτυπήσει το θύμα και ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις μετέβησαν εκεί για να βοηθήσουν. Λήφθηκαν μέχρι στιγμής πέντε καταθέσεις, ενώ η Αστυνομία θα λάβει τουλάχιστον άλλες 34. Θα ληφθούν και οπτικογραφημένες καταθέσεις από δύο εκ των τεσσάρων παιδιών του 35χρονου και της 31χρονης.

Η χθεσινή διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έκδοση του διατάγματος προσωποκράτησης σε βάρος των τριών υπόπτων ήταν σύντομη. Οι δικηγόροι Ευστάθιος Ευσταθίου (για 35χρονο), Χλόη Κωνσταντίνου (για 31χρονη) και Δημήτρης Τσολακίδης (για 26χρονο), δεν έφεραν ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας.

Χθες, αναμένονταν νέες συλλήψεις αφού το ΤΑΕ Λευκωσίας έχει μαρτυρίες που μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των υπόλοιπων τεσσάρων προσώπων που συμμετείχαν στο επεισόδιο.

 

Τραγικό, όπως κι αν το δεις…

Τραγικό, όποιες κι αν ήταν οι ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του 60χρονου στον συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά. Το επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα τον φόνο του Δωρόθεου Δημητριάδη ήταν για –φαινομενικά- αστείο λόγο. Δύο γυναίκες ένοικοι διαμερισμάτων του δεύτερου ορόφου πολυκατοικίας είχαν διαφορές και από εκεί ξεκίνησε το κακό. Στην προκειμένη η μια τα είχε με την άλλη για τις ακαταστασίες που προκαλούσαν τα παιδιά της τελευταίας σε κοινόχρηστους χώρους. Πέραν τούτου, τα όσα επεισοδιακά ακολούθησαν, σημειώθηκαν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Μια μαρτυρία αναφέρει ότι ο 60χρονος, θείος της ενοίκου που είχε διαφορές με την 31χρονη, δέχθηκε βίαια κτυπήματα μπροστά στα ανήλικα, ενώ ο 35χρονος συλληφθείς φέρεται να είπε στο 7χρονο παιδί του να σπεύσει να ειδοποιήσει άλλους για να τον βοηθήσουν στο επεισόδιο. Η δε 31χρονη ισχυρίστηκε ότι κτυπήθηκε από το θύμα μπροστά στα τέκνα της. Η Αστυνομία θα λάβει οπτικογραφημένες καταθέσεις από έναν 7χρονο και έναν 9χρονο…