Με διαφωνίες, εντάσεις, διακοπές στη συνάντηση, προειδοποιήσεις και από τις δύο πλευρές και έκτακτη διαδικτυακή παρέμβαση από τον υπουργό Υγείας, η κατάσταση σώθηκε και ΟΑΥ και φαρμακοποιοί κατέληξαν σε οικονομική και όχι μόνο συμφωνία και απεφεύχθησαν οι κίνδυνοι. 

Συγκεκριμένα, μετά το έντονο παρασκήνιο των δύο προηγούμενων ημερών, οι φαρμακοποιοί μετέβησαν χθες στα γραφεία του ΟΑΥ έχοντας ήδη αποφασίσει ότι σήμερα θα προχωρούσαν σε κλείσιμο των φαρμακείων τους. 

Μάλιστα, κατά τις πρώτες σχεδόν ώρες της συνάντησης, ο διάλογος οδηγείτο σε ναυάγιο αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν παρουσιαζόταν πρόθυμη να μετακινηθεί από τις θέσεις της με τους εκπροσώπους του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου να διεκδικούν αναδρομική αποζημίωση για το 2022 στον προϋπολογισμό του 2023 και τον ΟΑΥ να παρουσιάζει πρόταση για συνολικό προϋπολογισμό για τους φαρμακοποιούς κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μικρότερο από αυτόν που απαιτούσε ο ΠΦΣ. 

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε και ενώ οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενοι από τη συνάντηση, έκανε την παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΟΑΥ ο οποίος έριξε στο τραπέζι πρόταση για μεγαλύτερο προϋπολογισμό και συγκεκριμένα ανέβασε το αρχικό ποσό που είχε προτείνει ο Οργανισμός από τα €33,4 εκατομμύρια στα €33,7 εκατομμύρια για το 2023. 

Η πρόταση αυτή ήταν αρκετή, τη συγκεκριμένη στιγμή, για να συγκρατήσει τους φαρμακοποιούς οι οποίοι ωστόσο, ζήτησαν 15 λεπτά χρόνο για να διαβουλευθούν μεταξύ τους και να επανέλθουν στη συζήτηση αφού κάποιοι από τους εκπροσώπους του ΠΦΣ τάχθηκαν υπέρ της νέας πρότασης και κάποιοι άλλοι επέμεναν στις αρχικές τους θέσεις απαιτώντας την υλοποίηση της απόφασης του συλλόγου για λήψη δυναμικών μέτρων διαμαρτυρίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τελικά αποφάσισαν ότι θα αποχωρήσουν από τη συνάντηση προκειμένου να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ και να λάβει τελικές αποφάσεις. Με την έξοδο τους από την αίθουσα της συνάντησης, οι φαρμακοποιοί εξακολουθούσαν να παρουσιάζονται διχασμένοι με την πλάστιγγα ωστόσο να γέρνει αυτή τη φορά, προς την πλευρά της συναίνεσης παρά το γεγονός ότι πέραν από την οικονομική πτυχή του ζητήματος ο ΠΦΣ είχε θέσει και άλλα ζητήματα προς συζήτηση όπως για παράδειγμα τη συνολική επαναξιολόγηση των δεδομένων στη βάση των οποίων αποζημιώνονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ τα ιδιωτικά φαρμακεία.  

Από τη στιγμή που το σκηνικό ήταν ακόμα ρευστό, την παρέμβαση του στο διάλογο έκανε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος συσκέφθηκε διαδικτυακά εκτάκτως με την πρόεδρο του ΠΦΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΥ καλώντας και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Από πλευράς των φαρμακοποιών ζητήθηκε δέσμευση από τον Υπουργό για την αύξηση του προϋπολογισμού εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπό να γίνει αυτή τη στιγμή, ενόψει και της αλλαγής της Κυβέρνησης.  

Της διαδικτυακής συνάντησης, ακολούθησε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου των φαρμακοποιών κατά τη διάρκεια της οποίας και πάλι καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, στο τέλος επικράτησε η άποψη των πιο ψύχραιμων και λίγο πριν τις 7 το βράδυ ο ΠΦΣ ενημέρωσε επίσημα τον ΟΑΥ ότι αποδέχεται την πρόταση του. 

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την τελική πρόταση του ΟΑΥ η αμοιβή των φαρμακοποιών για το 2023 θα ανέλθει στα €33,7 εκατομμύρια με την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί κανένα κονδύλι ως αναδρομική αποζημίωση για το έτος 2022. Αναφέρεται ότι με τον προϋπολογισμό αυτό, υπολογίζεται πως η τιμή μονάδας στη βάση της οποίας αμείβονται οι φαρμακοποιοί θα συγκρατηθεί σε συγκεκριμένα επίπεδα τα οποία, προς το παρόν ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. 

Επιπρόσθετα, ο ΟΑΥ πρότεινε στους φαρμακοποιούς και συμφωνήθηκε όπως με το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 επαναξιολογηθούν τα δεδομένα και αφού ληφθούν υπόψη οι μελέτες στις οποίες θα προχωρήσει στο μεταξύ ο οργανισμός αλλά και η μελέτη που διεξάγεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για λογαριασμό του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα αποφασιστεί από κοινού κατά πόσον θα χρειαστεί νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. Σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο τότε ο ΟΑΥ θα αποταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού. 

Μετά και την εξέλιξη αυτή, οι φαρμακοποιοί απέσυραν την προηγούμενη απόφαση τους για κλείσιμο των φαρμακείων τους σήμερα και οι δύο πλευρές πρέπει να αναμένεται ότι θα «αναμετρηθούν» ξανά εντός Απριλίου, κατά την συμφωνηθείσα επαναξιολόγηση της κατάστασης. 

Έθεσαν όρο την επαναδιαπραγμάτευση της αμοιβής τους

Οι φαρμακοποιοί μετέβησαν στα γραφεία του οργανισμού αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα ενώ όπως είχε αποφασίσει κατά την έκτακτη συνεδρίαση του το βράδυ της Τετάρτης το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ, ως όρος τέθηκε και η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, πριν την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ το 2019. 

Αυτό επειδή, όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί από τότε μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει αρκετά δεδομένα στο ΓεΣΥ τα οποία εξακολουθούν να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των αποζημιώσεων τους. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ίδιους, κατά τη διάρκεια των lockdowns για την διαχείριση της πανδημίας, οι φαρμακοποιοί είχαν αναλάβει, προσωρινά τότε, την διανομή αναλωσίμων ειδών σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούσαν λόγω περιορισμών να επισκέπτονται τα κρατικά νοσηλευτήρια για να τα προμηθευτούν. Η πρακτική ωστόσο αυτή δεν έχει τερματιστεί, αντιθέτως, ο αριθμός των αναλωσίμων που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία έχει αυξηθεί. 

Επιπρόσθετα, και όπως οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν, η συμφωνία του 2019 προνοούσε ότι ο ΟΑΥ θα έθετε περιορισμούς στον αριθμό των φαρμακείων που θα εντάσσονταν στο ΓεΣΥ. Τότε, η συμφωνία προνοούσε την ένταξη 470 περίπου φαρμακείων αλλά, αυτή τη στιγμή ο αριθμός έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 100. 

Στην εξίσωση ο ΠΦΣ πρόσθεσε χθες και την αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που διατίθενται μέσω του ΓεΣΥ η οποία αναμένεται ότι θα είναι συνεχής και ως εκ τούτου, όπως υποστηρίζει ο σύλλογος επιβάλλεται να λαμβάνεται υπόψη. Τέλος, στην διεκδίκηση τους για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2019 οι φαρμακοποιοί περιέλαβαν και την σημαντική αύξηση των συσκευασιών φαρμάκων που διατίθενται από το ΓεΣΥ φέροντας ως παράδειγμα το 2022 κατά το οποίο οι συσκευασίες ξεπέρασαν τα 19 εκατομμύρια τη στιγμή που, όπως υποστηρίζει ο ΠΦΣ τα συμφωνηθέντα τότε έκαναν λόγο για 15 εκατομμύρια. 

Η επαναδιαπραγμάτευση των δεδομένων στη βάση των οποίων αμείβονται οι φαρμακοποιοί για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα συζητηθεί με το τέλος της τριμηνίας και αφού αναλυθούν, όταν έρθει η ώρα, τα πραγματικά στοιχεία του συστήματος όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή θα ληφθούν αποφάσεις.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Μπορούσαν να το λύσουν πιο εύκολα

Η συνάντηση μεταξύ ΟΑΥ και ΠΦΣ ήταν προγραμματισμένη για τη 1:30 μετά το μεσημέρι. Οι δύο πλευρές είχαν δηλαδή χρόνο από το πρωί χθες να διαπραγματευθούν μεταξύ τους μέσω «μεσαζόντων» και στο παρασκήνιο. Όπως πληροφορούμαστε, από πλευράς των φαρμακοποιών οι οποίοι γνώριζαν από το βράδυ της Δευτέρας τις προθέσεις του ΟΑΥ, στάλθηκε το μήνυμα ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν εάν ο οργανισμός παρουσίαζε πρόταση στη βάση συγκεκριμένου προϋπολογισμού. Το παρασκήνιο ωστόσο δεν απέδωσε αφού ούτε οι φαρμακοποιοί κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσαν επίσημα την συγκεκριμένη πρόταση, ούτε ο ΟΑΥ αποκάλυψε ότι ήταν ήδη ενήμερος.